ראשי מערכת הביטחון סבורים שישראל צריכה להתגמש בעמדותיה ביחס לנסיגה מעזה ולהפסקת המלחמה, אם היא רוצה עסקה - דברים שעד כה ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה. מתקיים מאמץ ישראלי להתניע עסקה או לבחון רעיונות כיצד לצאת מהמבוי הסתום, ואמש (ראשון) כינס נתניהו דיון בנושא החטופים, שבו משתתפים גם השרים כ"ץ, סער, סמוטריץ', דרמר ובן גביר.
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו הפגנה מחאה משפחות חטופים
בנימין נתניהו הפגנה מחאה משפחות חטופים
נתניהו והפגנה לשחרור החטופים. החשש: החטופים לא ישרדו במנהרות בחורף
(צילום: אלכס קולומויסקי, דנה קופל)
2 צפייה בגלריה
רמטכ"ל הרצי הלוי ראש המוסד דדי ברנע ניצן אלון ראש השב"כ רונן בר דיון על עסקת חטופים רצועת עזה לפני פגישה עם נתניהו
רמטכ"ל הרצי הלוי ראש המוסד דדי ברנע ניצן אלון ראש השב"כ רונן בר דיון על עסקת חטופים רצועת עזה לפני פגישה עם נתניהו
כינוס ראשי מערכת הביטחון במטה השב"כ. לפי הערכות, 51 מתוך 101 החטופים נמצאים בחיים
(צילום: תקשורת שב"כ)
במערכת הביטחון מעריכים לפי שעה שמספר החטופים החיים עומד על 51 מתוך 101 החטופים שמוחזקים בעזה. ראשי מערכת הביטחון יבהירו לנתניהו שאם ישראל לא תתגמש, לא תהיה עסקה - והמשמעות היא ויתור על החטופים. ההסבר באשר לעיתוי לתנופה המחודשת טמון כנראה בחורף, ובחשש שהחטופים לא ישרדו במנהרות. לזה נוספים ההתפתחויות האזוריות והניצחון של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב.
טראמפ העביר מסרים שהוא רוצה שהחטופים ישוחררו לפני שהוא נכנס לבית הלבן בינואר. בממשל ביידן חושבים שהסיכויים לעסקה לפני התאריך הזה אינם גבוהים. ייתכן שנתניהו מעדיף עסקה עכשיו, לפני החילופים, מחשש שטראמפ יכפה עליו סיום של המלחמה.
דיונים בנושא התקיימו אצל ראש השב"כ רונן בר, בהשתתפות הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי וראש המוסד דדי ברנע, וגם אצל שר הביטחון ישראל כ"ץ. בדיונים נבחנות כל האפשרויות, איך ישראל יכולה לתת תנופה מחודשת לעסקה. ברקע: הקריאות לישראל להיות אקטיבית יותר בנושא חילוץ החטופים, ולא לתת להם למות במנהרות חמאס.
הדבר מחייב קודם כל החלטות ישראליות. ההבנה היא שחמאס לא יתפשר על פחות מהפסקת המלחמה ונסיגה מלאה. שאלה דומה קיימת גם לגבי המתווכות. קטאר הודיעה שהיא מקפיאה את התיווך, אבל למרות ההודעה, היא מעורבת מאחורי הקלעים. גם המצרים בתמונה. ישראל תצטרך לבחון אם היא רוצה לתת גם לטורקים להשתתף במאמצי התיווך.
כ"ץ בביקור במפקדת החטופים
(צילום: שירה קינן, משרד הביטחון)

מוקדם יותר התעורר זעם בקרב קרובי חטופים בעקבות הפרטים החדשים שהותרו לפרסום אודות חקירת הדלפת המסמכים הסודיים, ובהם החשד שאלי פלדשטיין, דובר ראש הממשלה, ניסה להשפיע על עסקת חטופים. "הכנופיה של נתניהו ניהלה מבצע תודעה עברייני נגד עסקת חטופים ונגדנו המשפחות, תוך סיוע לאויב ופגיעה בביטחון המדינה", האשימה עינב צנגאוקר, אימו של החטוף מתן, שנמצא בשבי כבר 408 ימים.
צנגאוקר אמרה לאחר הפרסום: "בזמן שמתן שלי ושאר החטופים נמקים במנהרות, הכנופיה של נתניהו ניהלה מבצע תודעה עברייני נגד עסקת חטופים ונגדנו המשפחות, תוך סיוע לאויב ופגיעה בביטחון המדינה. זה בלתי נתפס ובלתי נסלח, תקיעת סכין בגב החטופים. היום כבר ברור שבמקום לסיים את המלחמה ולהציל את מי שמופקרים על ידיו מעל לשנה, נתניהו מקריב אותם משיקולים אישיים פושעים, תוך שהוא ואנשיו פועלים נגדנו המשפחות ונגד הציבור הישראלי".
מטה המאבק "חופשי בארצנו" מסר תגובה להדלפת המסמכים המסווגים: "פעם אחרי פעם נחשפים הניסיונות של לשכת נתניהו לשנות ולעוות את המציאות לפי צרכיה, בין אם בשינוי פרוטוקולים ובין אם בהדלפת מידע מסווג תוך פגיעה בביטחון ישראל למען הישרדותה הפוליטית. זוהי ממשלה שאיבדה מזמן את הלגיטימיות שלה ומנסה בכל דרך להיאחז בשלטון, לרבות השתלחות במשפחות החטופים שלא עצמו עין מאז 7 באוקטובר. הציבור דורש הנהגה חדשה".
לפי הפרטים החדשים שהותרו לפרסום, אלי פלדשטיין, דובר לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו לעניינים ביטחוניים, חשוד כי ניסה להשפיע על עסקת חטופים, ולעקוף את הצנזורה על-ידי פרסום "מסמך חמאס" מיד לאחר רצח ששת החטופים במנהרה ברפיח - וההפגנות שהתגברו בספטמבר נגד הממשלה בעקבות כך.
פורסם לראשונה: 21:35, 17.11.24