היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרה-מיארה אמרה הערב (חמישי) כי ראש הממשלה בנימין נתניהו צריך "לבחון מחדש" את עמדתו בעניין כהונתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. לדבריה, "השילוב בין ההתערבויות הפסולות לכאורה בפעילותה של המשטרה ובין התלות של קציני המשטרה בשר לקידומם, פוגע באפשרות להבטיח כי המשטרה תפעל מתוך נאמנות לציבור ולא לדרג הפוליטי".
עמדתה של היועמ"שית מתפרסמת על רקע העתירה שהגישה תנועת "התעוררות" לבג"ץ נגד כהונתו של השר. בהרב-מיארה ביקשה לדחות את תשובתה פעמיים, והערב הודיעה לנתניהו על חוות הדעת - ככל הנראה לקראת תמיכה בעתירות. במכתבה לנתניהו, פירטה היועמ"שית שורה של דוגמאות ומקרים שבהם השר חרג מסמכותו, התערב באופן פסול בעבודת המשטרה וביצע "פגיעה מודעת בשלטון החוק".
2 צפייה בגלריה
איתמר בן גביר וגלי בהרב מיארה
איתמר בן גביר וגלי בהרב מיארה
בן גביר טען: "היועמ"שית רוצה להפיל את הממשלה"
(צילום: גיל נחושתן, שלו שלום)
ואולם, עוד לפני שפרסמה את חוות הדעת, שרי הממשלה והעומד בראשה תקפו את היועמ"שית בתחילת השבוע - מאחר שהעריכו כי תתמוך בעתירה. ראש הממשלה אף הבהיר כי לא יפטר את השר, והדגיש כי הדחה של בן גביר באמצעות בג"ץ היא "הדרך המהירה למשבר חוקתי".
בן גביר עצמו אמר בדיון: "היועמ"שית רוצה להפיל את הממשלה. כל שני וחמישי הדליפו נגדי, פתאום מהצד השני השב"כ והיועצת מנהלים חקירות על הדלפה נגד מישהו שהיה בדוברות מנכ"ל משרד ראש הממשלה. אני מעדכן שעכשיו היועצת תדרכה שהיא תבקש מראש הממשלה לפטר אותי".
"מעשית, עתידם המקצועי של מאות קציני משטרת ישראל וקידומם תלוי ברצונו של השר. מהתשתית המנהלית הראייתית עולה לכאורה, כי השר עושה בסמכות המינוי וסיום הכהונה שימוש באופן שיש בו כדי להוות התערבות פסולה בפעילות האופרטיבית של המשטרה"
השר אמסלם שב בדיון על קריאתו לפטר את היועמ"שית, בן גביר הסכים: "אי-אפשר כל הזמן רק לדבר. הגיע הזמן למעשים". נתניהו הרגיע אותו: "לא אפטר אותך". בן גביר השיב לו: "היום זה אני, מחר זה אתה - הם רוצים להשתלט על הממשלה". ראש הממשלה דפק על השולחן: "לא מכיר דרך מהירה יותר להביא למשבר חוקתי מהדרך הזאת של לנסות לפטר שר בלי כתב אישום".
בן גביר עצמו הגיב הערב על מכתבה של היומ"שית, וקרא לנתניהו "לבחון מחדש את עמדתו בעניין כהונת היומ"שית". לדבריו, "השילוב בין ההתערבויות הפסולות לכאורה במדיניות של הממשלה, ובין התלות של שרי הממשלה ביועצת לכהונתם, פוגע באפשרות להבטיח כי הממשלה תפעל מתוך נאמנות לציבור ולא לדרג המשפטי - הערב היועצת החלה בניסיון הפיכה כנגד ממשלה נבחרת בישראל, ואני קורא לראש הממשלה לבחון את הדחתה".

"הציבור זכאי למשטרה שפועלת לפי שיקולים מקצועיים"

מאז נכנס בן גביר לתפקידו, הוגשו מעת לעת עתירות המבקשות להדיחו - אך עד היום בהרב-מיארה התנגדה להן, ובג"ץ דחה אותן. ואולם, כעת כתבה לנתניהו: "פעולתה של משטרת ישראל במקצועיות, בשוויוניות, בממלכתיות, ללא שיקולים זרים ופוליטיים, היא תנאי בסיסי לתפקודה החוקי והתקין, לשמירה על זכויות האדם בישראל ולשימור הליגיטימציה הציבורית של אכיפת החוק במדינה.
"על הדרג הפוליטי להימנע מלפגוע במתחם שיקול הדעת המקצועי של המשטרה או להשתמש בפעילותה כאמצעי לקידום אינטרסים זרים. התערבות פוליטית פסולה בעבודת המשטרה מובילה לפגיעה בזכויות היסוד של הפרט ובהן: הזכות לחירות, חופש התנועה, האוטונומיה של הפרט, חופש הביטוי וההפגנה, הזכות לכבוד ועוד. מדובר בפגיעה בערכים דמוקרטיים יסודיים".
2 צפייה בגלריה
נתניהו הבטיח לבן גביר: "לא אפטר אותך"
נתניהו הבטיח לבן גביר: "לא אפטר אותך"
נתניהו הבטיח לבן גביר: "לא אפטר אותך"
(צילום: מארק ישראל סלם, אלכס קולומויסקי)
בהרב-מיארה המשיכה, וכתבה כי "לשר הממונה על המשטרה מטעם הממשלה סמכות לקבוע מדיניות כללית למשטרה. ואולם, המילה 'מדיניות' אינה יכולה לשמש כסות להתערבות פסולה בעבודת משטרה ולפגיעה בציבור, הזכאי לכך שהמשטרה תפעל בעניינו לפי שיקולים מקצועיים, ענייניים, שוויוניים וממלכתיים. התערבות אופרטיבית בכסות של 'מדיניות' סותרת את עקרון עצמאות המשטרה, עליה התבסס בית המשפט בדחותו את העתירה הקודמת בעניין מינוי ח"כ איתמר בן גביר כשר לביטחון לאומי.
השר התערב בפעילות המשטרה בניגוד למדיניות הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני. התערבויות פסולות אלה, במישרין או בעקיפין, הן בעלות פוטנציאל אפקטיביות ונזק גדול במיוחד לתקינות עבודת המשטרה, משעה שהן נעשות על-ידי מי שמחזיק בסמכויות ייחודיות כלפי משטרת ישראל, ובכללן אישור כלל המינויים החל מדרגת סגן-ניצב
"התשתית המנהלית הראייתית שנפרשת בעתירות החדשות ובפניות מלמדת כי מאז מונה לתפקיד, השר בן גביר משפיע ומתערב לכאורה באופן בוטה, פסול, וחוזר ונשנה, בהפעלת הכוח המשטרתי, בניגוד להחלטות שיפוטיות. כמו כן, השר התבטא במהלך כהונתו בדרך שיש בה כדי להרתיע שופטים מלבצע את עבודתם; להוביל לזילות של החלטותיהם; גם בפני אנשי משטרה; להרתיע גורמי אכיפת חוק ממילוי תפקידם, וליצור דה-לגיטימציה לחקירות אנשי המשטרה, וזלזול בפעולתה בקרב שוטרי משטרת ישראל".
היועצת המשפטית לממשלה פירטה עוד על התערבותו של בן גביר בעבודת המשטרה: "זאת ועוד: לפי הנטען, השר התערב בפעילות המשטרה בניגוד למדיניות הממשלה והקבינט המדיני-ביטחוני. התערבויות פסולות אלה בעבודת המשטרה, במישרין או בעקיפין, הן בעלות פוטנציאל אפקטיביות ונזק גדול במיוחד לתקינות עבודת המשטרה, משעה שהן נעשות על-ידי מי שמחזיק בסמכויות ייחודיות כלפי משטרת ישראל, ובכללן אישור כלל המינויים החל מדרגת סגן-ניצב.
"מבחינה מעשית, עתידם המקצועי של מאות קציני משטרת ישראל וקידומם תלוי ברצונו של השר. מהתשתית המנהלית הראייתית עולה לכאורה, כי השר עושה בסמכות המינוי וסיום הכהונה שימוש באופן שיש בו כדי להוות התערבות פסולה בפעילות האופרטיבית של המשטרה".
לפי היועמ"שית, "השילוב בין כוחו של השר ביחס למשטרה והשפעתו המעשית והמיידית על העתיד המקצועי של קציניה לבין ההתערבויות הפסולות לכאורה בפעילותה האופרטיבית, פוגע באפשרות להבטיח כי המשטרה תפעל מתוך נאמנות לציבור, ולא לדרג הפוליטי. מדובר בצבר אירועים רחב, שהתרחש בפרק קצר יחסית, והמשקף, על פני הדברים, חריגה שיטתית מסמכות; פגיעה בעקרון היסוד לפיו על משטרת ישראל לפעול באופן ממלכתי וא-פוליטי; ופגיעה מודעת בשלטון החוק, באמון הציבור במשטרה ובאינטרס הציבורי".
כמו כן, הוסיפה בהרב-מיארה כי "החשש הוא כי שתיקת הממשלה תתפרש כגיבוי בפועל להתנהלות השר. אם כך הם פני הדברים, אחריותך כעומד בראשות הממשלה לפעול מול השר להפסקת התנהלותו זו".
היא ציינה כי בעבר בית המשפט קבע שבן גביר שינה את דרכיו ואת אורחותיו בשנים האחרונות, אך כעת "נדרשת בחינה מחודשת" של העמדה שנמסרה אז בשם נתניהו לבג"ץ. "הטענה העולה מהחומרים היא שהאירועים החדשים והצטברותם לאירועים שקדמו להגשת העתירה יוצרים לכאורה מכלול חריג, חמור ומתמשך של זלזול בחוק, הפרת דין ופגיעה בעקרונות יסוד משטריים, תוך פוליטיזציה של עבודת המשטרה", כתבה. "לכן נדרשת התייחסותך לתשתית העדכנית, לאופן פעולתך בעניין, וכן לשאלה אם לא נשמטה הקרקע תחת הצהרת השר על שינוי אורחותיו והטיעון בדבר חלוף הזמן".
היועמ"שית סיכמה בבקשה מנתניהו לקבוע פגישה ביניהם, לאחר שבן גביר יתייחס לטענות: "אציע כי תבקש את התייחסותו של השר לטענות העולות מהתשתית הראייתית שהובאה בפניך. עוד אציע כי לאחר שתתקבל התייחסותו של השר, תיקבע פגישת עבודה בינינו לשם גיבוש העמדה בעתירות".