סין, המדינה שבה הופיע לראשונה נגיף הקורונה שמחולל כבר כמעט שנתיים שלמות כאוס וסבל רב ברחבי העולם, מתמודדת בימים אלו עם אחת מההתפרצויות הקשות ביותר שלו – מאז שבעזרת צעדים דרקוניים שנקטה היא הביאה בתחילת 2020 לבלימת ההתפשטות שלו בשטחה. 13 מיליון תושבי העיר שיאן שבמרכז סין נתונים כעת לסגר נוקשה בעקבות ההתפרצות שם, ואמש (יום א') דווח כי בגלל ההתפרצות הזו מספר הנדבקים בסין הגיע לשיא של 21 חודשים.
המספרים הללו, יש להדגיש, עדיין נמוכים למדי ביחס לרוב העולם: רשויות הבריאות בסין דיווחו אתמול על 206 נדבקים חדשים בקורונה, אולם מדובר בנתון הגבוה ביותר שם מאז מרץ 2020. סין, נזכיר, מדווחת רק על נדבקים סימפטומטיים, כאלו שפיתחו תסמינים, ומבין הנדבקים החדשים ביממה החולפת 158 נדבקו בתוך סין ולא הגיעו אליה מחו"ל. רובם המוחלט אובחנו בעיר שיאן: שם דיווחו הרשויות המקומיות על 155 נדבקים סימפטומטיים ביממה האחרונה, זינוק משמעותי לעומת הנתון שדווח שלשום, שעמד על 75.
מאז 9 בדצמבר אובחנו בשיאן כבר 485 מקרי הדבקה מקומיים, והעיר נמצאת כעת ביומו הרביעי של סגר נוקשה שהוטל על תושביה, כחלק מאותה מדיניות נוקשה של השלטונות הסיניים שמטרתה לחסל באופן מוחלט ומיידי כל התפרצות מקומית. כמה וכמה התפרצויות שכאלו דווחו בסין מאז בלימת ההתפרצות הראשונית של הנגיף, והשלטונות בה הצליחו להשתלט עליהן היטב באמצעות סגרים מקומיים ומבצעי בדיקות המוניות של כלל התושבים באזורים הנגועים.
גם במקרה של שיאן פעלו כך הרשויות, אך נראה שכעת יש להן צורך גדול יותר מבעבר בבלימת ההתפרצות: היא מגיעה כחודשיים בלבד לפני שסין תארח בבייג'ינג את אולימפיאדת החורף. על שיאן, שנמצאת במרחק של כ-900 ק"מ דרומית לבירה הסינית, הוטל ביום חמישי האחרון סגר שבמסגרתו התושבים לא יכולים לצאת מביתם, ורק פעם אחת בכל יומיים רשאית כל משפחה לשלוח את אחד מדייריה החוצה, על מנת לקנות מצרכים בסיסיים. כל בתי העסק מלבד החיוניים שבהם – כמו סופרמרקטים ובתי מרקחת – נדרשו לסגור את שעריהם.
אתמול הודיעו הרשויות בשיאן על הקשחת ההגבלות עוד יותר, ובין היתר צומצמה האפשרות לצאת מהבית כדי לרכוש מצרכים חיוניים לפעם אחת בשלושה ימים. התושבים לא רשאים לעזוב את שטח העיר בלי אישור מהמעסיקים שלהם או מהרשויות המקומיות. חה וונקואן, בכיר בעיריית שיאן, אמר במסיבת עיתונאים שכינס אתמול כי הרשויות הצליחו לזהות נדבקים רבים באמצעות שלושה סבבים של בדיקות המוניות שנערכו לתושבי העיר.
"כדי לסנן טוב יותר מקרי הדבקה, אחרי בדיקה שביצעו המומחים החלטנו להדק את צעדי הבקרה בכמה אזורים, במיוחד כאלו שבהם הסיכון גבוה", מסר חה. הוא ציין כי מלבד הסגר הנוקשה על תושבי העיר, 29,000 מהם הועברו לבידוד בבתי מלון שונים. לצד הבדיקות והבידודים ההמוניים, הרשויות בשיאן הודיעו גם על מבצע חיטוי נרחב, במה שחה הגדיר כחיטוי "טוטאלי" של העיר כולה. המבצע ייצא לפועל בשעה 18:00 לפי השעון המקומי, והתושבים התבקשו לסגור את חלונותיהם ולהכניס פנימה חפצים שונים במרפסות או בגדים שתלו בחוץ.
בסין אובחנו עד עתה 101,077 נשאי קורונה, ובאופן רשמי היא דיווחה בכל השנה האחרונה רק על שני מקרי מוות. מספר המתים הכולל במדינת הענק עומד על 4,636, רובם הגדול מצאו את מותם בהתפרצות הראשונית של הנגיף. סין לא דיווחה עד עתה על התפרצות מקומית של זן האומיקרון, אך דיווחה על כמה מקרים של הזן החדש שהתגלו בקרב נוסעים שהגיעו מחו"ל, אחת מהם היא דיילת של חברת אל על. הרשויות בשיאן הבהירו כי ההתפרצות שם אינה קשורה לאומיקרון.
בינתיים, ברחבי העולם ממשיכים לדווח על שיבושים נרחבים בענף התעופה, בעקבות ההתפשטות המחודשת של הנגיף, ב"סיועו" של הזן החדש. לפי אתר מעקב הטיסות FlightAware, חברות תעופה ברחבי העולם ביטלו מאז יום שישי האחרון כבר יותר מ-7,500 טיסות. לפי נתוני האתר, עד לשעות הערב בוטלו אתמול 2,252 טיסות, וחלק גדול מהן, יותר מ-700, בוטלו בארה"ב לבדה.
אמנם מדובר במספר נמוך יותר ממספר הביטולים שנרשמו בשבת, שעמד בארה"ב על כמעט 1,000, אך השיבושים הללו מגיעים באחת מעונות הטיסה העמוסות ביותר של השנה, סביב חגי דצמבר: עשרות אלפי אנשים נתקעו בסוף השבוע בדרכם לחופשות חג המולד ולפגישות עם משפחותיהם. הביטולים נובעים מכך שעובדי חברות תעופה מוצאים עצמם נדבקים בנגיף או נאלצים להיכנס לבידוד אחרי שבאו במגע עם נשאים, ולכן אינם יכולים להתייצב לעבודה.
למרות ביטולי הטיסות הרבים, גורם בבית הלבן טען אמש בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי המצב בארה"ב "טוב יותר" מזה שהיה בחג המולד בשנה שעברה, שצוין אף הוא תחת נטל הקורונה וההגבלות שהיא מביאה. הוא הדגיש כי רק "שיעור קטן" של הטיסות הושפעו, אך הוסיף: "כל ביטול יכול לגרום לסבל ולדחיות של איחודי משפחות וחברים, ולכן מחלקת התחבורה ורשות התעופה הפדרלית עוקבות אחרי המצב מקרוב".
ארה"ב, כמו מדינות רבות אחרות בעולם, מתמודדת כעת עם זינוק בתחלואה שמיוחס לאומיקרון, שהפך לזן דומיננטי בשטחה. הזן אחראי לפי ההערכות של הרשויות שם לכשני שלישים ממקרי ההדבקה, אולם באזורים מסוימים הוא אחראי ליותר מ-90% ממקרי ההדבקה, כמו בחוף המזרחי שסובל מהתפרצות קשה למדי. מספר הנדבקים היומי הממוצע בארה"ב זינק לפי ספירת רויטרס ב-45% ביחס לנתון של השבוע שעבר, ועומד כעת על כ-179,000 נדבקים ביום.
חרף העובדה שמחקרים ראשוניים העידו על כך שהאומיקרון גורם למחלה קלה יותר, באופן יחסי לזנים קודמים של הנגיף, רשויות ברחבי העולם וגם בארה"ב מזהירות שהוא עדיין מסוכן למדי – וכיוון שהוא מידבק יותר מהזנים הקודמים הוא עלול להציף בתי חולים במאושפזים חדשים, גם אם הסיכון שלו עבור כל חולה וחולה בנפרד נמוך יותר. בעיר ניו יורק, שם התפרצות האומיקרון נחשבת לקשה במיוחד, מזהירים כי גם הילדים נמצאים בסכנה – וקוראים כעת להורים שלא לחכות ולחסנם מיד.
לפי רשויות הבריאות בניו יורק, בשלושת השבועות שחלפו מאז 5 בדצמבר זינק מספר הילדים שחלו בקורונה והתאשפזו בבתי החולים בעיר פי ארבעה. לפי הרשויות שם, כמחצית מהילדים הללו הם בני פחות מחמש, כלומר לא זכאים עדיין לקבל את החיסון. הן לא נקבו במספרים מדויקים, אך ב"ניו יורק טיימס" דווח כי לפי נתונים שפרסמה מדינת ניו יורק, ברחבי המדינה הזו מאושפזים כמה עשרות ילדים חולי קורונה בני פחות מחמש, נכון ליום חמישי. נציבת הבריאות של עיריית ניו יורק, ד"ר מרי באסט, מסרה אתמול כי הגידול במספר הנדבקים מהווה "זינוק מדהים", ולדבריה הוא מעיד על הצורך הבהול בחיסונם. "הסיכונים שנשקפים לילדים מנגיף הקורונה אמיתיים", מסרה בהודעה שפרסמה.
לא רק בניו יורק מביעים כעת דאגה מאשפוזי ילדים, ומדינות נוספות בארה"ב מדווחות כעת על מגמת עלייה בילדים שנשלחים לבתי חולים אחרי שנדבקו בקורונה. ב"וושינגטון פוסט" דיווחו שלשום כי בכל אחד משלושת הימים שקדמו לדיווח אושפזו ברחבי ארה"ב כ-800 ילדים חולי קורונה. לפי הדיווח הזה, מלבד בניו יורק תחלואת הקורונה בקרב ילדים גבוהה גם באוהיו, בטקסס ובפנסילבניה. נכון ליום חמישי, כך דווח, בארה"ב מאושפזים 1,987 ילדים שאומתו כחולי קורונה או שיש חשד שנדבקו בנגיף. לפי ניתוח שהעיתון ציין שערך, בתוך עשרה ימים זינק המספר הזה ב-31%.
כחלק מהניסיון לבלום את התפשטות האומיקרון, נזכיר, ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן הודיע על שורת צעדים חדשים, ובהם שליחת אנשי צבא בעלי כישורים רפואיים לבתי חולים שמדווחים על צפיפות ועומס רב, וכן רכישת 500 מיליון ערכות בדיקה מהירה, שיישלחו לכל דורש בחינם. הממשל הבהיר כי הוא מתנגד, לפי שעה, להגבלות חדשות או לסגרים.
מומחי בריאות בארה"ב קראו לאחרונה לממשל ביידן שלא להזניח את מערך הבדיקות לאבחון הנגיף, לצד המאמצים הנרחבים שהוא משקיע לחיסון כמה שיותר אמריקנים. אתמול הודה היועץ הבכיר של ביידן לטיפול במגפת הקורונה, ד"ר אנתוני פאוצ'י, שמערך הבדיקות האמריקני מקרטע. בריאיון לרשת ABC הביע פאוצ'י תסכול ממחסור בבדיקות, ואמר כי הביקוש אליהן גבר בעקבות התפרצות האומיקרון. "אנחנו בהחלט צריכים להיות טובים יותר", אמר. "אני חושב שהדברים ישתפרו משמעותית כאשר ניכנס לינואר, אבל זה לא עוזר לנו היום או מחר".