היועצת המשפט של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, ביקרה את פנייתו של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה להנהלת בתי המשפט, שבה הלין על כך שלא תואמו עימו מועדי עדות ראש הממשלה בנימין נתניהו במשפטו. בתגובתה היום (ראשון) לבית המשפט המחוזי בירושלים היא הבהירה כי בניגוד לעדות של חברי כנסת, אין חובה לתאם עם יו"ר הכנסת את עדותו של חבר כנסת שנאשם בפלילים - כמו ראש הממשלה בנימין נתניהו.
3 צפייה בגלריה
שגית אפיק  ואמיר אוחנה
שגית אפיק  ואמיר אוחנה
יועמ"שית הכנסת נגד אוחנה
(צילום: עמית שאבי, CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
לפי עמדתה, פרשנות זו נלמדת מסעיף חוק החסינות, שלפיו אם חבר כנסת אינו מגיש בקשת חסינות לכנסת או שבקשתו זו נדחית הרי ש"דינו של חבר הכנסת, לכל הכרוך באותה אשמה, כדין כל אדם", כך לשון החוק. עו"ד אפיק ציינה כי פרשנותו של אוחנה, לפיה יש לתאם איתו גם עדות חבר כנסת הנאשם בפלילים, מעניקה לחבר הכנסת יתרון בהליך הפלילי בניגוד להוראת החוק לגבי השוויון בהליך הפלילי כי "דין ח"כ הנאשם בפלילים כדין כל אדם".
עם זאת, היא ציינה כי אם מילוי חובתיו הפרלמנטריות של חבר כנסת - גם אם הוא נאשם בפלילים - מתנגש עם מועד עדותו, וככל שמוגשת בקשה מצד עורכי דינו, על בית המשפט לשקול לקבל את הבקשה במכלול שיקוליו.
עוד היא ציינה בתגובתה כי לאורך השנים התקבלו בלשכת יושבי ראש הכנסת השונים וכן במחלקה המשפטית בקשות לתיאום עדויות חברי כנסת שאינם נאשמים בפלילים. לדבריה, כאשר עדויותיהם היו נדרשות בהליך פלילי - הפרקליטות היא שיזמה את הפנייה, ואילו בהליכים אזרחיים היוזם היה בית המשפט.
במשפטו של ראש הממשלה נתניהו, נזכיר, כבר העידו מספר חברי כנסת ובהם ראש האופוזיציה לפיד ושר המשפטים יריב לוין. לפי עו"ד אפיק, אז לא התקבלה בקשת תיאום כנדרש בחוק. גם בפרקליטות התייחסו הבוקר לטענות אוחנה ואמרו כי הן נעדרות כל בסיס משפטי. "משהוגש נגד חבר כנסת כתב אישום, הרי שדינו לכל הכרוך באותה אשמה, כדין כל אדם". לפי הפרקליטות, החוק מבדיל בין עדות של חבר כנסת אז מזומן לבית המשפט ומחויב להעיד, ולכן כדי שלא תיפגע עבודת הכנסת בעקבות עדותו יש חובה לתאם עם יו"ר הכנסת, וזאת לבין ח"כ נאשם שלפי החוק אינו חייב להעיד במשפטו. בנוסף, נכתב כי "נאשם אינו נדרש להעיד במועד ספציפי, אלא להיות נוכח בהליך כולו. ממילא לא נדרש 'לזמן' נאשם להעיד במשפט, כפי שמזמנים עד".
בפרקליטות הביעו בפני בית המשפט תמיהה על עיתוי הגשת מכתבו של אוחנה, "ערב תחילת פרשת ההגנה, ימים ספורים לפני תחילת עדותו של הנאשם, ורק לאחר שבקשתו לצמצום מספר ימי עדותו ומשכם נדחתה". כמו כן, הפרקליטות כתבה בעמדתה כי היא מתנגדת לבקשת יו"ר הכנסת וראש הממשלה לאפשר לנתניהו להשתתף באירוע במליאה ברביעי - ובכך למעשה לדחות את עדותו באותו יום, אלא אם ניתן להיענות למועדים החלופיים שהוצעו (לקיים את הדיון ברביעי אחר הצהריים או ביום שישי - נ"ב).
3 צפייה בגלריה
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
עדות מילצ'ן מעיד במשפט נתניהו
תחילת עדותו - בשלישי. נתניהו
(צילום: אורן בן חקון)
אוחנה פנה בחמישי האחרון להנהלת בתי המשפט ומחה על כך ש"לא קיבל הודעה מאף גורם רשמי" על מועד עדותו של ראש הממשלה. לדבריו, "אני למד מכלי התקשורת כי בית המשפט קבע מועדי דיון לעדותו של ראש הממשלה, שלא בתיאום איתי". יו"ר הכנסת טען כי גם נתניהו עצמו לא הכיר את המכתב שהוציא להנהלת בתי המשפט לפני ששלח אותו. "אנחנו מדברים המון, על זה לא דיברנו", אמר.
נתניהו ביקש בעצמו שלשום בצהריים לדחות את עדותו ביום רביעי ל-14:30, כדי לאפשר לו להשתתף באירוע בכנסת עם נשיא פרגוואי. הבוקר סנגורי הנאשמים בתיקי האלפים, ארנון (נוני) מוזס ושאול אלוביץ', הגישו לבית המשפט עמדה לפיה הם אינם מתנגדים לבקשת נתניהו לדחות את עדותו ברביעי הקרוב מהשעה 10:00 בבוקר לשעות אחר הצהריים או להזיזה ליום שישי.

ההשתלחות ביועמ"שית בקבינט

במהלך ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני אמש, שנקבעה כדי לדון בנושאים הביטחוניים, קראו כמה שרים ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה לפעול לדחיית עדות נתניהו. השר איתמר בן גביר אמר: "אני יודע שמה שאני אומר עלול לעלות לי בחקירה נוספת. השעה כמה דקות לפני חצות. ראש הממשלה יהיה כאן עד לפנות בוקר וגם מחר. זו לא רק התנהלות אטומה שלא להסכים לדחיית המשפט ולאפשר לראש הממשלה לנהל את המערכות, אלא זו הפקרות מצד היועמ”שית. גלי מפקירה את ביטחון ישראל".
3 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
"זו לא סוגיה לקבינט"
(צילום: רפי קוץ)
השר יריב לוין אמר: "אני מצטרף לשר בן גביר. דיון רונאל פישר נמשך כבר תשע שנים, וכאן היועצת לא מוכנה לדחות משפט שבלאו הכי יימשך עוד שנים. אני דורש ממך לדחות". השרה מירי רגב ציינה: "אני רוצה לפנות ללב של היועמ"שית. אפילו מג"ד או מ"פ דוחים להם דיונים. ראש הממשלה מנהל מלחמה".
השרה גילה גמליאל הצטרפה: "זו אי הבחנה בין עיקר לטפל. זה לא עניין פרסונלי, אלא עניין של אמון הציבור במערכת. אני מבקשת שתורי על דחייה". השרה אורית סטרוק אמרה: "בגלל יומולדת לפרקליטים, לסנגורים או לשופטים כבר דחו משפטים. אני מבקשת שנעלה את זה כהחלטה".
השר בצלאל סמוטריץ' ביקש גם הוא בדיון "לקבל החלטה", השר ישראל כ"ץ אמר: "אני אומר לך בסגנוני - בואי נדחה". בשלב זה ביקשה היועצת המשפטית לממשלה את זכות הדיבור ואמרה: "זו לא סוגיה לקבינט. יש לראש הממשלה סנגורים, והם מדברים בשמו. זו התערבות פוליטית. לקבינט אסור לדון בזה". השר בן גביר הגיב: "עכשיו את גם מכתיבה לקבינט? אנחנו נדון, ואני מבקש שנקבל החלטה ונפנה אותה לבית המשפט".
העימות בין השרים ליועצת המשפטית לממשלה בסוגיה התנהל בטונים גבוהים. בהרב-מיארה אמרה לשרים: "אתם תתנו לי לדבר, תנו לי להשיב". לאחר הדיון הסוער בקבינט, היום פנה סמוטריץ' לשרים ומבקש את הצטרפותם לדרישה ממנהל בתי המשפט והיועמ"שית שיורו על דיון בהשתתפות המל"ל בנוגע להשלכות זימון ראש הממשלה להעיד. "ההתנהלות הנוכחית מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה", האשים.