המטיף השיעי מוקתדא א-סדר הודיע אתמול (ב') על פרישה מהחיים הפוליטיים, על רקע המשבר החריף בפוליטיקה העיראקית מאז הבחירות באוקטובר. "החלטתי לא להתערב בעניינים פוליטיים, ולכן אני מודיע כעת על הפרישה הסופית שלי", הודיע א-סדר. זמן קצר אחרי הודעת הפרישה הסתערו מאות מתומכיו על ארמון הממשלה בבגדד, אחרי שפירקו את חומות האבטחה. במהרה פרצו עימותים בין אותם מפגינים לכוחות הביטחון, ובעיראק חוששים ממהומות ממושכות.
בעקבות הפריצה לארמון הממשלה בבגדד והחשש מעימותים קשים הכריז הצבא העיראקי על עוצר ברחבי המדינה החל מהערב, וקרא למפגינים לעזוב את "האזור הירוק" - האזור בבירה שבו נמצאים משרדי ממשלה רבים ושגרירויות זרות, ונחשב למאובטח במיוחד. ראש ממשלת עיראק, מוסטפא אל-כאזמי, הודיע אחרי ההסתערות של תומכי א-סדר על השעיית דיוני הממשלה עד הודעה חדשה.
שעה קלה לאחר מכן דווח בבגדד על עימותים בין תומכי א-סדר, שנאבק בהשפעה האיראנית על הפוליטיקה העיראקית, לתומכי ארגונים פרו-איראניים. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי נעשה שימוש באש חיה, וכי חמושים פרו-איראנים ירו באוויר. כמו כן התעמתו תומכי א-סדר עם כוחות הביטחון, שהגיבו בירי. גורמים בעיראק דיווחו הערב לסוכנות הידיעות AFP כי לפחות 15 מפגינים נורו למוות בעימותים ועוד 270 נפצעו. חלק מהפצועים נפגעו מירי, אחרים שאפו גז מדמיע.
הערב בבגדד: פצצות מרגמה נורו לאזור הירוק
בהמשך הערב נמשכו העימותים בין תומכי א-סדר לכוחות הביטחון, וגורמים בעיראק דיווחו על ירי של כמה מטולי RPG ופצצות מרגמה ל"אזור הירוק". תומכי א-סדר הפגינו ברחבי הבירה, והשחיתו כרזות של מנהיגים שיעים פרו-איראנים – וגם כרזה של הגנרל האיראני קאסם סולימאני, שחוסל בתקיפה אמריקנית ב-2020. בתוך כך, סוכנות הידיעות הממלכתית פרסמה אמש כי א-סדר הכריז על שביתת רעב עד שהאלימות והשימוש בנשק ייפסקו. מלשכתו של א-סדר לא נמסרה תגובה.
עיראק נמצאת במבוי סתום מאז הבחירות הכלליות באוקטובר. מפלגתו של א-סדר קיבלה 74 מושבים בפרלמנט והפכה למפלגה הגדולה ביותר בבית, שבו 329 מושבים בסך הכול. א-סדר ביקש לנצל את ההזדמנות כדי להקים ממשלה בלי היריבות שלו – המפלגות שנתמכות על-ידי איראן. הוא לא הצליח במשימה, וסירב לנהל עם יריביו הפוליטיים מגעים להקמת ממשלת אחדות.
יריביו של א-סדר הצליחו למנוע ממנו את הרוב הדרוש לו לבחירת נשיא – הצעד הבירוקרטי הראשון שהיה עליו לצלוח כדי להקים ממשלה. בחודש יוני, בצל המבוי הסתום, הורה א-סדר לחברי הפרלמנט שלו להתפטר מבית המחוקקים. הוא קרא לעיראק לפזר את הפרלמנט ולערוך בחירות חדשות.
מאז קריאת ההתפטרות של א-סדר מקיימים תומכיו הפגנות ממושכות ב"אזור הירוק". בחודש יולי הם פרצו כמה פעמים לבניין הפרלמנט – כדי להרתיע את יריביו של א-סדר מהקמת ממשלה.
א-סדר הוא בן לשושלת חשובה של אנשי דת בעיראק, שיש לה בסיס נאמנים רחב והיסטוריה ארוכה של פעילוּת רדיקלית. בין השאר נמנה עם מובילי המאבק בפלישה של הכוחות האמריקניים לעיראק ב-2003, ובשנים שלאחר מכן פיקד על מיליציה רבת-עוצמה בשם "צבא מהדי" שפעלה נגד צבא ארה"ב. ב-2008 הכריז רשמית על פירוקה, וכעת הוא מנהיג את הארגון שירש אותה, "חטיבות השלום", שבעצמו כולל אלפי לוחמים חמושים ושולט באזורים נרחבים בעיראק.
בשנים האחרונות מדגיש א-סדר את תמיכתו ברעיון הלאומיות העיראקית ואת התנגדותו להשפעה זרה מכל סוג שהוא – הן אמריקנית והן איראנית. מחנה א-סדר מאשים את איראן ואת המיליציות הנאמנות לה בעיראק במעורבות בהרג מאות בני אדם בגל ההפגנות ששטף את עיראק ב-2019, כשהמונים יצאו למחות על המצב הכלכלי ועל המעורבות של משטר האייתוללות בארצם.
זו לא הפעם הראשונה שא-סדר מודיע על פרישה מהפוליטיקה. רבים טוענים שהודעת הפרישה שפורסמה אתמול היא לא יותר מאמצעי לחץ על יריביו הפוליטיים. א-סדר כבר חזר לפעילות פוליטית אחרי הודעות הפרישה הקודמות, למרות שנראה שהמשבר הפוליטי הפעם קשה במיוחד.
פורסם לראשונה: 17:07, 29.08.22