תקיפות ישראליות לאור יום בנמל התעופה הבינלאומי בצנעא - בזמן נאום טלוויזיוני שנשא מנהיג החות'ים. חיל האוויר תקף היום (חמישי) בתימן - בתקיפה שנחשבת לגדולה ביותר עד כה. התקיפות בוצעו לאחר שורה של שיגורי טילים בליסטיים ששיגרו החות'ים לישראל - ושבוע אחרי התקיפה הקודמת בתימן, שהייתה התקיפה הישראלית השלישית בתימן מתחילת המלחמה, והראשונה בבירה צנעא, המעוז החות'י.
מטוסי חיל האוויר תקפו שורת יעדים באזור צנעא, בהם גם נמל התעופה. ההחלטה לצאת שוב לפעולה באור יום התקבלה כדי למקסם פגיעות, גם בגורמים חות'ים. בנוסף, היציאה לתקיפות הייתה גם הפעם בפרופיל נמוך יחסית, כדי לשמור על אלמנט הפתעה. השם שניתן למבצע התקיפות היום בתימן הוא "צלילי הכרם", ובמהלכן הותקפה לפחות טייסת קרב אחת של החות'ים.
מדובר כאמור במתקפה הרביעית נגד החות'ים, ובמהלכה הותקפו כמה אזורים במקביל וכמה סוגים של תשתיות. בין היתר, הותקף שדה התעופה בצנעא, כולל מגדל הפיקוח שיצא מכלל שימוש ומטוסים אזרחיים שבשירות הממשלה החות'ית. בנוסף, הותקף גם הנמל בחודיידה ותחנת כוח. ישראל עדכנה מבעוד מועד את האמריקנים על התקיפה, שבה השתתפו כ-25 מטוסים, בהם מטוסי קרב, ביון ותדלוק. "אמרנו שהחות'ים ישלמו מחיר כבד. אם הם לא יבינו בכוח – אז יבינו בעוד יותר כוח", אמרו גורמים ישראלים.
התוכניות לתקיפה אושרו על ידי הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, שר הביטחון ישראל כ"ץ וראש הממשלה בנימין נתניהו. כמו המתקפה הקודמת, גם זו לא אושרה על ידי הקבינט, אלא על ידי נתניהו וכ"ץ. במהלך התקיפות שהו בבור חיל האוויר בקריה נתניהו, כ"ץ, הלוי, ומפקד חיל האוויר אלוף תומר בר.
נתניהו הדגיש בבור כי "אנחנו נחושים לגדוע את זרוע הטרור הזאת של ציר הרשע של איראן. אנחנו נתמיד בזה עד שנשלים את המלאכה". כ"ץ הוסיף: "ראינו כרגע פעולה מדויקת של חיל האוויר הישראלי, תוך פגיעה ביעדים אסטרטגיים חות'ים בתימן, בשדה תעופה, בנמל. מי שפוגע בישראל, אנחנו נפגע בו. נצוד את כל מנהיגי החות'ים, נפגע בהם כפי שעשינו במקומות אחרים. אף אחד לא יוכל להתחמק מידה הארוכה של ישראל. נפגע בהם על מנת להסיר איומים על מדינת ישראל".
אלוף בר ציין כי זו התקיפה הרביעית בתימן "ועוד לא סיימנו". הוא התייחס למאמת ההגנתי "שאנחנו עומדים בו לילה לילה כבר מזה זמן ולמעשה כל היממות האחרונות", ואמר: "זה מאמץ ראוי. זה לא מספיק מול האויב שיש לנו כאן והפתרון בסופו של דבר זה להגיע אליו. ראינו עכשיו הדגמה מוחשית למה אנחנו מסוגלים - ואנחנו מסוגלים להרבה יותר. כל פעם אני רואה את הדקויות שמגיעים אליהם בתכנון, זה ראוי וזה חשוב".
לאחר התקיפות אמר גורם ישראלי כי החות'ים "לא נשמעים לאיש, והדבר האחרון שמעניין אותם זה האזרחים שלהם". הוא הדגיש כי ישראל כרגע פוגעת בתשתיות, משביתה נמלים ושדות תעופה, והוסיף: "בכל יום שעובר המענה המודיעיני-מבצעי גדל, ולא ירחק היום שישראל תנחית מכת בכורות גם על החות'ים, כמו שעשתה לחיזבאללה ולחמאס".
לדבריו, "בעיראק כבר הבינו את זה והפסיקו לפחות בינתיים לשגר. אצל החות'ים נדרשת הגישה הישירה, והיא בא תבוא. ועוד דבר משמעותי שכדאי לאיראן ולעולם לשים לב: ארה"ב וישראל פועלות שם יחד, זה תקדים שמספר על משהו אחר". הוא הוסיף כי יש למעשה תיאום מלא בין ישראל לארה"ב. "האמריקנים אומנם לא תקפו ביחד עם ישראל, אבל סיפקו מודיעין וידעו בדיוק מה אנחנו הולכים לתקוף. זה ממש 'חנו-כריסמס' ישראלי-אמריקני", סיכם.
דובר צה"ל מסר כי "מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו לפני זמן קצר, בהכוונת אגף המודיעין, מטרות טרור של שלטון הטרור החות'י ברצועת החוף המערבית ובעומק תימן". לדבריו, "שלטון הטרור החות'י תוקף באופן חוזר את מדינת ישראל ואזרחיה, ומשגר כלי טיס בלתי מאוישים וטילי קרקע-קרקע לעבר שטח המדינה. בין המטרות שהותקפו: תשתיות המשמשות את שלטון הטרור החות'י לפעילותו הצבאית בשדה התעופה הבין לאומי בצנעא ובתחנות הכוח האזיז וראס קנטיב, אשר מהוות תשתית חשמל מרכזית עבור שלטון זה. בנוסף, הותקפו תשתיות בנמלים חודיידה, א-סליף וראס קנטיב ברצועת החוף המערבית בתימן.
"תשתיות אלה שימשו את שלטון הטרור החות'י בין היתר להעברת אמצעי לחימה איראנים למרחב והגעתם של בכירים איראנים לאזור", הוסיף. "המטרות שהותקפו ממחישות את השימוש הצבאי של שלטון הטרור החות'י בתשתיות אזרחיות לצרכי טרור. שלטון זה מהווה שלוחה מרכזית של הציר האיראני כולו ואחראי לערעור הסדר האזורי ולשיבוש חופש השיט העולמי. הוא מתנהל כגוף טרור עצמאי, אשר נשען על שיתוף פעולה ומימון איראני וכל זאת על מנת לפגוע במדינת ישראל ובאזרחיה. צה"ל לא יהסס לפעול בעוצמה ולפגוע בכל מי שמהווה איום על אזרחי מדינת ישראל, בכל מרחק שיידרש".
עוד לפני האישורים בנוגע לתקיפות בישראל, בתימן דווח כי אחת התקיפות פגעה במגדל הפיקוח בשדה התעופה האזרחי ובמטוסים ששהו בו. באחד הדיווחים נטען כי כל המטרות שהותקפו בשדה התעופה היו אזרחיות. נטען כי יש שם הרוגים ופצועים. בנוסף, דווח כי הותקפה תחנת הכוח חזיז באזור צנעא, ועל תקיפה גם באזור עיר הנמל חודיידה. בהמשך דווח בערוץ "אל-ערבי" הקטארי על הפסקת חשמל חלקית, עקב התקיפות בתימן.
מקור ישראלי אישר תוך זמן קצר לרשת "סקיי ניוז" בערבית: "תקפנו את שדה התעופה הבינלאומי בצנעא". כשעה לאחר תחילת התקיפות, מעט לפני 17:00, דווח ברשת על "גל שני של תקיפות". בערוץ הסעודי "אל-חדת'" דווח לפני כן כי הותקפו גם הנמל בחודיידה, כמו גם תחנות אנרגיה ונפט.
ברשת "אל-מיאדין" דווח, מפי גורם, כי בזמן התקיפה בשדה התעופה בצנעא נכח במקום מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס. "בשדה נכח גם המתאם של האו"ם", נכתב. בדיווח אחר בתימן נטען כי אחד מאנשי צוות הטיסה של מטוס השייך לאו"ם נפצע בתקיפה בשדה התעופה בצנעא.
"ציונים, אתם לא תישנו": החות'ים כבר מאיימים
לפי הדיווח הזה, בסך הכול בוצעו שבע תקיפות בצנעא ושלוש בחודיידה. בערוץ סעודי נוסף, "אל-ערביה", דיווחו שעשרות מטוסי קרב משתתפים בתקיפות וכי נפגעו בהן גם "מפקדות של החות'ים" בצנעא. ב"אל-מיאדין", ערוץ לבנוני שמזוהה עם חיזבאללה, טענו: "התקיפה הישראלית כוונה למתקנים אזרחיים, תואמה וקיבלה תמיכה מארה"ב ובריטניה".
התקיפות מגיעות כאמור ממש במקביל לנאומו של מנהיג ארגון הטרור החות'י, עבד אל-מלכ בדר א-דין אל-חות'י. אל-חות'י מסתתר כבר שנים ארוכות, ואת נאומיו הקבועים בימי חמישי, בהם הוא מרבה להתרברב על הפגיעה בישראל, הוא מעביר תמיד רק דרך המסך. ערוצי הטלוויזיה שבשליטת החות'ים מחויבים לשדר את נאומו, והמשיכו בכך גם אחרי שהחלו לזרום הדיווחים הראשוניים על התקיפות.
אל-חותי' אמר בנאומו היום: "ההרתעה השראלית נכשלה מול ארצנו, למרות התקיפות שפגעו במתקנים אזרחיים בצנעא וחודיידה (כוונתו לתקיפות הקודמות). האויב הישראלי מודע לכך שהמבצעים שלנו נמשכים, יעילים ומשפיעים. הטילים שלנו, שמערכת ההגנה האווירית לא הצליחה ליירט גרמו לתסכול רב בקרב גורמים מדיניים וביטחוניים בישראל וארה"ב".
כשעה לאחר שהחלו לזרום הדיווחים על התקיפות, החות'ים כבר מיהרו לשגר איום בתגובה ובאחד הערוצים הבטיחו: "התגובה התימנית מגיעה, ציונים... אתם לא תישנו". דובר "אנסאר אללה" מוחמד עבד א-סלאם הבטיח בהמשך כי הם לא יירתעו: "אם האויב חושב שהפשע שלו ימנע מתימן לתמוך בעזה, הוא הוזה. תימן לא תעזוב את עקרונותיה הדתיים וההומניטריים". המקור הישראלי שצוטט ב"סקיי ניוז" בערבית טען כי ישראל נערכת לתגובה: "הצבא הישראלי מעלה את מצב הכוננות של ההגנה האווירית וחיל האוויר, בציפייה לתגובה אפשרית של החות'ים", אמר.
בכיר החות'ים, חזאם אל-אסד, התראיין לתקשורת הערבית ואיים גם הוא: "על האויב הישראלי להמתין לתגובתנו. תקיפת החשמל והנמל היא ניסיון לייצר אי-שביעות רצון עממית בתימן, ואנחנו בקרב פתוח מול הישות הישראלית, ארה"ב ובריטניה. יש לנו אפשרויות רבות".
מה עם ראש הנחש? המחלוקת אם לתקוף דווקא באיראן
הדיווחים על התקיפות מגיעים אחרי שרק אמש פורסם כי ישראל שוקלת תקיפה משמעותית יותר נגד החות'ים, כשהפעם הכוונה היא לפגוע בצמרת ההנהגה של ארגון הטרור השולט על שטחים נרחבים בתימן והפך למטרד משמעותי ולאיום של ממש לא רק על ישראל אלא גם על ארה"ב והקהילה הבינלאומית, בגלל שיתוק נתיב הסחר הקריטי בים האדום.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר לאחרונה כי התקיפה בתימן בשבוע שעבר לא תהיה האחרונה, ושר הביטחון ישראל כ"ץ איים מצדו באופן ישיר על הנהגת החות'ים, והבטיח "לערוף את ראשיהם" - כמו שעשתה ישראל לבכירי חמאס וחיזבאללה. אולם בישראל הודו שהחות'ים הם "אגוז קשה לפיצוח", וכי קשה להרתיע אותם. ההבנה בישראל היא שעוד תקיפה לא תפתור את הבעיה, וכי יש צורך בשינוי יסודי ועמוק יותר.
בירושלים מעריכים שהשינוי יוכל לקרות רק אחרי כניסת ממשל טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר, בתקווה שהנשיא החדש-ישן יורה על יד קשה יותר נגד החות'ים. התקיפות הישראליות בתימן, נזכיר, קשות לביצוע בשל המרחק האדיר של כ-2,000 ק"מ וגם איסוף המודיעין שם מוגבל, ולכן שיתוף פעולה הדוק יותר עם ארה"ב עשוי לשנות את פני הדברים.
ברקע לכך ניצבת גם המחלוקת בישראל בנוגע לשאלה אם יש לתקוף את החות'ים או דווקא את איראן שמסייעת להם - כשראש המוסד ברנע מצדד בתקיפה באיראן, כמי שהיא למעשה "ראש הנחש". מנגד, בצה"ל היו מי שטענו כי ההשפעה של האיראנים על החות'ים איננה כמו שהייתה להם על חיזבאללה, ושהם סוג של "ילד עצמאי ומופרע". לכן, כך טען בכיר בצבא, תקיפה כזו לא רק שלא תשיג את המטרה של הרתעת החות'ים - אלא תחדש חזית ישירה מול איראן.
כך או כך, על רקע האיומים שנשמעו בישראל בימים האחרונים, החות'ים כבר נערכו לתקיפה אפשרית ואתמול דווח כי העלו את מצב הכוננות שלהם לרמה הגבוהה ביותר. ב"א-שרק אל-אווסט" הסעודי דווח בין היתר כי הם הורו לחברות ספנות לפנות את המחסנים שלהן בנמל חודיידה.