הכלכלה הרוסית כולה מגוייסת לטובת המלחמה באוקראינה, והתעשיות הצבאיות עובדות מסביב לשעון ובמתכונת חירום. הפעילות האינטנסיבית של מכונת המלחמה הרוסית מעניקה כעת למוסקבה יתרון ברור לרוסים על האוקראינים - לאורך חזית שנמתחת על פני יותר מ-1,500 ק"מ.
גורמים בכירים בנאט"ו ובקהילת המודיעין האירופית אמרו לרשת CNN כי נראה שרוסיה צפויה בקרוב לייצר כמעט פי שלושה יותר תחמושת ארטילרית ממה שארה"ב ואירופה מייצרות עבור אוקראינה. הייצור יאפשר לרוסיה להציב עצמה בעמדת יתרון משמעותית מול האוקראינים לקראת חודשי האביב והקיץ, ולהעניק לה יכולת לבצע מתקפות נרחבות בחודשים הקרובים.
לפי הגורמים רוסיה מייצרת כ-250 אלף פגזי ארטילריה בחודש (כ-3 מיליון בשנה), זאת בהשוואה ל-1.2 מיליון פגזים בשנה שמסוגלות לייצר ארה"ב ואירופה לטובת משלוחי אספקה לקייב. בשבוע שעבר אמר קצין אמריקני בכיר שארה"ב קבעה יעד ייצור של 100 אלף פגזי ארטילריה בחודש עד תום 2025 - פחות ממחצית התפוקה הרוסית החודשית. גם את הכמות הזו יש קושי לייצר, בשל החלטת הקונגרס לעכב את אישור חבילת הסיוע הצבאית לאוקראינה בסך 61 מיליארד דולר.
גורם בכיר בנאט״ו אמר לרשת CNN: "מה שאנו נמצאים בו עכשיו זו מלחמת ייצור. תוצאת המלחמה באוקראינה תלויה באופן שבו כל צד מצוייד לנהל את המלחמה הזאת". למחסור האוקראיני המחריף בחימוש ארטילרי בחודשים האחרונים יש השלכות מידיות על היכולת של צבא אוקראינה להתגונן מול המתקפות הגוברות של הצבא הרוסי. גורמים רשמיים אומרים שרוסיה יורה מדי יום כ-10,000 פגזים, לעומת 2,000 בלבד ביום מהצד האוקראיני.
לאחרונה הצליחה רוסיה לכבוש את העיר אבדיבקה במחוז דונייצק במזרח אוקראינה, לאחר כמה חודשי לחימה עיקשת. היא הצליחה לעשות זאת בין השאר בשל מלאי התחמושת המדלדל של הצבא האוקראיני. אם לא די בכך, האוקראינים סובלים גם ממחסור בכוח אדם שהולך ומחמיר, ולפיכך מקושי לתחזק את קו החזית הארוך.
רבים סבורים שסוגיית החימוש הארטילרי היא דרמטית, ועשויה להכריע את ההתפתחויות בחזית ואת תוצאות המלחמה הרבה יותר ממטוסי קרב מתקדמים, או טנקים שיסופקו לאוקראינים. פקיד בכיר בנאט"ו אמר לרשת CNN: "מכונת המלחמה הרוסית נמצאת ב'הילוך מלא'. רוסיה מפעילה מפעלי ייצור ארטילריה במתוכנת של 24/7, במשמרות מתחלפות של 12 שעות".
כ-3.5 מיליון רוסים עובדים כעת במגזר הביטחוני, לעומת בין 2 ל-2.5 מיליון לפני המלחמה. חשוב לזכור שמוסקבה גם נעזרת בחברותיה מעבר לים, ומייבאת מהן תחמושת: איראן שלחה אשתקד לפחות 300 אלף פגזי ארטילריה, וצפון קוריאה סיפקה לפחות 6,700 מכולות תחמושת הנושאות מיליוני פגזים. מכונת המלחמה הרוסית עובדת בהילוך גבוה וגם אם ההשפעה אינה מיידית, היא לבטח תבוא לידי ביטוי בתוך כמה חודשים, ולכך יהיו כנראה השלכות גם על מצב המלחמה עצמה.
נכון לעכשיו, יכולת הייצור הרוסית עוברת בהרבה את זו של ארה״ב ואוקראינה. זו גם אחת הסיבות שאישור חבילת הסיוע הצבאי של ארה"ב לקייב הפך לקריטי במיוחד. אם אוקראינה רוצה לשמור על קווי ההגנה הנוכחיים שלה, לא כל שכן לצאת למתקפה חדשה נגד הרוסים, היא זקוקה להגדלה משמעותית של מלאי התחמושת. נכון לעכשיו – לרוסים יש יתרון ברור, והמומנטום נמצא לצידם.