מרגע הפיגוע שבו מחבל מהמחנה הפליטים שועפט ירה למוות בסמל נועה לזר, ממשיכים כוחות הביטחון במצוד במחנה הפליטים היחיד שנמצא בתוך תחומה הריבוני של ישראל. במחנה שועפט מכנים כסגר את הבדיקות הקפדניות במעבר שבו נהרגה הלוחמת - מה שמוביל לכך שהכניסה לתחומי הקו הירוק נמשכת לעתים אף שעתיים-שלוש. היום חלה הקלה בתהליך הבדיקות, אבל לפחות בינתיים הפלסטינים אינם מתכוונים לבטל את "יום הזעם" שמתוכנן למחר ושעליו הכריזו כמה ארגונים.
אמש והלילה העימותים במחנה הפליטים התפשטו לשכונות שונות במזרח ירושלים, והיום נמשכה בו השביתה הכללית, שכוללת גם את העיירה הפלסטינית הסמוכה ענאתא. לצד שביתת עובדים ואיסור למעשה על פועלים להיכנס לתחומי ישראל, כולל אותו "מרי אזרחי" - כפי שמכנים אותו במחנה שועפט ובענאתא - גם את סגירת בתי הספר. בשעות הערב מתקיימות צעדות ומחאות ליד המחסום.
חד"ש-תע"ל - מפלגה שראש הממשלה יאיר לפיד יצטרך כפי הנראה להתבסס עליה אם ירצה להרכיב ממשלה חדשה - תקפה בחריפות בסרטון חדש את לפיד, על רקע מה שהם מכנים הסגר במחנה שועפט: "הכיבוש סוגר והורג, שקד מאיימת, אך היא אינה האחראית היחידה", נאמר בסרטון. "לפיד ושותפיו נוקמים, הורגים, רוקדים על הדם. כמו שנכשלו בעזה, ייכשלו בשועפט ובירושלים. לפיד ייכשל, הוא וכל שותפיו. הכיבוש ייכשל, רצון עמנו הפלסטיני ינצח".
שרת הפנים איילת שקד הגיבה לכך: "כשאנחנו רואים את המהומות והעימותים במזרח ירושלים ואז את הסרטון האנטי ישראלי הזה, הכול מתחבר. חד"ש ותע"ל הם מחבלים בחליפות שמסיתים את ערביי ישראל נגד הממשלה ונגד המדינה. אין להם מקום בכנסת ישראל".
במחנה שועפט עצמו, שם מתגוררים יותר מ-20 אלף איש, זועמים על אותו סגר כדבריהם - בזמן שנמשך המצוד אחר המחבל עודאי תמימי. מוניר זגיר, ראש ועדי השכונות שמעבר לגדר, אמר: "אנחנו חיים בתנאים קשים מאוד. אנחנו תושבי ירושלים אלא אם כן ירושלים כבר חולקה בלי שאנחנו יודעים. כרגע אנחנו נמצאים תחת מצור נוקשה". אחד מראשי התארגנות השביתה הכללית בשועפט אמר: "זו התארגנות עממית ולא משתייכת לשום פלג פוליטי. היא באה להחזיר לנו את הכבוד. אנחנו חיים בכאוס זמני עד שהחיים יחזרו למסלולם, לא נקבל סגירה טוטאלית".
ד"ר גאלב זגייר, רופא ומנהל סניף קופת חולים כללית במחנה הפליטים, אמר שהוא מזועזע מהמצב בסניף. "אין ציוד רפואי, הרופאים המומחים כבר לא מגיעים, חולי דיאליזה ונשים בהיריון כבר לא במעקב. זה מצב קטסטרופלי", הוא אמר. "ישראל שולחת סיוע הומניטרי לקייב, שתשלח לכאן למחנה הפליטים. המצב עגום". לדבריו אתמול אישה ילדה ליד המחסום. "הבדיקות מאוד קפדניות, גם מי שרשאי לעקוף את התור היום יחכה לפחות שעתיים או שלוש, כולל רופאים וחולים קשים".
פחרי אבו דיאב, חוקר המתמחה בענייני ירושלים ותושב סילוואן, אמר שהעימותים במזרח העיר, כולל המרי האזרחי במחנה שועפט, עשויים לבשר על פרוץ אינתיפאדה חדשה במחאה על "הסלמת התקפות הכיבוש הישראלי על מסגד אל-אקצא". לדבריו, "עיר הקודש עדה למצב של כעס וזעם עזים נגד היישות הכובשת שממשיכה לתקוף ולהטיל מצור על מחנה שועפט וענאתא".
על רקע ההסלמה בירושלים, ארגונים פלסטיניים הכריזו על "יום זעם" מחר. במקביל, ארגונים איסלאמיים הפועלים בירושלים קראו להסלים מחר את הפרות הסדר. בהודעה שפרסמו דרשו "לחזק את הנוכחות בשטח" ואת ההשתתפות בהפגנות שקוראות להסרת הסגר על מחנה שועפט והסביבה, וכן לקיים תפילות קולקטיביות בשטח בשכונות מזרח ירושלים.
בשל המצב, המשטרה צפויה להגביל מאוד מחר את כניסת המוסלמים אל העיר העתיקה והר הבית. פעולה כזו תמנע מעשרות אלפי פלסטינים להגיע לתפילת הצהריים של יום שישי במסגד אל-אקצא, מה שעלול להגביר עוד יותר את ההתנגשויות עד כדי יציאה משליטה.
אביב טטרסקי, חוקר מעמותת "עיר עמים", אמר ש"החלטות דומות להטיל הגבלות קולקטיביות על כניסת מוסלמים להר הבית – למשל בקיץ 2014 ובחגי תשרי 2015 – התגלו פעם אחר פעם כשגויות. הן מוצגות כאמצעי ביטחון אבל בפועל מחריפות מאוד את המצב. אינתיפאדת הסכינים למשל פרצה בחגי תשרי 2015 בעקבות הטלת הגבלות גיל על כניסת מוסלמים אל הר הבית ונמשכה חודשים ארוכים, עמוק אל תוך שנת 2016. גם ההחלטה של המשטרה לחסום את המדרגות בשער שכם ברמדאן 2021 רק יצרה עימותים שערערו את היציבות והובילו למבצע שומר חומות ולמהומות קשות ברחבי המדינה".
טטרסקי הוסיף כי "הצבת מחסומי משטרה כשלאזור מגיעים עשרות אלפי מוסלמים מייצרת חיכוך שבמהירות הופך לעימותים. מדובר בסמטאות צפופות ואזורים ציבוריים הומי אדם כך שהפעלת הכוח המשטרתית פוגעת ללא הבחנה בהמוני עוברי אורח. במקביל, האירועים הללו משודרים בזמן אמת הן בכלי תקשורת והן במדיה חברתית והמראות הקשים של כוחות מג"ב ומשטרה המתעמתים עם תושבים פלסטינים מופצים ברחבי הגדה המערבית".
לדבריו, "הדינמיקה הזו הובילה פעם אחר פעם להתפשטות נרחבת של אלימות. במקרים שבהם המשטרה השכילה להכיל מחאה פלסטינית בלי לפגוע בחופש התנועה והפולחן של מוסלמים, גם סיטואציות המוניות ומתוחות הסתיימו ללא הסלמה".
חיים גולדיטש וסיון חילאי השתתפו בהכנת הכתבה