מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה הבוקר (שישי) כי שלושה דיפלומטים בכירים הגיעו לדמשק לראשונה מאז הפלת משטרו הרודן בשאר אל-אסד - ולמעשה לראשונה מאז סגירת השגרירות האמריקנית בבירה הסורית ב-2012. לפי הודעת מחלקת המדינה, הם צפויים להיפגש עם מנהיגי הג'יהאדיסטים שהפילו את אסד, אך לא צוין האם ייפגשו ספציפית עם המנהיג של "הייאת תחריר א-שאם", אבו מוחמד אל-ג'ולאני. בנוסף הם צפויים לנסות ו"לדלות מידע" על מקום הימצאו של העיתונאי האמריקני אוסטין טייס, שנעלם בסוריה לפני 12 שנה ולא נמצא בין אלפי האסירים שהשתחררו מבתי הכלא של אסד אחרי נפילת המשטר.
איראן, סוריה וההקשרים הגיאו-פוליטיים - ריאיון עם אלוף (במיל') יעקב עמידרור
(צילום: אורי דוידוביץ)

מדובר בשלושה דיפלומטים אמריקנים ראשונים שהגיעו לדמשק מאז ההתפתחויות הדרמטיות שאירעו בסוריה מוקדם יותר החודש. ב"ניו יורק טיימס" צוין כי הביקור מייצג צעד טנטטיבי לקראת מעורבות אמריקנית אפשרית בסוריה, מדינה שבה ארה"ב הייתה מעורבת בשנים האחרונות רק צבאית, אך כמעט ולא מדינית.
ממשלו של הנשיא היוצא ג'ו ביידן היה בקשר עם מנהיגי הג'יהאדיסטים, אך התלבט כיצד לתקשר עימם ישירות, בין היתר משום שוושינגטון הגדירה את קבוצת המורדים המובילה כארגון טרור. הדיפלומטים שהגיעו לדמשק, נמסר ממחלקת המדינה, "יהיו בקשר ישיר עם העם הסורי, כולל עם אנשי החברה האזרחית, פעילים, חברי קהילות שונות וישמעו קולות סוריים אחרים לגבי החזון שלהם לעתיד ארצם וכיצד ארצות הברית יכולה לעזור לתמוך בהם".
2 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני מנהיג המורדים במפגש עם נציגים מ בריטניה ב דמשק סוריה
מנהיג המורדים אל-ג'ולאני
(צילום: SANA / AFP)
בין הדיפלומטים שנחתו בדמשק - ברברה ליף, עוזרת מזכיר המדינה של ארה"ב לענייני המזרח התיכון, רוג'ר קרסטנס, השליח הנשיאותי המיוחד לענייני בני ערובה ודניאל רובינשטיין, היועץ המיוחד החדש לסוריה. עם זאת, לפי גורמים אמריקניים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP, ביקור הדיפלומטים בדמשק לא יביא לפתיחה מחדש מיידית של שגרירות ארה"ב, שנמצאת תחת חסות ממשלת צ'כיה. "החלטות על הכרה דיפלומטית יתקבלו כאשר נראה מעשים מצד המנהיגים החדשים של סוריה", הבהירו.
לפי מזכירות המדינה, הם כן צפויים להיפגש ולקיים דיונים עם "הייאת תחריר א-שאם", מיליציית המורדים השולטת, ב"עקרונות המעבר" שעליהם הסכימו בכירים אמריקנים, ערבים וטורקים בפגישה בסוף השבוע שעבר בירדן. הגורמים בוושינגטון הדגישו שקבוצות בסוריה "חייבות לבנות תהליך כולל לממשל ולהתייחס באופן הוגן למיעוטים אתניים ודתיים במדינה, כולל נוצרים".
2 צפייה בגלריה
סוריה חטוף אמריקני אוסטין טייס מוחזק בשבי 10 שנים ארה"ב
סוריה חטוף אמריקני אוסטין טייס מוחזק בשבי 10 שנים ארה"ב
העיתונאי האמריקני אוסטין טייס
"הצבנו יחד כמה עקרונות למה שאנחנו מצפים שיקרה בהמשך בסוריה, אם המנהיגות החדשה בסוריה רוצה לקבל את ההכרה והתמיכה שהיא תצטרך מהקהילה הבינלאומית", אמר שלשום מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, "אז אני חושב שזה היה תרגיל מאוד שימושי בסוג של הצגת הציפיות האלה, העקרונות שעליהם הסכמנו".
אל-ג'ולאני אמר בראיונות שקיים בשבועיים האחרונים כי קבוצתו מתכננת לקיים תהליך כולל ואינה מבקשת לפגוע בלא-מוסלמים בסוריה. כאמור, לא ברור האם וכיצד יתקשרו הדיפלומטים האמריקנים עם אל-ג'ולאני (אחמד א-שרע), מנהיג המורדים. הנשיא ברק אובמה הגדיר את המיליצייה שבראשה הוא עמד כארגון טרור - ומאז היא מוגדרת כך.
האמריקנים כאמור גם מעוניינים לגלות מה עלה בגורל העיתונאי האמריקני אוסטין טייס. בתוך כך, במסיבת עיתונאים שקיים אתמול נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הוא התייחס גם לסוגייה הזו, שמעסיקה מאוד את ארה"ב בימים אלה וממשל ביידן הבטיח לעשות מאמץ גדול כדי לאתר אותו. פוטין אמר כי כשייפגש עם אסד ישאל אותו אם ידוע לו דבר מה עליו.

המספר האמיתי של החיילים האמריקנים בסוריה

על-רקע הגעת משלחת הדיפלומטים האמריקנית לדמשק, בארצות הברית מודים כי מספר החיילים שלה בשטח סוריה הוא כפול לעומת מה שפורסם בעבר. דובר הפנטגון פטריק ריידר עדכן במסיבת עיתונאים כי מספר החיילים האמריקנים בסוריה עומד על 2,000, בעוד בעבר נטען כי מספרם עומד על 900 בלבד.
"יש לעיתים קרובות שיקולי ביטחון דיפלומטיים ומבצעיים בפריסות שלנו, וזה בהחלט המקרה כאן", אמר ריידר והדגיש כי כל החיילים האמריקנים שנמצאים בסוריה נלחמים בדאעש. "לפי הבנתי, וכפי שהוסבר לי, הכוחות הנוספים התפרסו בסוריה באופן זמני, בעוד 900 חיילים נמצאים שם לטווח ארוך יותר".
לשאלת CNN מדוע הפנטגון לא חשף בעבר את המספר המדויק של כוחות ארצות הברית בסוריה, ריידר הכחיש שהיה ניסיון לטשטש את הנתון האמיתי. "חלק מההסבר לכך הוא עניין הרגישות מהבחינה הדיפלומטית והביטחונית-מבצעית", אמר דובר הפנטגון, אך סירב לפרט על אילו שיקולים מדובר. הדובר ציין עוד שנודע לו שהנתון שנחשף במקור היה שגוי אחרי שהוא ביקש לקבל פרטים נוספים בסוגיה.