בעוד כוחות צה"ל נכנסים עמוק יותר לדרום לבנון, הלוחמים מאתרים מצבורי נשק גדולים מתוצרת רוסיה, המאשרים חשדות ישנים כי חיזבאללה שדרג את יכולת הלחימה שלו באמצעות כלי נשק רוסיים מתקדמים. כך דווח היום (שלישי) ב"וול סטריט ג'ורנל", שם צוין כי חלק מכלי הנשק, בהם טילי נ"ט מסוג "קורנט" שיוצרו בעשור הנוכחי, נשלחו לדרום לבנון בשנים האחרונות ממצבורי נשק של רוסיה בסוריה השכנה. כך לפי גורמי ביטחון סוריים וגורם ערבי בכיר.
רוסיה היא ספקית נשק ותיקה עבור צבא סוריה, ושולטת על מחסנים משלה בשטח המדינה. למרות שבמערכת הביטחון ידעו כי חיזבאללה החזיק בכלי נשק מתוצרת רוסית, אי-הגישה לחלקים בדרום לבנון אחרי תום מלחמת לבנון השנייה הקשה על צה"ל לגלות את היקף יכולת הלחימה של ארגון הטרור. כלי הנשק הרוסיים שהיה ידוע כי חיזבאללה החזיק בטרם מבצע "חיצי הצפון" נטו להיות מיושנים, בהם כאלה מתקופת ברית המועצות.
כלי הנשק שכוחות צה"ל איתרו כעת בשטח לבנון הם חדשים ומתקדמים יותר, וכמותם גדולה משמעותית מזו שציפו לה בצבא. הגורמים שדיברו עם ה"ג'ורנל" אמרו כי הנשקים הרוסיים חיזקו משמעותית את יכולתו של חיזבאללה להילחם בכוחות הקרקע של ישראל, גם אחרי שהנהגת ארגון הטרור חוסלה בתקיפות חיל האוויר. בין היתר, טילי הקורנט היו כמה מכלי הנשק האפקטיביים ביותר בארסנל של חיזבאללה, ושימשו להריגתם של כמה חיילי צה"ל.
עוד דווח כי גילוי כלי הנשק תרמו לחששות בישראל שרוסיה מעמיקה את קשריה עם חיזבאללה, למרות הצהרותיה הישנות של מוסקבה כי היא לא תיקח צד בעימותים בין ישראל לשכנותיה. שגריר ישראל לשעבר ברוסיה ארקדי מילמן, כיום חוקר בכיר וראש תוכנית רוסיה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אמר לעיתון כי "ישראל צריכה להיות אסרטיבית יותר. אנחנו צריכים להסביר ולמסור לרוסים שלא נסבול יותר סיוע לחיזבאללה ולאיראן שעלול להביא לפגיעה בישראלים".
שר החוץ גדעון סער הדגיש את מידת ההשפעה של רוסיה על ארגון הטרור כאשר אמר לאחרונה כי ישראל מקווה שהיא תסייע לאכוף כל הסכם לפירוק חיזבאללה מנשקו, על-ידי מניעת הברחות משטח סוריה ללבנון. ישראל שאפה לשמור על יחסים טובים רוסיה, בין היתר כדי להימנע מעימותים עמה בשטח סוריה, שם קיימת נוכחות צבאית רוסית. עם זאת, עמדתה של רוסיה השתנתה מאז שפלשה לאוקראינה ב-2022, כאשר אנליסטים אומרים כי מוסקבה מבקשת לאתגר את ארה"ב ובעלות בריתה בכל דרך אפשרית.
הפעילות הרוסית לערעור היציבות במזה"ת
הג'ורנל דיווח בחודש שעבר כי רוסיה סיפקה לחות'ים בתימן נתוני מטרות שסייעו לארגון הטרור לתקוף ספינות בבעלות מדינות מערביות בים האדום עם טילים וכטב"מים במהלך השנה האחרונה, בכתבה שבה הודגש כי רוסיה סייעה לשלוחתה של איראן לתקוף את אחד מהעורקים המרכזיים של הסחר הבינלאומי ולערער את היציבות במזרח התיכון. נתוני הלוויין הרוסיים, שאיפשרו לחות'ים להרחיב את טווח מתקפותיהם, הועברו לחות'ים על-ידי חברים במשמרות המהפכה של איראן שהוטמעו בפעילות ארגון הטרור בתימן.
בעיתון האמריקני צוין כי סיוע זה לחות'ים, שעליו לא דווח בעבר, מדגים עד כמה רחוק מוכן נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ללכת במטרה לחתור תחת הסדר הפוליטי והכלכלי המערבי, שאותם מובילה ארה"ב. בנוסף, דווח כי רוסיה שקלה למסור לחות'ים גם טילים נגד ספינות, וכן כי ארגון שכירי החרב הרוסי "ווגנר" תכנן למסור לחיזבאללה מערכת הגנה אווירית, אם כי לא ברור אם העברה זו בוצעה. מאז טבח 7 באוקטובר רוסיה אירחה בשטחה את מנהיגי חמאס, וטענה כי ניסתה להשכין שלום בין ארגון הטרור לבין פת"ח, השולט ברשות הפלסטינית.
במקביל, קשרה של רוסיה עם איראן העמיק גם הוא, כאשר הרפובליקה האיסלאמית סיפקה לה במהלך המלחמה באוקראינה כטב"מים וטילים בליסטיים. למעשה, אותם כטב"מים שסיפקה איראן לרוסיה הם מאותו סוג המשמש את חיזבאללה במתקפותיו נגד ישראל, כך לפי גורם ביטחוני ישראלי.
אנליסטים וכן גורמים בכירים בישראל העלו תהיות בנוגע למדיניות ישראל מול רוסיה, בטענה שעל-ידי תמיכה באויביה - מוסקבה הבהירה היכן היא עומדת. בין היתר, בניגוד לרוב מדינות המערב, ישראל לא הציעה לאוקראינה סיוע צבאי, מתוך רצון לא להכעיס את רוסיה. "אנחנו צריכים להתפכח מהגישה הזו", אמרה כרמית ולנסי, חוקרת בכירה נוספת ב-INSS. "לא מדובר יותר רק בסיוע רוסי ל'ציר ההתנגדות' שלא קשור לישראל. אנחנו נתקלים בסיוע הזה בשדה הקרב וזה עולה לנו בנופלים".
"הנשק הרוסי חיוני להישרדות חיזבאללה"
מאז 2015 רוסיה העניקה סיוע צבאי לכוחותיו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד, שהוביל לחימום היחסים בין שתי המדינות. גורמי ביטחון סוריים וגורם ערבי בכיר ששוחחו עם הג'ורנל אמרו כי הדבר הקל על חיזבאללה להתחמש בנשקים מהמצבורים הרוסיים בסוריה בכל עת שבה נזקק לאמצעי לחימה נוספים, במיוחד טילים נגד טנקים, מטוסים וספינות. בעיתון צוין כי לא ברור באיזו תדירות חיזבאללה התחמש בדרך זו, וכן כי רוב אמצעי הלחימה של ארגון הטרור היו כלי נשק מתוצרת איראן שהגיעו מהרפובליקה האיסלאמית.
עיתונאי של הג'ורנל ראה חלק מכלי הנשק הרוסיים שכוחות צה"ל תפסו בלבנון, וציין כי בנוסף לטילי הקורנט, כלי הנשק כללו מערכות טילים מונחים נגד-טנקים מתוצרת רוסיה, בהם טילי מטיס, קונקורס, פגוט וסאגר. כל אלו אותרו במרחק של פחות מקילומטר מהגבול בין לבנון לישראל, הן מעל הקרקע והן בבונקרים תת-קרקעיים מבוצרים של חיזבאללה. כך לפי רב-סרן ישראלי האחראי על המעבדה לפירוק כלי הנשק שנתפסו.
הרס"ן אמר כי בין 60% ל-70% מכלי הנשק שנתפסו בימים הראשונים למבצע הקרקעי בדרום לבנון היו מתוצרת רוסית. מאז, מילואימניקים ששוחחו עם הג'ורנל ציינו כי הם ממשיכים למצוא אמצעי לחימה רוסיים רבים בלבנון. במקביל, הרס"ן אמר כי לא ברור כיצד חיזבאללה השיג את כלי הנשק האלה או התאמן בשימוש בהם. לפי הג'ורנל, הסימונים על כלי הנשק מעידים כי עשו את דרכם לחיזבאללה מרוסיה דרך סוריה. צוין כי על אחת מקופסאות הטילים נראתה תווית רוסית שהעידה כי כלי הנשק יועדו למשרד ההגנה הסורי, אך לא כל הנשקים סומנו באופן זה.
מיכאל קרדש, לשעבר סגן ראש מחלקת חבלה במשטרת ישראל, שעדיין מייעץ לארגון, אמר כי הסימונים על טילי הקורנט מאשרים שמדובר בדגם הרוסי של הטילים ולא בגרסה האיראנית המקבילה, הדהלבי. לפי הרס"ן האחראי על מעבדת פירוק האמל"ח, כמה מכלי הנשק הרוסיים יוצרו ב-2020, בעוד שחלקם ישנים הרבה יותר. בין השאר, על טילי הסאגר אותרו תוויות המעידות כי יוצרו בשנות ה-80.
פביאן הינז, חוקר צבאי בכיר במכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים בלונדון, אמר שהזמינות של כלי נשק אמינים, בהם טילי הקורנט, הם חיוניים עבור כושר ההישרדות של חיזבאללה, שמחבליו מתעמתים בהצלחה רבה יותר עם כוחות צה"ל מאשר מחבלי החמאס, שהחזיקו רק בנשקים איראניים באיכות ירודה יותר. סמ"ר ישראלי המשמש כחלק מצוות לפינוי רפואי משטח לבנון ציין כי טילי הקורנט הם הנשק האפקטיבי ביותר של חיזבאללה נגד חיילי צה"ל.