מפגינים חוסמים הערב (רביעי) את נתיבי איילון צפון במחאה על השתהות ההליכים לטענתם נגד נהגת בת 80 מנתניה, שחשודה בדריסה למוות לפני כשלושה חודשים של רפאל אדנה בן הארבע בנתניה - ונמלטה מהמקום. ההפגנה החלה בצומת עזריאלי, שנחסם בתיאום עם המשטרה, והיא מתקיימת תחת הכותרת "צדק לרפאל". בין המפגינים נמצאים הוריו של רפאל וקרובי משפחתו. ynet מעביר את ההפגנה בשידור ישיר.
המשטרה פועלת לפינוי הממפגינים שירדו לאיילון צפון, וטוענת כי הם פרצו את מעגלים המשטרתיים תוך הפעלת אלימות, מבלי שנשמעו להוראות השוטרים. את איילון דרום חסמה המשטרה מיוזמתה. המפגינים חוסמים בנוסף את צומת יגאל אלון-דרך השלום, שם נרשמו עימותים בין מפגינים לשוטרים אחרי שהמוחים חסמו את הדרך לניידות ונשכבו על הכביש. מלבד איילון צפון חסמו המפגינים גם את דרך נמיר לכיוון רמת גן, את צומת ערבי נחל ואת רחוב ז'בוטינסקי לכיוון ארלוזורוב. המשטרה התקשתה להשתלט על המפגינים, שהתפזרו ברחבי העיר.
עם תחילת ההפגנה כמה מהמפגינים החלו להתקדם לכיוון נתיבי איילון, אך המשטרה מנעה מהם להגיע לכביש. בשלב מסוים התפרצו המפגינים לאיילון צפון - לאחר שהמשטרה חסמה מראש את איילון דרום. בניסיון החסימה הראשון של איילון מארגני המחאה קראו להם לעצור משום שאין אישור מהמשטרה לחסימת הנתיבים. זיו אדנה, אביו של רפאל, מסר כי "אנחנו דורשים שיגיעו לחקר, אנחנו דורשים 'חוק רפאל' שתהיה בו החמרה משמעותית בענישה כנגד נהגים שבורחים, מפקירים ובורחים מאחריות. אנחנו מבקשים כתב אישום בנסיבות מחמירות".
לדבריו, "יש כאן תיק דגל שבו אנחנו צריכים לעביר מסר לכל נהג ונהגת במדינת ישראל איך לא מתנהגים ומהי התנהלות פושעת. ההתנהלות של הנהגת הפוגעת מרגע קרות האירוע ועד לרגע זה מצביעה על היותה אדם ובכלל נהגת לא סבירה במקרה הטוב, ובמקרה שלה פשוט פושעת. לא נרפה עד שיוגש כתב אישום חמור בנסיבות מחמירות של הפקרה. הפושעת לדין, פושעי פגע וברח לדין".
לקול קריאות "בושה" ו"צדק לרפאל" של המוחים, אחת המפגינות אמרה כי "איך זה יכול להיות במדינה שלנו? הילד הזה הוא לא חשוב? אני 40 שנה פה בארץ. לא חלמתי שהילד שלי שונה מכולם. אני באתי מאתיופיה אבל הילדים שלי הם כמו כולם פה, הם לא שונים מאף אחד. כל כך כואב לי. רופאה בישראל אל מול יוצאי אתיופיה אז אין כלום? משטרת ישראל - פעם האמנתי בה. היום משנה לשנה עוד רצח ועוד רצח. איפה הלב של הרופאה הזו? שתבוא לסבא ותגיד שלא הייתה לה כוונה. זה מוות של כולנו, לא רק של יוצאי אתיופיה".
מפגין אחר אמר כי "כל שרשרת הביזיון הזו - מהשוטר, הפרקליטות ועד בעלי המוסך שבדק את הרכב - חייבת להיפסק. לילד הזה, תינוק בן ארבע שנרצח בכביש, מגיע צדק. אם מדובר באתיופים אז זה לא מעניין. היא דרסה אותו וברחה למשטרת ישראל שתעלים את המצלמות". המוחים צעקו לאחר מכן: "רוצים את המצלמות, גזענים מושחתים!".
המשטרה עדכנה כי בעקבות המחאה נחסמו לתנועת רכבים גם העליות והירידות במחלף השלום. שוטרים שנמצאים באזור מכווינים את התנועה, במשטרה מתריעים מפני עומסים במקום.
גם ביום שני האחרון הגיעו עשרות בני אדם, רובם בני העדה האתיופית, להפגין בתל אביב נגד העיכוב באישום. המוחים הגיעו במהלך המחאה לנתיבי איילון, סמוך למחלף השלום, וחסמו אותם ממחלף לה-גווארדיה לכיוון צפון וממחלף ההלכה לכיוון דרום. המשטרה פעלה לפינוי המוחים מהמקום, איילון צפון נפתח לאחר כחצי שעה של חסימה ואיילון לכיוון דרום נפתח כחצי שעה לאחר מכן. ברחבי העיר הורגשו עומסים כבדים.
בפרקליטות השיבו לטענות המפגינים על השתהות ההליכים נגד הנהגת בת ה-80, והסבירו כי "הרכב שבו נהגה החשודה לא נלקח למוסך אלא נתפס על ידי המשטרה עם סימני הנזק שנגרמו בתאונה". אך מנגד, יום לאחר התאונה הודיעה המשטרה כי הרכב זוהה ואותר במוסך, וכי שתי תושבות נתניה נעצרו - אם ובתה - בחשד למעורבות בתאונה ולשיבוש והעלמת ראיות על ידי תיקון הרכב.
על הטענה כי התיק נגד הנהגת נסגר השיבו בפרקליטות: "בכוונתנו להעמיד את החשודה לדין בעבירת ההפקרה בכפוף לשימוע ובהתאם לחוק". עוד נכתב כי "החשודה לא תעמוד לדין בגרימת מוות משום שבוחני התנועה קבעו שמדובר בתאונה בלתי נמנעת".
ב-6 במאי, שבת אחר הצהריים, רכב פגע ברפאל בזמן שטייל ברחוב עם סבו בשדרות בן גוריון בעיר. הוא נפצע באורח אנוש ומותו נקבע בבית החולים כעבור ארבעה ימים. נהגת הרכב חשודה כי נמלטה מהמקום. למחרת הנהגת ובתה, תושבות נתניה, נעצרו לחקירה.
השתתפו בהכנת הכתבה: לירן לוי, רענן בן צור ויעל צ'כנובר
פורסם לראשונה: 17:40, 23.08.23