יממה לאחר ההודעה האיראנית על שיגור הטיל לחלל בעיצומן של שיחות הגרעין בווינה, היא מודה בכישלון המשימה: דובר משרד ההגנה האיראני אמר אתמול (ו') כי מתקני המחקר ששיגרה לא נכנסו למסלול בחלל סביב כדור הארץ. מדובר בכישלון נוסף של תוכנית החלל האיראנית. בשיגורים שביצעה איראן בשנים האחרונות היא נחלה כמה כישלונות דומים, כולל שריפות קטלניות ופיצוץ על כן השיגור.
שלשום הודיעה טהרן כי שיגרה לחלל טיל עם כלי לנשיאת לוויינים ובו שלושה מתקני מחקר, שאת טבעם לא הבהירה. עדיין לא ברור מתי בדיוק בוצע השיגור. לפי דובר משרד ההגנה האיראני, הטיל שכינויו "עוף החול" נשא את המתקנים שצורפו לו לגובה של 470 קילומטר.
הדובר טען שלשום כי השיגור התנהל כמתוכנן, אך אתמול כבר הודה בטלוויזיה הממלכתית כי המתקנים לא נכנסו למסלול לאחר שהטיל לא הגיע למהירות הדרושה. "כדי שהמטען ייכנס למסלול, הוא צריך להגיע למהירות הגבוהה מ-7,600 מטר בשנייה. אנחנו הגענו ל-7,350", צוטט.
ההודעה על השיגור שלשום באה אחרי שתמונות לוויין שהשיגה בחודש האחרון סוכנות הידיעות AP כבר העידו כי איראן נערכת לשיגור כזה: בתמונות ההן נראו הכנות לשיגור במדבר במחוז סנמאן שבפריפריה האיראנית, כ-240 קילומטרים מדרום לטהרן. דובר משרד ההגנה תיאר שלשום את השיגור כ"שיגור ראשוני" – התבטאות שממנה משתמע כי ייתכנו שיגורים נוספים בדרך.
בארצות הברית, וגם בישראל, חוששים שטכנולוגיה המשמשת את איראן לשיגור לוויינים תשמש אותה גם לקידום הפיתוח של טילים בליסטיים. וושינגטון הדגישה לא פעם כי שיגורי לוויינים שמבצעת איראן הם הפרה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם הקוראת לה להימנע מכל פעילות הקשורה לפיתוח של טילים בליסטיים המסוגלים לשאת נשק גרעיני. טהרן, שממשיכה לטעון כי היא כלל אינה חותרת לפיתוח נשק גרעיני, אומרת מצדה כי בשיגורי הלוויינים אין שום פן צבאי.
בעשור האחרון שיגרה איראן לחלל כמה לוויינים בעלי תוחלת חיים קצרה, ובשנת 2013 היא גם שיגרה לחלל קוף. לפני כן שיגרה לחלל שני צבים, חולדה ותולעים. כעת, תחת נשיאה החדש איברהים ראיסי, נראה כי איראן שבה וממקדת את תשומת לבה בחלל, ומועצת החלל העליונה שלה נועדה לאחרונה לראשונה זה 11 שנה.
פורסם לראשונה: 20:22, 31.12.21