בצל הדיווחים על אופטימיות זהירה בישראל בנוגע למגעים לעסקת חטופים, לצד התבצרות חמאס בעמדותיו, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אתמול בלילה (בין ראשון לשני) התייעצות מצומצמת עם שרים וראשי צוות המו"מ - כדי לבחון דרכים להביא להתנעת המגעים לעסקה.
לפי שעה, לא ברור אם חמאס ייסוג מעמדתו ולפיה עסקה תתאפשר רק אם המלחמה תסתיים וכוחות צה"ל יעזבו את רצועת עזה. עם זאת, גורמים שמעורים במגעים מאחורי הקלעים אמרו ל-ynet כי "האיש היחיד שיכול לכפות על ישראל את הפסקת המלחמה, וכתוצאה מכך עסקת חטופים - זה דונלד טראמפ".
ההתייעצות אצל נתניהו נמשכה שעות ארוכות, וגורם מדיני אמר בסיומה כי "כרגע אין משהו קונקרטי". לדבריו, "יש דיבורים, יש רעיונות, יש הצעות. ראינו שמשלחת חמאס נמצאת במצרים. אנו מנסים בכל דרך אבל צריכים לראות את תשובת חמאס לשיחות במצרים. אם נראה שיש היתכנות לפתוח במשא ומתן, אז נוציא משלחת גם למצרים ולמקומות נוספים כדי לקחת את זה כמה צעדים קדימה. כרגע זה מוקדם מדי".
בדיון אצל ראש הממשלה, כל ראשי צוות המו"מ וראשי מערכת הבטחון הבהירו שכעת זה הזמן ללכת לעסקה. החשש הוא שהחטופים לא יעברו עוד חורף, והמסר של צוות המו"מ הוא שישראל תצטרך לקבל פשרות כואבות וכי הגיע הזמן "לקפל" את המלחמה בעזה. הבעיה היא שנתניהו לא מסכים להפסיק את המלחמה.
גורם שבקיא בפרטים הביע פסימיות שנתניהו, בהרכב הממשלה הנוכחי, יילך לעסקת חטופים - עם כל המשמעויות הכרוכות בה. "זה לא הצגה, עובדים מסביב לשעון", אמר הגורם. "אין הסכמה על הפסקת המלחמה. בכלל לא בטוח שתהיה עסקה".
בתוך כך, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר נחת היום בוושינגטון, שם ייפגש עם אנשי הצוותים של הנשיא ג'ו ביידן ושל הנשיא הנבחר דונלד טראמפ כדי לדון בעסקה. גורמים שמעורים בפרטים אומרים כי יש ניסיון להתניע את המו"מ ושיש רצון להגיע לעסקה. לדבריהם, יש תזוזה אצל חמאס ורצון להגיע לעסקה, אך הבעיה היא שספק אם ארגון הטרור יסכים לעסקה בלי נסיגה מוחלטת מעזה - ונתניהו לא שם.
בנוגע לניסיונות של טראמפ לקדם עסקה לפני שישוב לבית הלבן ב-20 בינואר, הוסיף הגורם המדיני: "הוא רוצה שולחן נקי אבל מבין את המורכבות. אין לחצים קונקרטיים מצד טראמפ בעניין, הוא מעביר מסרים שהיה שמח אם זה היה קורה". אך לצד זאת, הדגיש שוב: "כרגע זה לא שיש משהו קונקרטי על השולחן".
הגורם התייחס לאפשרות שתהיה עסקת חטופים לפני חילופי השלטון בארה"ב: "זה תלוי בחמאס. אנחנו מנסים להפוך כל אבן. אין לנו עדיפות אם זה יהיה בממשל ביידן או טראמפ - אנחנו רוצים להוציא את החטופים כמה שיותר מהר. זה תלוי בארגון טרור רצחני וחסר עכבות. אנו מקווים כי כעת שהוא מבודד במערכה ואף אחד לא בא לעזרתו , לא איראן ולא חיזבאללה, זה יתאפשר. אנו מעלים את עוצמת האש בעזה בימים האחרונים, ואנו מקווים שהצבת הזאת תעודד אותו להגיע לעסקה".
עם זאת, הוא הבהיר כי ישראל לא תתפשר בסוגיית הפסקת המלחמה: "אנחנו מוכנים להפסקת אש כדי להחזיר את החטופים, אבל לא לסיום המלחמה. בוא נראה שחמאס מוכן להיכנס למו"מ, שהוא מוכן להפסקת אש ולא לסיום המלחמה - ואחרי זה נדבר".
טראמפ: אם החטופים לא ישוחררו עד השבעתי - יהיו השלכות מהגיהינום במזרח התיכון
טראמפ עצמו, שאתמול בלילה נפגש לארוחת ערב עם שרה ויאיר נתניהו במועדון הגולף שלו בפלורידה, הצהיר הערב כי אם החטופים לא ישוחררו משבי חמאס לפני שייכנס לתפקיד ב-20 בינואר - יהיו לכך "השלכות מהגיהינום" במזרח התיכון. "כולם מדברים על החטופים שמוחזקים בצורה כל כך אלימה, לא אנושית, ובניגוד לרצון העולם כולו, במזרח התיכון - אבל הכול דיבורים, ללא מעשים!", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו Truth Social.
הוא הוסיף: "אם החטופים לא ישוחררו לפני 20 בינואר 2025, התאריך שבו אני נכנס בגאווה לתפקיד נשיא ארצות הברית, יהיו לכך השלכות מהגיהינום במזרח התיכון, ועבור אלה שאחראים לזוועות הללו נגד האנושות. האחראים ייפגעו יותר מכפי שמישהו נפגע בהיסטוריה הארוכה של ארצות הברית של אמריקה. שחררו את החטופים עכשיו!".
בינתיים, צוות המו"מ עובד על מתווה, ומתקיימות שיחות עם המתווכות. המטרה היא שאם חמאס יתגמש, יהיה ניתן לחזור מיד לשולחן המו"מ ולדבר על המפתחות ושמות האסירים שישוחררו. השאיפה בישראל היא לשחרר מספר דו-ספרתי של חטופים בעסקה הומניטרית - בין 11 ל-12 חטופים - שתהיה השלב הראשון לפני הפסקת אש קבועה. נראה שבישראל יש נכונות להתגמשות רבה, אך לצד זאת מרחף כאמור סימן שאלה גדול לגבי האם נתניהו יסכים לסגת מציר פילדלפי או שחמאס יתגמש בסוגייה הזאת. על השולחן יש הצעות לנסיגה חלקית, ומנגד דרישה להגלייה של מנהיגי חמאס מעזה.
במערכת הביטחון מזהים הזדמנות לפריצת דרך במו"מ וממליצים לדרג המדיני לנצל אותה כדי לסגור עסקה לעצירה זמנית של המלחמה בעזה ולהשבת חטופים. הדברים שהובאו הבוקר ב-ynet הם על דעת מספר גורמים בכירים בצה"ל הנמצאים בנקודות מפתח, בהם גם כאלו שהיו בעבר סקפטיים בקשר לאפשרות להגיע לעסקה.
עמדתם מסתמכת על השתלבות של מספר גורמים במקביל, שיחד משנים את המציאות: סיום המלחמה בלבנון, ניתוק הזירות והעברת כובד המשקל הצבאי לרצועה, העיסוק בסוריה, הלחץ הפנימי בעזה, הלחץ הפנימי בישראל ולבסוף החלפת הממשל בארה"ב. ברקע כל אלו הם מציינים את המצרים שמנסים להתניע עסקה בכל הכוח.
למרות שטרם העביר הצעה קונקרטית לעסקה – בצה"ל ובמערכת הביטחון מזהים בימים האחרונים התלכדות פרמטרים שיכולים להוביל את חמאס לעסקה מהירה עם ישראל. בכיר ישראלי שאיתו שוחחנו אמר שגם אם עסקה תבשיל לכדי מימוש לא ברור מה היא תכלול בתוכה, אבל ישראל מצויה בימים קריטיים שעשויים לשנות את פני הלחימה ברצועת עזה.