המבצע הלאומי לזיהוי וקבורת יותר מ-1,300 קורבנות המלחמה נמשך, כשהמטרה היא להביאם לקבורה עד כניסת השבת: בתורת פעולה שהומצאה מחדש בימים האחרונים, עם מגוון טכנולוגיות חדשניות ואלפי קצינים, רופאים, רבנים, שוטרי זיהוי פלילי ואנשי זק"א, מנהלים באגף כוח אדם של צה"ל את המבצע הענק לזיהוי קורבנות מתקפת הפתע ביום שבת.
3 צפייה בגלריה
אמבולנסים בבסיס שורה
אמבולנסים בבסיס שורה
1,300 הגופות רוכזו בבסיסים ייעודיים במרכז הארץ
עד כה הודיעו לאחר זיהוי ודאי ל-222 ממשפחות חללי צה"ל, 138 מתוכם נקברו. 834 גופות אזרחים הובאו למרכז לזיהוי קורבנות. 361 מהם זוהו, ו-264 נקברו. המטרה היא להביא לקבורה עד כניסת השבת את מרבית הנרצחים והנופלים.
מאחר שכל חייל צה"ל נותן דגימות DNA, צילומי שיניים וטביעות אצבע בשרשרת החיול עם גיוסו, מלאכת הזיהוי של החללים מהירה יותר. אך מאחר שמחבלי חמאס השחיתו מאות מהגופות, עדיין יש עשרות חללים שטרם זוהו. ילדים שנרצחו לעתים קשה יותר לזהות כי אין להם תעודת זהות, וכך גם קשישים שלא הוציאו תעודת זהות ביומטרית.
עשרות עובדים זרים בעוטף ותיירים שנרצחו במסיבת הטבע ברעים זוהו מהר כי מסרו טביעת אצבע בנתב"ג. בצבא מסייעים למשטרה, הגוף היחיד שמוסמך להכריז על מוות של אזרח ולהודיע למשפחתו, במלאכת זיהוי האזרחים שנרצחו. 1,300 הגופות רוכזו בבסיסים ייעודיים לכך במרכז הארץ. מבחינת נהלי הזיהוי, מספיקה אינדיקציה אחת לזהות חלל (זיהוי על ידי אדם שמכיר אותו אישית, צילום או DNA) ושתי אינדיקציות כאלו כדי להביאו לקבורה בזהות ובקבר הנכונים. עשרות רופאי שיניים גויסו גם לטובת מלאכה זו.
3 צפייה בגלריה
בית שרוף בקיבוץ בארי בעקבות תקיפת חמאס
בית שרוף בקיבוץ בארי בעקבות תקיפת חמאס
גופות רבות הוצתו והושחתו. בארי
(צילום: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)
3 צפייה בגלריה
קיבוץ בארי לאחר הטבח
קיבוץ בארי לאחר הטבח
קיבוץ בארי לאחר הטבח
(צילום: יואב זיתון)
כ-800 מהקורבנות נמצאים בשלבי זיהוי מתקדמים. חלק גדול מהגופות עלה באש ומחבלים השחיתו קשות גופות אחרות, גם שעות לאחר שנרצחו. בשטח עצמו חיילי הרבנות הצבאית ומתנדבי זק"א נשלחים לאסוף חלקי גופות מעשרות רבות של זירות טבח, כדי לסייע בהרכבת הפאזל הרגישה. כך למשל דגמו באכ"א DNA מצעיר שאחיו התאום נרצח, ובכך וידאו את זיהויו. מאות המחבלים השתמשו במטעני חבלה וטילי נ"ט רבים כחלק ממסע הקטל, ולא רק בירי או בסכינים.
בצבא פועלים יחד עם פיקוד העורף להחריג את ההלוויות מבחינת כמות המשתתפים מול הסיכון לנפילה. היום ייערך דיון מיוחד עם כל הגורמים הרלוונטיים כדי לבחון כיצד יתקיימו ההלוויות בבתי העלמין בעוטף עזה, חרף הסיכון שבכך.
בצה"ל ובמשטרה הקימו בימים האחרונים מאגרי מידע גדולים כדי לעמוד באתגר הכוללים נתונים ביומטריים, תמונות, שמות ועוד. בצבא החלו להודיע גם למשפחות של נעדרים, גם אם לא ידוע מה עלה בגורלם והדבר יעלה אצלם בהלה.
במקרים אחרים זוהו איכונים של טלפונים סלולריים של אזרחים בתוך הרצועה, אך התברר בחלק מהמקרים שבעליהם בשטח הארץ ולא נחטף. כמות החללים היא דבר שמעולם המדינה לא התמודדה עימו ולכן הופגנה בימים האחרונים יצירתיות ושילוב כוחות בין צה"ל, משרדי הבריאות, הדתות והפנים במאמץ לסייע למשפחות ולזהות את החללים כדי לקבור אותם בהקדם.