האוניברסיטה העברית החליטה להעניק תואר דוקטור לשם כבוד לנשיא המדינה יצחק הרצוג, ועוררה בתגובה מחאה ועצומה שעליה חתמו 441 אנשי סגל מהאוניברסיטה, ובהם חברי סגל בכירים. להתנגדות הצטרפו חברי "פורום חיים", שמאגד כ-25 משפחות חטופים.
"אנו הח"מ, חברות וחברי הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטה העברית, מתנגדות ומתנגדים נחרצות לכוונת הנהלת האוניברסיטה להכתיר את נשיא המדינה יצחק הרצוג בתואר דוקטור לשם כבוד", נכתב בעצומה.
"עצם הכהונה בתפקיד, אפילו תהא זו כהונה בתפקיד נשיא המדינה, אינה סיבה מספקת להענקת התואר. בוודאי כך בשעה קשה זו למדינת ישראל, שבה ממשלת ישראל מסכלת את שחרור החטופים בשל התעקשותה להמשיך במלחמה, ממשיכה בקידום ההפיכה המשטרית, ומסרבת להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר מחדל 7 באוקטובר ואופן ניהול המלחמה", הוסיפו.
עוד הם טענו בעצומה כי "הכתרת איש ציבור בתואר לשם כבוד אמורה לבטא הערכה כי המועמד 'הגדיל לעשות' למען הכלל. תיתכן עמדה שעל הנשיא מוטל להתעלות לגודל השעה, להיות נכון לשלם מחיר אישי, ובכלל זה לאיים בהתפטרות, לאור מחדלה של הממשלה להביא לסיום המלחמה לשם שחרור החטופים ולהקים ועדת חקירה ממלכתית. משמעותה של עמדה זו שהנשיא הרצוג אינו ראוי להוקרה אלא לביקורת.
"כמחצית מחברי הסנאט, ואפשר להעריך שכשיעור הזה לפחות גם בקהילת האוניברסיטה, אינו תומך בהענקת התואר לנשיא הרצוג בעת הזו", כתבו. "העיקר הוא במסר שנובע מהענקת התואר: הכתרת הנשיא הרצוג בתואר הכבוד של האוניברסיטה עלולה להתפרש כמתן הכשר לעמדה אדישה לגורל הדמוקרטיה ולגורל החטופים ולהכשר משתמע להפקרתם על-ידי ממשלת ישראל".
"פורום חיים" פנה גם הוא במכתב לסנאט האוניברסיטה העברית, במחאה על הכוונה להעניק את התואר להרצוג. במכתב, עליו חתמו עשרות בני משפחות של חטופים וחטופות, ביניהם בני משפחות של אלה שנרצחו בשבי, הביעו ביקורת חריפה על תפקודו של הרצוג ש"שתיקתו שקולה לשיתוף פעולה".
לטענת המשפחות הללו "שתיקתו בכוונה תחילה בזמן שנרמסים ערכי הליבה של המדינה היא בחירה שיש לגנותה". המשפחות הזכירו כי "נשיאים קודמים לא היססו להביע עמדה מוסרית בנושאים עקרוניים", וביקרו את הרצוג על כך שהוא "נופל פעם אחר פעם למלכודת הממלכתיות והסימטריה".
במכתב הדגיש "פורום חיים" כי "המציאות המעוותת הזו גורמת נזק עצום במעגלים מתרחבים – עבור החטופים, עבורנו, ועבור החברה הישראלית כולה". הם טענו כי הענקת התואר לנשיא דווקא בעת הזו פירושה ש"האוניברסיטה מצהירה שלטעמה אין לה ציפיות מהאזרח מספר 1 ולא מתרחש כרגע אסון בקנה מידה אחר לגמרי".
הפורום ביקש מהאוניברסיטה העברית להימנע מלהעניק לנשיא את התואר: "השאלה איננה אם נעליב את הנשיא במתן או באי-מתן התואר, אלא האם האוניברסיטה תנקוט בעצמה עמדה מוסרית וחינוכית המוקיעה הפקרה ועמידה מנגד", נכתב.
מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "על-פי החלטת סנאט האוניברסיטה העברית, תעניק האוניברסיטה בשנת ה-100 להיווסדה, תואר דוקטור לשם כבוד לנשיא המדינה, מר יצחק הרצוג, כמייצגה של מדינת ישראל. כידוע, ההחלטה לא התקבלה פה אחד אלא ברוב קולות. הנהלת האוניברסיטה מכבדת את התומכים ואת המתנגדים".