המפלגות יש עתיד והמחנה הממלכתי מקיימות מגעים להקמת ממשלה חלופית לתקופה של כחצי שנה כדי לקדם עסקה לשחרור חטופים וסיום המלחמה בצפון. המגעים מתנהלים באופן ישיר מול ש"ס, בעקבות השיח שיזם באחרונה שר הפנים משה ארבל עם האופוזיציה בשל הקושי של הקואליציה הנוכחית לקדם עסקה לשחרור החטופים שנמצאים בשבי חמאס כבר 343 ימים.
מפגינים חוסמים את דרך נמיר בתל אביב
(צילום: רן רימון, מטה משפחות החטופים)

המגעים מול שתי מפלגות האופוזיציה נעשים בתמיכתו של יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי. בשיחות בין הצדדים מכנים את המהלך כיוזמה להקמת "ממשלת החזרת החטופים". שר הפנים ארבל קיים אתמול (חמישי) שיחה חריגה בנוגע ליוזמה עם יו"ר האופוזיציה ויו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד, ח"כ גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי ומנכ"ל מטה משפחות החטופים אורי הכהן.
מלשכת השר ארבל נמסר כי הפגישה שהתקיימה אמש עם לפיד ואיזנקוט התקיימה לבקשת מטה משפחות החטופים, ו"נועדה לקרוא לחברי האופוזיציה להיכנס לממשלת אחדות רחבה בראשות בנימין נתניהו ללא תנאי. השר ארבל הבהיר בפגישה בצורה ברורה כי סמכויות ניהול המשא ומתן בנושאים הללו אינו בידיו וכי אלו מסורות אך ורק ליו"ר הרב אריה דרעי בלבד".
הצדדים, נדגיש, לא מדברים על הקמת "ממשלת אחדות" או "ממשלת חירום", אלא על ממשלה שתוקם במטרה לקדם עסקה מול חמאס. העיקרון: ממשלה לתקופת זמן מוגדרת (ככל הנראה לחצי שנה) כדי להביא לשחרור חטופים ולסיים את המלחמה – ואז בחירות בהסכמה.
גורם בכיר בש"ס שנחשף לפרטי המגעים אמר: "נתניהו מבין שגם אם תהיה לו אפשרות להביא עסקה לשחרור חטופים – לא תהיה לו תמיכה פוליטית בקואליציה הנוכחית. לכן, חשוב להקים קואליציה שתתמקד גם בהחזרת החטופים וגם בסיום המלחמה. ממשלת אחדות הן מילים 'גבוהות מדי', ולכן צריך להגדיר את המטרות שלה קודם כל בהחזרת החטופים".
1 צפייה בגלריה
משה ארבל בריאיון לאולפן ynet
משה ארבל בריאיון לאולפן ynet
שר הפנים ארבל
(צילום: הדר יואביאן)
השר ארבל קרא בימים האחרונים כמה פעמים להקים ממשלה רחבה, בין היתר במהלך פגישות שהוא מנהל עם משפחות החטופים. כך, לדוגמה, אמר ארבל בפגישה עם הורי התצפיתניות החטופות אגם ברגר ונעמה לוי: "המשימה העיקרית של הממשלה צריכה להיות השבת החטופים וחתירה להקמת ממשלת אחדות רחבה".
לנוכחות של מנכ"ל מטה משפחות החטופים הכהן יש משמעות פוליטית מבחינת האופוזיציה. ביש עתיד ובמחנה הממלכתי רוצים לקבל תמיכה ציבורית למהלך כזה, ולכן השתתפות נציג של משפחות החטופים צפויה להעניק לגיטימציה לאפשרות שתוקם ממשלה אחרת, כזו שתעסוק קודם כל בקידום עסקת חטופים.
"הציבור ברחוב שמתנגד לנתניהו ולממשלתו לא רוצה לשמוע על הקמת ממשלת אחדות כי הוא מבין שזה בלוף. אבל אם תקום ממשלה שתקדם קודם כל עסקת חטופים וכך יקראו לה - יש לכך סיכוי", אמר גורם המעורה במגעים בין הצדדים.
השאלה המרכזית היא כיצד ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו מתייחס לאפשרות הזו. בשיחות סגורות נתניהו חושש ממהלך קיצוני לשינוי הרכב הממשלה ואף חושש שמדובר ב"מזימה" לפירוק הממשלה. יחד עם זאת, בליכוד מתגברים הקולות נגד ההשפעה המשמעותית של יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' על מדיניות הממשלה והכוח הפוליטי שהם מקבלים. ביטוי לכך נתנו השבוע השרים מיקי זוהר וגילה גמליאל.