משרד החוץ יזמן השבוע את הממונה על שגרירות דרום אפריקה לשיחת נזיפה, בעקבות סילוקה של סמנכ"לית אפריקה במשרד החוץ שרון בר-לי אתמול (שבת) מפסגת האיחוד האפריקני באדיס אבבה, בלחץ של דרום אפריקה ואלג'יריה.
משרד החוץ מסר כי הוא רואה בחומרה את התקרית שבה הוצאה הנציגה הישראלית הבכירה מהדיון של האיחוד, על אף שהחזיקה באישורים הנדרשים ובתג כניסה. הממונה בשגרירות דרום אפריקה יזומן לשיחת הנזיפה עם מנכ"ל משרד החוץ רונן לוי (מעוז).
לניסיון לבטל את מעמד המשקיפה של ישראל אין כל בסיס בחוקי הארגון. בסבב שיחות שקיימו אתמול נציגי ישראל עם המדינית החברות בארגון האיחוד האפריקאי יש רוב ברור התומך במעמד שניתן לישראל בתור משקיפה בארגון.
אתמול הוסיף משרד החוץ כי "מצער לראות שהאיחוד האפריקני נלקח כבן ערובה על-ידי מספר קטן של מדינות קיצוניות כמו אלג'יריה ודרום אפריקה, המונעות משנאה ונשלטות על-ידי איראן. אנחנו קוראים למדינות אפריקה לעמוד מול הפעולות הללו הפוגעות בארגון האיחוד האפריקני עצמו וביבשת כולה".
הדיווח על סילוק הדיפלומטית הישראלית פורסם לראשונה בערוץ "אל-מיאדין" הלבנוני, שמזוהה עם חיזבאללה. בערוץ דווח גם כן כי הגירוש נעשה בעקבות לחצים שהפעילו שתי המדינות, ומקורות בתקשורת האלג'יראית אמרו לעיתון שבמהלך הפסגה תעלה לסדר היום גם סוגיית הסרת מעמדה של ישראל כמשקיפה באיחוד.
לישראל היה ב"ארגון לאחדות אפריקה" מעמד של משקיפה משנות ה-60 ועד שהפך ל"איחוד האפריקני". ב-2002, תחת הנשיאות הלובית, החליט שליט לוב דאז מועמד קדאפי לא להעניק לישראל את מעמד המשקיפה. מאז נעשו כמה ניסיונות מצד ישראל לחזור לארגון, וב-2021, לאחר מאמץ גדול בתקופת כהונתו של יאיר לפיד כשר החוץ, ישראל זכתה שוב למעמד של מדינה משקיפה בארגון, שהוא הגדול והחשוב ביותר באפריקה וחברות בו כל 55 מדינות היבשת.
ביולי 2021 שגריר ישראל באדיס אבבה, אדמסו אללי, הגיש את כתב האמנה כמשקיף לאיחוד האפריקני, אלא שמספר מדינות טענו שמדובר במחטף, ובפברואר אשתקד ניסו שוב להדיח את ישראל. בסופו של דבר הוחלט להקים ועדה שתבחן האם קבלת ישראל הייתה תקינה. הוועדה לא הגישה מסקנות, וככל הנראה הייתה אמורה להגיש אותן אתמול. לא רק אלג'יריה התנגדה לחזרתה של ישראל לארגון, אלא גם מצרים ואריתראה. כעת מנסים בישראל להבין מדוע סולקה בר-לי מהפסגה כדי לנסות להחזירה.