על רקע הביקורת של קצינים מפיקוד הצפון בדבר חוסר תוחלת בשהייה של מאות לוחמי צה"ל מעבר לגבול ברמת הגולן, מתבררת שגרת יומם של החיילים - בצל הסכנה האפשרית שעלולה להתקרב ממזרח. אחרי שאתמול (ראשון) נחשפו ב-ynet הקולות מתוך צה"ל, שתוהים לפשר הנוכחות של שתי חטיבות בשטחים הסוריים שמעבר לגבול בשבועיים האחרונים בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד על-ידי המורדים, בצה"ל לא פוסלים את האפשרות ליציאה מהמקומות המאוכלסים שבהם תקעו הכוחות יתד בשבוע האחרון, בקרבת התושבים הסורים, ומעבר להתבססות במרחבים פתוחים.
אתמול כאמור דווח על אותה ביקורת פנימית שעולה מצד מפקדים בשטח, שלפיה המשמעות של שהיית הכוחות בסוריה מוטלת בספק ונטולת יעד אסטרטגי ארוך טווח: אין שם אויב שנראה בעין, וגם לא במודיעין, החיילים עסוקים בעיקר בהגנה על עצמם תחת מתח מבצעי מאוד נמוך, לצד החיכוך האלים שהחל להתפתח עם תושבים סורים מקומיים שמחו נגד פלישת צה"ל לשטחם. לפי האזהרה, זה עלול להביא לאפקט טרור מצד חוליות שיתקרבו לאזור וינסו לפגוע בלוחמים.
שלשום הזכירו קצינים נוספים כי בניגוד לגבול עם רצועת עזה או עם לבנון, רוב שטח הרמה הוא מישורי וניתן טוב יותר לשליטה בתצפית ובאש, בנוסף לעובדה שהפרימטר גדול בהרבה מאשר בגבולות אחרים: גדר המערכת הגבוהה אינה הגבול הרי, ובחלק מהמקומות השטח הישראלי נמתח לרוחב של ק"מ עד שניים מזרחה, עד לקו החביות שמסמן את הגבול בין שתי המדינות.
בינתיים, מתבררת שגרת יומם של לוחמי הצנחנים והשריון באזור. כולם בסדיר וכולם חוו עד לאחרונה משימות התקפיות עצימות נגד חיזבאללה בדרום לבנון, ומול חמאס בעזה: הלוחמים בעיקר מגינים על עצמם במוצבים ארעיים, או במוצבים של צבא אסד שננטשו, אך גם בשולי הכפרים עצמם; הלוחמים מפטרלים בין חמישה לשישה מוקדים שצה"ל תפס בגולן הסורי; הלוחמים מנסים לחפות זה על זה באמצעות מארבים ופעולות איסוף ויוצאים לעיתים למשימות גם פחות פורמליות.
כך למשל, תיקנו כוחות צה"ל תשתיות שהרסו בטעות לתושבים הסורים, כמו משאבות מים וקו חשמל מקומי. בלפחות שני מקרים ניגשו תושבים סורים ללוחמי צה"ל וביקשו סיוע רפואי לבעיות שמהם סבלו, ונעתרו בחיוב על-ידי פרמדיק צה"לי.
בהתאם להחלטת הדרג המדיני השערים לישראל עדיין לא נפתחו עבורם, אבל בצה"ל מבטיחים כי לא נעצרים הניסיונות לייצר הזדמנויות לשיתופי פעולה לפחות עם חלק מ-70 אלף הסורים שחיים מול ישראל.
הקצינים שהכי עסוקים אפוא בימים אלה מעבר לגבול הם מיחידת האוכלוסייה של פיקוד הצפון, רבים מהם דרוזים במילואים, שמנסים להבין את הסורים, ואלו מנסים להבין את צה"ל באמצעותם. "הקצינים מהיחידה הזו מנעו עוד תקריות בזכות הדיאלוג עם הסורים המקומיים, וגם הפקנו לקחים משני המקרים שבהם נאלצנו לירות לברכיים של מסיתים מרכזיים בהפגנות נגדנו, לאחר שאלו התקרבו יותר מדי לכוחותינו", אמרו בצבא. "לא נכנסו לסריקות אמל"ח בכפרים שלהם גם אחרי שלא כולם הסגירו לנו את נשקיהם, ספק אם נצליח לאסוף את כל הנשק שלהם כי זה בתרבות שלהם - להיות חמושים להגנה עצמית, אחרי מה שהם חוו בעשור הקודם".
בצה"ל הדגישו עוד כי לא בכל הגזרות בגולן הפרימטר רחב: יש עדיין שטחים מתים ברמה. "הנוכחות שלנו מאפשרת להמשיך בביצור המכשול - פרויקט גדול וקריטי להגנה מפלישה לישראל", הוסיפו בצבא. "יש עוד מוצבים של צבא אסד, מעט יותר בעומק, שלא נגיע אליהם. אנחנו לא נמצאים שם עבור הרפתקאות מיותרות".
נקודה נוספת שעלולה להיות מסוכנת לא פחות, ולא מטעמים מבצעיים, היא פסגת החרמון הסורי, שגם אותה צה"ל כבש החודש ללא קרב. למרות מבצע בזק של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) להכשיר או להקים שם מוצבים עמידים לחיילים ברום של 2,400 מטרים ושל 2,800 מטרים, כפי שנחשף ב-ynet בשבוע שעבר, יש מי שמצביעים עדיין על סכנה לשהות שם בסופת שלגים ובתנאי קיצון חמורים יותר מאלו שקיימים בגובה של כ-2,200 מטרים במוצבים ותיקים כמו ישראלי ומצפה שלגים. בצה"ל נערכים לאפשרות של ימים ארוכים מאוד ללא אפשרות לחלץ משם חיילים אם יהיה בכך צורך, והם ייאלצו לשרוד בכוחות עצמם עם ציוד ומזון החירום שכעת מנופק להם.