אחותו של הדר גולדין, איילת, מחתה אחר הצהריים (ראשון) בסיומו של טקס האזכרה השנתי לחללי מבצע צוק איתן על השארת גופת אחיה וגופתו של אורון שאול כבר שמונה שנים בידי חמאס בעזה. "תהיו אמיצים, כמעט כולכם הפניתם את הגב. תהיו ההנהגה שאליה אנחנו מתפללים", צעקה לעבר ראש הממשלה לפיד ושר הביטחון גנץ שנכחו בטקס. "ההורים שלי עומדים בחוץ כי הבן שלהם לא כאן. אני משביעה אתכם - תשיבו את הדר ואורון לפני שיהיה מאוחר. יש היום הזדמנות, אל תפנו להם את הגב".
אחותו של הדר אמרה לאחר הטקס ל-ynet כי למשפחה לא הייתה שום כוונה להפריע או לבזות את הטקס. "הייתי חייבת לעמוד מול המנהיגים שלנו כדי שיהיה להם את האומץ להחזיר את החיילים הביתה", אמרה. האם לאה הוסיפה כי "בפגישה האחרונה שלנו עם גנץ בקריה בתל אביב הוא אמר שיש דברים יותר חשובים ממנו. כשאמרתי לו שהוא חייב להחזיר אותם הביתה הוא אמר שאני לא יכולה לדבר אליו ככה. זה בני גנץ, בושה".
האב שמחה גולדין ציין כי "אנחנו פה כבר שמונה שנים אחרי שבני גנץ, הרמטכ"ל של צוק איתן, השאיר את אורון והדר בשדה הקרב - והוא לא עושה כלום כדי להחזיר אותם חוץ מלדבר בטקסים ולהגיד שעד שנה הבאה נעשה הכול. נמאס לנו לשמוע את כל הסיפורים של ראשי הממשלה שהתחלפו פה. לפיד צריך לדעת שחייבים להחזיר חיילים שלא שבו משדה הקרב ושלא תשתרש הנורמה הזו. בני גנץ מכניס כל יום 11,000 פועלים מעזה ולא דורש את שחרור הבנים".
לפיד אמר בנאומו כי "כדי למנוע את צוק איתן הבא על מדינת ישראל להקפיד על שני עקרונות: הראשון, כאמור, הוא אפס סובלנות לטרור, אפס הכלה של ירי או פגיעה בישראלים. את הקמים להורגנו נשכים להרוג. העקרון השני, הוא שצריך לגרום להם, לאוכלוסייה האזרחית בעזה להבין שאפשר לחיות אחרת. ללחוץ על החמאס להפסיק את הירי על ישראל. לשם כך הרחבנו את רישיונות העבודה בישראל של תושבי עזה, ואנחנו ממשיכים לקדם את מתווה 'כלכלה תמורת ביטחון'".
הוא הוסיף: "בשנה האחרונה נקטה ממשלת ישראל במדיניות של אפס סבלנות כלפי הטרור מעזה. כל פעילות עוינת, זכתה לתגובה מיידית שהבהירה לאויב - איתנו לא מתעסקים. המדיניות הזו בוצעה במקצועיות על ידי כוחות הביטחון, והוכיחה את עצמה. תופעות שנראו כמו גזירת גורל, כמו בלוני התבערה, מזוודות הדולרים וטפטופי הירי מהרצועה, נפסקו כמעט לחלוטין".
יו"ר הכנסת מיקי לוי, שמילא את מקומו של נשיא המדינה יצחק הרצוג בטקס, אמר כי הוא גאה בכך שישראל משתמשת בנהלים דוגמת "הקש בגג" - ומאפשרת לאזרחים פלסטינים להימלט, בניגוד לחמאס שיורה רקטות לעבר אוכלוסייה אזרחית. "ההבדל הזה הוא שנותן לצה"ל את כוחו ומביא בסופו של דבר לניצחונו, אך אני מציע לאויבנו לא לטעות. המוסריות שלנו לא תמנע מאיתנו לרדוף אותם ולסגור איתם את חשבון הדמים. לא נשלים עם ירי רקטות לעבר יישובינו, לא נאפשר טפטוף. לא מדובר בגשם אלא בניסיון לרצוח אזרחים ישראלים".
שר הביטחון בני גנץ התייחס בנאומו לסוגיית השבויים והנעדרים. "אנו ממשיכים לפעול למען אלו שנשארו שם, בעזה. ממשיכים לפעול להשבתם של אורון שאול, הדר גולדין, אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. מבלי שזה יקרה, לא נאפשר הסדרה מלאה ברצועת עזה מעבר לרף ההומניטארי", אמר גנץ. "השבת כל הבנים היא תנאי להסדרה ולפיתוח".
הוא הוסיף: "ישראל ממשיכה כל העת לחזק קודם כל את הגורמים המתונים ולהחליש את חמאס במגוון פעולות – מדיניות, כלכליות וצבאיות. חלקן גלויות וחלקן סמויות מהעין. אין לנו דבר נגד תושבי עזה, להפך. אנו רוצים ברווחתם ובשגשוגם. זהו חמאס שפועל נגדם, נגד האינטרסים שלהם. זה החמאס שבציניות מקפיאת דם סוחר בדם, ומחזיק בשבי אזרחים חפים מפשע, בהם המתמודדים עם לקויות נפשיות".
במבצע, שנמשך 50 ימים בין החודשים יולי ואוגוסט 2014, נהרגו 68 חיילים וחמישה אזרחים ונפצעו מאות חיילים. אזרחים רבים נפגעו או לקו בחרדה והמדינה כולה הייתה נתונה לירי רקטי. מותו של החלל האחרון של המבצע, רב-סרן חגי בן ארי, נקבע בינואר 2017 - כשנתיים וחצי לאחר שנפצע אנושות בעזה.
במבצע גם נלקחו בשבי החמאס גופותיהם של קצין גבעתי הדר גולדין ז"ל וגופתו של לוחם גולני אורון שאול ז"ל. לאחר מכן חצו לרצועת עזה אברה מנגיסטו והישאם א-סייד, שמוחזקים בשבי חמאס. ארגון הטרור פרסם בחודש שעבר תיעוד של א-סייד שוכב במיטה ומחובר לבלון חמצן. זה היה התיעוד הראשון אי-פעם שפרסם חמאס מאז שא-סייד, בדואי תושב הדרום, נפל בשבי.
זמן קצר לפני הטקס, התקיימה הפגנה של כ-20 משתתפים שקראו לממשלה לקדם את החזרת השבויים. לאה גולדין, אמו של הדר גולדין, ובנה צור, נכנסו לטקס - ולאחר כמה דקות יצאה האם מהמקום.