איש השמאל הקיצוני ג'ורג' גאלוויי, שבמשך שנים תקף קשות את ישראל והואשם באנטישמיות, נבחר בסוף השבוע מחדש לחבר בפרלמנט הבריטי, תוך שהוא מנצל את הזעם במחנה שלו על המלחמה שמנהלת ישראל בעזה.
גאלוויי בן ה-69, שנבחר לפרלמנט לראשונה ב-1987, חוזר לבית הנבחרים לראשונה מאז 2015, אחרי שזכה ביום שישי במושב שמוקצה בו לרוצ'דייל שבצפון-מערב אנגליה, אזור בחירה ש-30% מתושביו מוסלמים. גאלוויי, המשתייך ל"מפלגת הפועלים של בריטניה", שהיא מפלגה סוציאליסטית, גרף כמעט 40% מהקולות, תוך שהוא מנצל את העובדה שמפלגת הלייבור הסירה את תמיכתה במועמד מטעמה, אזהר עלי, אחרי שזה קידם תיאוריית קונספירציה שלפיה ישראל אפשרה לחמאס ביודעין לבצע את מתקפת הטרור של 7 באוקטובר.
גאלוויי, שמואשם כבר שנים על-ידי מבקריו בזריעת מתחים ופילוג בציבור, הציב את סוגיית עזה במוקד הקמפיין שלו ברוצ'דייל, תוך שהוא קורץ למיעוט המוסלמי הגדול שגר שם. בנאום הניצחון שלו פנה אל מנהיג הלייבור קיר סטרמר, שדוהר לניצחון היסטורי בבחירות שייערכו בבריטניה בהמשך השנה, ותקף אותו על התייצבותו לצד ישראל: "קיר סטרמר, זה בשביל עזה. שילמת ועוד תשלם מחיר גבוה על התפקיד שמילאת בכך שאפשרת, עודדת וטייחת את הקטסטרופה המתרחשת כעת בפלסטין הכבושה וברצועת עזה".
אף שמפלגתו של סטרמר היא מפלגת מרכז-שמאל, שבה יש תומכי פלסטינים רבים, סטרמר נמנע במשך חודשים מקריאה להפסקת אש בין ישראל לחמאס, והדגיש את זכותה של ישראל להגן על עצמה. רק לפני שבועיים, אחרי לחץ בלתי פוסק, הסכים לתמוך בקריאה לנצור את האש, אבל גם אז הדגיש שקריאה כזו חייבת לכלול גם דרישה לשחרור החטופים ואזכור של אחריות חמאס לפרוץ המלחמה.
היהודים: "קונספירטור שמביא רק פילוג ושנאה"
גאלוויי, יליד סקוטלנד, הוא פוליטיקאי בעל עבר עשיר של התבטאויות שנויות במחלוקת. ב-1994 למשל עורר סערה כשביקר אצל שליט עיראק דאז, הרודן סדאם חוסיין, ואמר לו: "אדוני, אני מצדיע לך על האומץ, על הכוח שלך, על כושר ההתמדה שלך". ב-2003 סולק ממפלגת הלייבור אחרי שקרא לחיילים הבריטים "לסרב לציית לפקודות בלתי-חוקיות" בעיראק. מאז הוא מהווה מטרד בלתי פוסק עבור המפלגה. הדברים החריפים שהוא נושא כעת – וסביר להניח שיישא אחרי השבעתו לפרלמנט מחר – צפויים לגרום כאב ראש פוליטי למנהיג הלייבור סטרמר, שמנסה להציג עצמו כאיש מרכז מתון, אבל מבלי להרחיק ממנו מצביעים מהשמאל העמוק.
השאלה ששואלים כעת בבריטניה היא אם הצלחתו של גאלוויי בבחירות ביום שישי מלמדת דבר מה על זרמי העומק בפוליטיקה הבריטית לקראת הבחירות הכלליות שצפויות בהמשך השנה. הבחירות שבהן ניצח גאלוויי היו בחירות מיוחדות למושב בבית הנבחרים שהתפנה בעקבות מותו של מחוקק מהלייבור, ואף אחת משלוש המפלגות הגדולות המסורתיות של בריטניה לא הגיעה בהן לשני המקומות הראשונים.
עם זאת יש המדגישים כי אין להפריז בהישגו, וכי חשוב לזכור שניצחונו התאפשר במידה רבה הודות לפרישת הלייבור מהמרוץ ברוצ'דייל. "ג'ורג' גאלוויי ניצח רק משום שהלייבור לא התמודדה, וכל מה שמעניין אותו הוא לזרוע פחד ופילוג", אמר בסוף השבוע דובר הלייבור, בהודעה שבה התנצל בפני תושבי רוצ'דייל על כך שהמפלגה לא הציבה שם מועמד מטעמה בסופו של דבר. "כחבר פרלמנט גאלוויי יהיה גורם מזיק בקהילות שלנו ובחיים הציבוריים".
חזרתו של גאלוויי לפרלמנט עוררה בסוף השבוע תגובות גם בקהילה היהודית. ארגון "הקמפיין נגד אנטישמיות" הדגיש שלגאלוויי יש "עבר מחריד של התעמרות בקהילה היהודית" וכי "בהתחשב בדברי ההסתה שלו לאורך השנים והמצב הנוכחי שאיתו מתמודדת הקהילה היהודית במדינה הזו, אנו מודאגים מאוד מהאופן שבו הוא עלול לנצל את הבמה בבית הנבחרים בחודשים שנותרו לכהונת הפרלמנט הזה". ארגון "ועדת שליחי הקהילות", הארגון היהודי הגדול ביותר בממלכה, מסר כי ניצחונו של גאלוויי הוא יום שחור לקהילה היהודית של בריטניה: "ג'ורג' גאלוויי הוא דמגוג שמאמין בתיאוריות קונספירציות והביא פוליטיקה של פילוג ושנאה לכל מקום שבו ניצב אי פעם בפרלמנט".
סונאק נגד האיסלאמיסטים והימין הקיצוני: "שני צדדים של אותו מטבע"
שעות אחרי ההודעה על ניצחון גאלוויי ביום שישי יצא ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק, איש המפלגה השמרנית, לשאת נאום מחוץ למעונו בדאונינג 10, והדגיש כי בריטניה מתמודדת עם מתקפת קיצונים. הוא הזכיר את ניצחון גאלוויי כדוגמה לכך, ואמר כי מדאיג ביותר שהמצביעים החזירו לפרלמנט מועמד ש"מתייחס בביטול לזוועות שהתחוללו ב-7 באוקטובר ומהלל את חיזבאללה".
סונאק נשא את הדברים על רקע שורה ארוכה של תקריות אלימות נגד מחוקקים ואנשי ציבור משמאל ומימין בחודשים האחרונים על רקע המלחמה בעזה, אירועים שבגינם הוקצתה בימים האחרונים אבטחה מוגברת לחברי פרלמנט.
"הדמוקרטיה שלנו מותקפת על-ידי קיצונים", אמר סונאק, והדגיש כי קיצונים איסלאמיסטים וקיצונים מהימין מזינים ומחזקים זה את זה, ומהווים "שני צדדים של אותו מטבע קיצוני". ראש הממשלה הבריטי יצא במפורש נגד חלק ממשתתפי ההפגנות הפרו-פלסטיניות שנערכות בחודשים האחרונים בלונדון ובערים אחרות, ושבהן נראו בין השאר גילויי תמיכה בחמאס.
"מה שהחל כהפגנות ברחובות שלנו הידרדר למעשי הפחדה, איומים ומעשי אלימות מתוכננים", אמר. "ילדים יהודים חוששים ללבוש את מדי בית הספר שלהם ולחשוף את זהותם. נשים מוסלמיות הותקפו ברחוב בשל מעשיו של ארגון טרור שאין להן קשר אליו". סונאק קרא למפגינים נגד מעשי ישראל בעזה לעשות זאת באופן מכובד, הדגיש שהממשלה תגבה את המשטרה, והזהיר גם כי אנשים השוהים בבריטניה מכוח אשרת שהייה שניתנה להם עשויים לספוג שלילה של האשרה "אם יבחרו להפיץ שנאה".