המשלחת הישראלית שנמצאת בבירת קטאר דוחא, בראשות בכיר במוסד, רשמה התקדמות בכמה נושאים הנוגעים לעסקת החטופים המתגבשת - אך לפי שעה עדיין נותרו פערים בין הצדדים. בקרב שרי הקבינט קיימת אופטימיות כי העסקה מתקרבת, ובכיר אמריקני העריך הערב (ראשון) בשיחה עם ynet כי ייתכן שהיא תיסגר בשבוע הבא.
"התחושה היא שתהיה עסקה. נראה שחמאס בעניין ורוצה עסקה כדי לא להרגיז את דונלד טראמפ", אמר הבכיר האמריקני. עם זאת, גורם ישראלי צינן את ההתלהבות: "עם כל האופטימיות, אסור לשכוח שאנחנו מדברים עם מפלצות. עד שזה לא סגור, זה לא סגור".
הערוץ המצרי אל-רד דיווח היום כי העסקה שעשויה לצאת לפועל כוללת נסיגה של צה"ל מרוב ציר פילדלפי, כמו גם הסכמה על הפעלה מחדש של מעבר רפיח בהתאם להסכם המעברים מ-2005, ללא נוכחות ישראלית. "מעבר רפיח ינוהל על ידי פלסטינים מהצד הפלסטיני, וישראל תיסוג מציר נצרים עד רחוב סלאח א-דין", נכתב בדיווח. "ההסכם גם כולל את חזרת עקורי רצועת עזה ללא הגבלות ושחרור חטופים ישראלים - חולים, מבוגרים ונשים - בתמורה לאסירים פלסטינים".
בתוך כך, כמה בני משפחות חטופים סבורים שהריאיון שהעניק ראש הממשלה בנימין נתניהו שלשום ל"וול סטריט ג'ורנל", ובו הבהיר כי ישראל לא תעצור את המלחמה לפני שחמאס לא יהיה בשלטון בעזה, עלול להקשות על המשא ומתן.
לדבריהם, נתניהו אולי הוא דיבר ל"בייס" בישראל, אבל גם חמאס שמע את הדברים - מה שמקשיח את העמדות של הארגון. "המתווכים אמרו לי יותר מפעם אחת שהאמירות של נתניהו מקשות עליהם לתווך בין הצדדים", אמר רובי חן, אביו של סמ״ר איתי חן שנפל ב-7 באוקטובר וגופתו מוחזקת בעזה.
רוב ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שנערכה היום בפיקוד צפון, ונמשכה ארבע שעות וחצי, עסקה במצב בצפון, וככל הידוע לא עסקה בחטופים. השרים קיבלו סקירות עומק ושאלו שאלות, וגורמים שבקיאים בפרטים אמרו שהדיון היה מאוד איכותי וראוי. לדבריהם, התאפשר לשרים לרדת לרזולוציות קטנות, והם קיבלו גם סקירה כללית על האיום מהחות'ים בתימן.
מאחורי הקלעים נרשמה גם בסוף השבוע התקדמות במגעים לעסקת חטופים. צוות ישראלי בראשות המוסד נמצא בדוחא כאמור, וממשיך כל הזמן בשיחות. גורמים שמעורים בנושא אומרים לצד זאת כי יש עוד פערים וייקח זמן עד שנדע אם יש היתכנות לעסקה - אך המשא ומתן מתקדם בצורה חיובית.
גורמים בישראל אמרו כי נראה שיש "רצון טוב בשני הצדדים להתקדם לעסקה", דבר שמעיד על אופטימיות. בישראל מעריכים כי תהיה נכונות של חמאס להגליית אסירים עם דם על הידיים למדינה שלישית.
התעקשות ישראלית על סיום שלטון חמאס בעזה יכולה להעמיד בסימן שאלה את הסכמתו של חמאס לקבל עסקה קטנה, ביודעו שישראל יכולה לחזור ללחימה אחרי העסקה ההומניטרית. חמאס אומנם התגמש בסוגיית ציר פילדלפי והסכים שנוכחות ישראלית תישאר שם, אבל לפי הערכות אם לא יקבל ערבויות מספקות מהמתווכות שישראל לא תחזור למלחמה - ייתכן שימשיך להתנגד לעסקה קטנה.
אתמול נפגשו בקהיר בכירים בחמאס עם בכירים בג'יהאד האיסלאמי ובחזית העממית, כדי לדון במה שהגדירו כ"סיום המלחמה והתפתחויות הקשורות למשא ומתן להפסקת האש ולעסקת חילופי שבויים".
בהודעה רשמית מטעם חמאס נכתב כי "האפשרות להגיע להסכם קרובה מאי-פעם - אם האויב יפסיק להציב תנאים חדשים". בנוסף צוין כי המשלחות בקהיר "דנו בהתפתחויות האחרונות בוועדת התמיכה לניהול רצועת עזה, הביעו את הערכתן למאמץ המצרי בנושא ולחשיבות התחלת צעדים מעשיים להקמת הוועדה והכרזה עליה בהקדם האפשרי".