אתמול בבוקר הגיעו לגבול מרוקו-מלייה כ-2,000 מהגרים אפריקנים. הנציגות המקומית של ממשלת ספרד מסרה שיותר מ-500 מהם הסתננו דרך גדר, שאותה חתכו במזמרות, והתקדמו למעבר הגבול – שם החלו לטפס על הגדר הגדולה שמפרידה בין מרוקו לטריטוריה הספרדית.
הרשויות במרוקו ציינו שהמהגרים שנהרגו כשניסו להסתנן לספרד נמחצו למוות בתוך ההמון. אחרים, שטיפסו על הגדר, נפלו למותם. גורם רשמי במרוקו ציין ש-76 מהגרים, ו-140 מאנשי כוחות הביטחון, נפצעו בעימותים במהלך ניסיון ההסתננות. בנוסף נפצעו קל 49 שוטרים ספרדים.
העימותים בגדר הגבול נמשכו כשעתיים, במהלכם הצליחו כ-100 מהגרים להסתנן למובלעת הספרדית. מרוקו וספרד אמרו שהמהגרים תקפו בכלי נשק את השומרים כשניסו לטפס מעל הגדר.
בתקשורת הספרדית פורסמו תמונות של מהגרים פצועים בגבול מרוקו-ספרד, ותיעוד של כוחות הביטחון מכים את המסתננים. ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס אמר שהוא מגנה את "המתקפה האלימה" של המהגרים שהתעמתו עם הכוחות, ואמר שמי שאשם באירועים הם "אנשי המאפיות שסוחרים בבני אדם". ספרד אמרה שלא היו הרוגים בשטחה.
לספרד יש שתי מובלעות זעירות בצפון אפריקה – מלייה וסאוטה. בשל הגבול היבשתי עם האיחוד האירופי, נוהרים אליהן מהגרים ופליטים רבים. אורך הגבול של מלייה ומרוקו הוא 12 ק"מ, והגבול בין סאוטה למרוקו הוא של 8 ק"מ בלבד. בנוסף לטיפוס על גדרות מנסים מסתננים לשחות לאורך החוף או להתחבא בכלי רכב שחוצים את הגבול. בשתי המובלעות יש גדרות תיל, מצלמות ומגדלי שמירה.
מדובר בהסתערות ההמונית הראשונה על גבול מרוקו ספרד מאז חודש מרץ - אז שוקמו היחסים הדיפלומטיים בין ספרד ומרוקו. במרץ שינתה ספרד את עמדתה לגבי מערב סהרה, אחרי שנים ארוכות של ניטרליות, והביעה תמיכה בהענקת אוטונומיה לסהרה המערבית, בריבונות מרוקאית.
כששתי המדינות שיקמו את היחסים הן סיכמו לחזק את שיתוף הפעולה בגבול המשותף שלהן.