יותר משלושה שבועות אחרי ניצחונו בבחירות, נשיאה החדש של איראן מסעוד פזשכיאן הושבע הערב (יום ג') לתפקידו בטקס שנערך בפרלמנט בטהרן. פזשכיאן נחשב אמנם לאיש המחנה הרפורמיסטי והמתון יותר ברפובליקה האיסלאמית, אבל מאז ניצחונו הביע שוב ושוב נאמנות למשטר האייתוללות ולערכי המהפכה האיסלאמית, בפרט ההתנגדות העיקשת לקיומה של ישראל, וגם בנאום ההשבעה שלו הערב הבטיח למעשה לתמוך במאבק של "ציר ההתנגדות" השיעי נגדה. לנאום גם הוזמנו שורת בכירים בציר הטרור השיעי, ובין היתר נכחו בו מנהיג חמאס איסמעיל הנייה. כמה מחוקקים איראנים קראו במהלכו "מוות לישראל!" ו"מוות לאמריקה!".
פזשכיאן בן ה-69, נזכיר, היה עד לא מזמן דמות לא בולטת במיוחד באיראן. המחוקק הוותיק היה בעברו מנתח לב, ובקמפיין הבחירות המזורז שנפתח בעקבות מותו בהתרסקות מסוק של הנשיא הקודם איבראהים ראיסי הוא היה המועמד הרפורמיסטי היחיד שהורשה על ידי המשטר להתמודד. הוא הצליח במהרה להפתיע ולסחוף המונים לעצרות שלו, על רקע התסכול הגדול מהמשטר שהתפרץ בין היתר במחאת החיג'אב שדוכאה באכזריות בין 2022 ל-2023. הוא הבטיח לפעול לחידוש הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, על מנת להביא להסרת הסנקציות הבינלאומיות שמכבידות על כלכלתה.
פזשכיאן הביס בסיבוב השני של הבחירות את איש המחנה הקיצוני סעיד ג'לילי, שנתפס כמועמד המועדף על מנהיגה העליון של איראן עלי חמינאי. רק לפני יומיים הכריז חמינאי רשמית על תמיכתו בכהונתו של הנשיא הנבחר, כשברקע כאמור ההצהרות השונות שבהן הבהיר את מחויבותו למשטר ואת התנגדותו העיקשת לישראל. לחמינאי, יש להדגיש, שמורה ממילא המילה האחרונה בכל ענייני המדינה – בפרט בסוגיות של צבא וביטחון – ובארה"ב כבר הביעו פסימיות באשר לסיכוי להגיע לפריצת דרך כלשהי שתביא לחידוש הסכם הגרעין, שקרס אחרי שוושינגטון פרשה ממנו תחת הנשיא דאז דונלד טראמפ ב-2018 – כשמאז איראן מעשירה אורניום לרמות גבוהות ביותר ומתקרבת ליכולת לפתח נשק גרעיני.
בעדות למחויבותו לציר ההתנגדות השיעי, לנאומו של פזשכיאן הוזמן כאמור מנהיג הלשכה המדינית של חמאס הנייה, עמו נצפה הערב הנשיא החדש מתחבק ומניף אצבעות לאות ניצחון. גם מנהיג הג'יהאד האיסלאמי זיאד נחאלה הוזמן לטקס, ואת חיזבאללה ייצג סגנו של חסן נסראללה, נעים קאסם. פזשכיאן הבטיח לתמוך בפלסטינים, ואמר שטהרן דורשת "עולם שבו חלומותיהם של ילדים פלסטינים לא נקברים תחת הריסות בתיהם". הוא קרא "לשחרר את הפלסטינים מכיבוש, מדיכוי, מכליאה ומרצח עם", ותקף את ארה"ב על הסיוע הצבאי לישראל: "אלו שמספקים נשק למי שרוצחים ילדים לא יכולים ללמד מוסלמים על אנושיות", אמר.
פזשכיאן, שבקמפיין הבחירות הבטיח יחסים ידידותיים עם כל מדינות העולם פרט לישראל, נפגש אתמול עם הנייה ונחאלה והבטיח להם: "התמיכה בפלסטינים המדוכאים תימשך בעוצמה, ודבר לא ישבש את רצוננו בכיוון הזה". על רקע החשש ממלחמה אזורית אחרי טבח הילדים במג'דל שמס, פזשכיאן הזהיר אתמול כי לתקיפת תגובה ישראלית – שהתרחשה הערב – יהיו השלכות "חמורות".
בנאומו התייחס גם ליחסיה של ארצו עם המערב, והדגיש כי יחתור ל"יחסים בונים" עם שאר העולם תוך שמירה על כבודה של הרפובליקה האיסלאמית. "הממשל שלי לא ייכנע לבריונות וללחץ", אמר בהתייחסות לסנקציות שאותן הוא מקווה להסיר. הוא לא הזכיר במפורש את הסכם הגרעין, אבל כן התייחס למשא ומתן שנערך בעבר בין איראן למעצמות ואשר הוביל להסכם ב-2015: "שני עשורים של ניסיון בשיחות הראו שאנחנו נותרים מחויבים להתחייבויות שלנו. הסנקציות לא ישיגו את מטרתן ויש לדבר אל העם האיראני בכבוד".
לדברי פזשכיאן, לאיראן יש "זכות מוחלטת" ליחסים כלכליים נורמליים עם שאר העולם, והוא הביע תקווה לשיפור כלכלת ארצו. אבל בממשל ביידן הביעו כאמור פסימיות בנוגע להסכם חדש שיביא להסרת הסנקציות – שמאז הטלתן ב-2018 הביאו לקריסת ערך הלירה האיראנית משווי של 32,000 לירות עבור כל דולר אחד ל-584,000 לדולר. במחלקת המדינה האמריקנית הזכירו כי הכוח האמיתי נתון בכל מקרה בידיו של המנהיג העליון חמינאי, ודובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי אמר החודש על פזשכיאן: "נראה מה האיש הזה רוצה לעשות, אבל אנחנו לא צופים שינויים כלשהם בהתנהגות האיראנית".
באירופה, כך נראה, כן מקווים לשינוי מסוים תחת ממשלו של פזשכיאן – ושלחו לטקס הערב – אותו אחד שבו השתתפו כאמור נציגי ארגוני הטרור חמאס, חיזבאללה והג'יהאד האיסלאמי – את אנריקה מורה, שאחראי מטעם האיחוד על שיחות הגרעין המוקפאות מול טהרן. לפי הדיווחים בתקשורת האיראנית הוא הגיע למדינה כבר ביום ראשון ונפגש בין היתר עם עבאס עראקשי, סגן שר החוץ האיראני לשעבר שמסומן כמועמד המועדף על פזשכיאן לתפקיד שר החוץ. פזשכיאן נדרש להציג את הרכב ממשלתו החדשה בתוך שבועיים, ועליה לקבל את אמון הפרלמנט.