יגאל, אביה של התצפיתנית הדר כהן ז"ל שנהרגה במוצב, התייחס הבוקר (שלישי) לנימוקי צה"ל להקלטות החלקיות שהועברו למשפחות התצפיתניות, ובריאיון לאולפן ynet אמר: "איך אני יכול להאמין לדבר כזה? קיבלנו כלום ושום דבר. אני רוצה לשמוע את הקול האחרון של הדר. אני רוצה לשמוע אותה ברגעים האחרונים שלה, זה חשוב לי מאוד". סיגל פרייס, אימה של התצפיתנית נועה פרייס ז"ל, אמרה ל-ynet: "רציתי מזכרת ממנה, הצבא לא עושה די כדי לשקם את האמון".
הנשיא יצחק הרצוג התייחס הבוקר לזעם המשפחות, והדגיש את הצורך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית: "חובה להשיב את האמון במדינה ובמערכת הביטחון". ארגון משפחות שכולות הביע תמיכה בקריאתו: "חקר האמת הוא חובה מוסרית למען זיכרון הנופלים והנרצחים".
קולות הקשר של שי אשרם ז"ל: "בוקר טוב, יום נפלא"

זעם במשפחות התצפיתניות: "קיבלנו הקלטות חלקיות"
( צילום: ירון ברנר)

3 צפייה בגלריה
שנה אחרי טבח השבעה באוקטובר משפחות התצפיתניות שנרצחו בנחל עוז חוזרות לבסיס - שנה למלחמה
שנה אחרי טבח השבעה באוקטובר משפחות התצפיתניות שנרצחו בנחל עוז חוזרות לבסיס - שנה למלחמה
"אני בטוח שהבנות התריעו על המחדל". חמ"ל מוצב נחל עוז, אחרי הטבח
(צילום: טל שחר )
גם בקולות הקשר של התצפיתנית שי אשרם ז"ל, מתוך ההקלטה, אין שום זכר למתקפה הרצחנית שעתידה לבוא. "בוקר טוב ד', איזה כיף לשמוע בוקר טוב. ברוך השם, איך אתה ד'? יום נפלא", נשמעת אשרם ז"ל אומרת בהקלטה. אביה דרור אמר הבוקר ל-ynet: "אני לא שמעתי את הקול של שי כבר יותר משנה. לשמוע את ההקלטות זה עצוב ושמח יחד. הצחוק שלה מתגלגל, כיף לשמוע אותה, אבל התאכזבנו שההקלטות חלקיות. הם קיצרו הרבה".
יגאל כהן, אביה של התצפיתנית הדר ז"ל, אמר בריאיון: "שמענו שם בכלל שיחות רגילות שיש בקשר, שלא קשורות בכלל למתקפה. את הדר שלי לא שמעתי בכלל. לא שמעתי אותה ולא את שאר התצפיתניות. מחצות ועד 6:30, שומעים שניות בודדות וזהו". לדבריו, לא עדכנו אותו או את שאר המשפחות מי נשמע ומתי בהקלטה. "אמרו לנו לחפש את הקול שלה, לא מצאנו. רק חלק מהמשפחות הצליחו לזהות". לגבי התרעות שלא נשמעו בהקלטות, הוא אמר: "דאגו להוריד את זה, זה לא הגיוני".
כהן סבור שצה"ל, על אף פסיקת בג"ץ, לא העביר את הרגעים המשמעותיים והקריטיים של אותה משמרת גורלית. "הם לא רצו להשמיע מלכתחילה, אם זה היה כזה פשוט היו מגישים לנו את זה על מגש של כסף. היינו צריכים לעתור לבג"ץ בשביל ההקלטות האלה, ומה קיבלנו? כלום, שום דבר".
כהן הסביר עד כמה היה מעוניין לקבל את ההקלטות במלואן: "אני רוצה לשמוע את הקול האחרון של הדר. אני רוצה לשמוע אותה ברגעים האחרונים שלה, זה חשוב לי מאוד". לדבריו, "אני בטוח שהבנות התריעו על המחדל. היה להן הרבה מה לספר על מה שקרה בגזרה. זה ברור לי שאם היינו שומעים את הקולות, זה היה מסביר הרבה".
בנוגע לתשובות מצה"ל, כהן לא הצליח להסתיר את תחושת האכזבה. "הם בדקו עוד פעם ולא מצאו שום דבר. איך אני יכול להאמין לדבר כזה? מה הסיבה שלא רציתם להגיש לנו את זה מלכתחילה?", תהה, והוסיף: "אם היינו צריכים להגיש בג"ץ בשביל לקבל את ההקלטות, זה אומר שהיה פה משהו". כהן הצהיר כי הוא והמשפחות לא יוותרו, וכי הם ימשיכו בדרישה לחשוף את התמונה המלאה: "אנחנו לא מוותרים על שום דבר. אנחנו נשמיע את הקול של הבנות שלנו. אנחנו רוצים לדעת למה הבת שלי נהרגה".
3 צפייה בגלריה
תצפיתניות שנרצחו במוצב נחל עוז
תצפיתניות שנרצחו במוצב נחל עוז
התצפיתניות ממוצב נחל עוז שנהרגו בטבח או אחריו
סיגל פרייס, אימה של התצפיתנית נועה פרייס, אמרה הבוקר ל-ynet: "כגודל הציפייה, כך גודל האכזבה. ממש רציתי לשמוע את נועה, לא רק בהיבט של מה היה בשעות שלפני המתקפה או כתימוכין למחדל, אלא באופן אישי שתישאר לי איזושהי מזכרת. לחוות קצת את נועה התצפיתנית". פרייס סיפרה על בתה, שנחשבה לתצפיתנית ותיקה ומקצוענית בחמ"ל: "שמעתי את זה מהמפקדות והחברות שלה, שהיא הייתה דמות חזקה. רציתי לחוות את זה, לשמוע את זה".
היא הוסיפה: "אני לא יודעת למה קיבלנו כל כך מעט מההקלטות. לא יודעת אם כי היה שקט כל כך בגזרה או בגלל יד מכוונת, אבל עולים סימני שאלה – למה לקח לצבא כל כך הרבה זמן להביא לנו את המעט הזה? למה בכלל היינו צריכים לעתור לבג"ץ כדי לקבל את זה? איך זה מתכתב עם מה שנאמר בתחקיר, שחיילים קיבלו הנחיות לסרוק את הגזרה בשעות שלפני כן? יש הרבה דברים".
הבעיה הגדולה, לדבריה, היא משבר האמון בין המשפחות לצבא. "כל אירוע ומהלך כזה רק ממחיש את הפערים. בצער גדול אני אומרת שהצבא לא עושה די כדי לשקם את האמון". אתמול, כשקיבלו את ההקלטות, הם לא ידעו שקולות הקשר של נועה לא יופיעו בהן. "כל האירוע הזה יכול היה להיעשות אחרת, אם היו הכנה או תיאום ציפיות והיינו מקבלים הסבר של מה אנחנו הולכים לקבל".
לדבריה, הם קיבלו תשדורות ממשמרות ספציפיות מאוד, ולא מזו שנועה הייתה בהן: "לא הייתה אף הקלטה מהשעות האלה". היא הוסיפה כי "הכאב שלנו כל כך גדול. אנחנו נושאים אותו כל יום ומחפשים תשובות, תמיד נרצה לדעת למה. מי יכול היה לעצור את זה או להציל אותה?"
היא סבורה שצריך לחקור את כל התהליכים שהובילו למצב הזה, ודורשת גם היא ועדת חקירה ממלכתית, שתחקור את הממשלה, הצבא וכל מי שהיה לו יד במחדל: "זו לא המלצה, זו חובה. חובה של הממשלה כלפינו, וכלפי כל מי שנפגע ביום ההוא. חברי כנסת שאומרים 'לא יקום ולא יהיה'? זה כל כך מכעיס. שום דבר לא יחזיר לי את נועה, אבל הכאב הכי גדול הוא שאין הכרה והבנה של הסבל שלנו, ואין לקיחת אחריות. להיפך, יש זלזול ברצון שלנו לדעת את האמת. זה הכי מכאיב".
ליאור, אביה של התצפיתנית ים גלס ז"ל, ציין כי לא שמע את קולה של בתו בהקלטות שנמסרו לו. "קיבלנו אתמול בשעה 20:00 מייל עם קובץ מצורף שיש בו כמאה הקלטות קצרות, כל הקלטה של כמה שניות. 99% מההקלטות הן מיום שישי, בוקר וצהריים, ויש עוד שתי הקלטות מאוד קצרות של יום שבת בלילה", סיפר ל-ynet.
מתוך טבלת המשמרות שצורפה, הוא הוסיף, ים עלתה בתור "2 אופק ומשנה 2 אופק". ואולם, בהקלטות לא נשמעה כלל. "עברתי על כל ההקלטות ולא שמעתי את ההקלטות של ים, התקשרתי לצבא ושאלתי למה אין הקלטות שלה, והם טענו שזה מה שיש להם, שהם וידאו שוב בלילה והם לא מצאו שום דבר ואין הקלטות של ים".
ליאור תהה מדוע לא שמע את בתו בקשר אף ששמה מצוין בטבלת המשמרות: "הבוקר הסתכלתי שוב על השורה הזו, ורשום במפורש באיזה שם קוד היא עלתה. אז אני שואל את עצמי, איך יכול להיות שהמפקדת של המשמרת במשך 12 שעות באותו לילה לא עלתה לקשר פעם אחת?", הוא תהה, והוסיף: "אפילו הרבה יותר שרשום במפורש שהיא עלתה, ואפילו באיזה שם קוד". לדבריו, "אני מרגיש שרמת האמון שלי בצבא שוב פעם ירדה".
3 צפייה בגלריה
חמ"ל התצפיתניות השרוף בנחל עוז
חמ"ל התצפיתניות השרוף בנחל עוז
חמ"ל התצפיתניות השרוף בנחל עוז
(צילום: אייל אשל)
מדובר צה"ל נמסר בתגובה לטענות המשפחות כי "ההקלטות נמסרו לאחר בדיקה מעמיקה ומקיפה למיפוי תדרי הקשר בחמ"לי התצפיות ביממה שקדמה ל-7 באוקטובר ועד לפרוץ המתקפה. כפי שהוסבר למשפחות השכולות עם מסירת ההקלטות, בהקלטות שהועברו שומעים את קולות יקירותיהן בלבד. עוד נמסר כי "צה"ל מחויב למשפחות השכולות, ולא יסתיר מהן שום מידע. לאור בקשת המשפחות נערכת כעת בדיקה נוספת".
בהמשך, ולאחר בדיקה שנערכה, דובר צה"ל מסר תגובה נוספת: "בהמשך לבדיקה הנוספת שבוצעה, נמצא כי בין השעות 04:48 עד פרוץ המתקפה לא נשמעו הקלטות קול של תצפיתניות, ועל כן לא הועברו הקלטות של שעות אלו מלכתחילה. צה״ל משתתף בצער המשפחות וימשיך ללוותן".
הנשיא הרצוג התייחס הבוקר כאמור לזעם המשפחות. "זעקתן של משפחות התצפיתניות ומשפחות שכולות רבות שפונות אליי קורעת את הלב ומחדדת את הצורך הדחוף בהקמתה של ועדת חקירת ממלכתית על פי חוק", מסר.
לדבריו, "חובה להשיב את האמון במדינה ובמערכת הביטחון, בין היתר באמצעות חקירה ולמידה עמוקה של המחדל והאסון הנורא של שבעה באוקטובר באופן מהימן ובלתי תלוי, שיביא להפקת לקחים לאומית, ללקיחת אחריות, להסקת מסקנות, ולבניית אמון בין האזרחים למדינת ישראל האהובה שלנו".
ארגון "מועצת אוקטובר", שהוקם על-ידי משפחות שכולות, נפגעי טבח 7 באוקטובר, משפחות חטופים ואנשי מילואים, תמך בקריאה של הנשיא: "אנחנו, משפחות שכולות, משפחות חטופים וניצולי הטבח, דורשים ועדת חקירה ממלכתית. חקר האמת הוא חובה מוסרית למען זיכרון הנופלים והנרצחים, ותיקון המחדלים הכרחי למען ביטחונה של מדינת ישראל. רק ועדת חקירה ממלכתית תוכל להגיע לחקר האמת, למנוע את האסון הבא ולתת מרגוע לנפשנו", נכתב בחשבון ה-X (טוויטר) של הארגון.
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הכתבה