כ-50 אלף בני אדם הגיעו היום (ראשון) למצעד התמיכה השנתי בישראל שנערך בניו יורק, שעמד השנה בסימן הזדהות עם החטופים. במצעד קראו המשתתפים, שצעדו תחת אבטחה כבדה, להסכים לעסקה לשחרור 125 החטופים שמוחזקים בשבי חמאס.
המצעד, שעבר בין רחובות 57 ל-74 בשדרה החמישית, כלל ארגונים יהודיים הרבים שמשתתפים בו מדי שנה, בנוסף לנציגי ממשלה, חברי כנסת, חברי קונגרס אמריקנים וראש העיר ניו יורק אריק אדמס. במקביל, השנה הובילו את המצעד יותר מ-70 בני משפחות חטופים, בני לאומים שונים, שצעדו עם יותר מ-3,500 מתומכי מטה המשפחות בניו יורק בחולצות עם הכיתוב "Bring them home now". הצועדים ציינו גם את מספר הימים שעברו מאז טבח 7 באוקטובר, וקראו "Enough is enough".
המצעד מתקיים כבר 59 שנים, ובדרך כלל תחת הכותרת "לחגוג את ישראל". אבל השנה הוא התקיים באווירה שקטה יותר. בהתאם לאווירה המאופקת יותר, במצעד לא הופיעו להקות או רקדנים, למעט חברי תנועת הצופים שפרצו בריקוד ספונטני. חרף האווירה השקטה, מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר התקבל בקריאות בוז באירוע קבלת הפנים למשתתפי המצעד. בהמשך קרא גם הוא "Bring them home now", והוסיף: "חמאס זה רוע ורשע. ננצח אותם". בין היתר השתתפו בקבלת הפנים גם מושלת ניו יורק קאת'י הוקול, חברי קונגרס וראשי הארגונים היהודיים.
ראש העיר ניו יורק אדמס מסר כי "אנשים חשבו שההפגנות בשנה האחרונה של מיעוט קולני - זו הרוח של ניו יורק. אבל זה לא נכון. המצעד הזה הוא הרוח האמיתית של ניו יורק. עשרות אלפים כאן עם מסר ברור: החזירו את החטופים, השמידו את חמאס והביאו שלום לאזור. בניו יורק יש האוכלוסייה היהודית הכי גדולה מחוץ לישראל. יהודים בטוחים פה כמו שאר האוכלוסיות, ואני עקבי במסר הזה. אין בעיר הזאת מקום לשנאה. זאת עיר שבה לא נאפשר לשנאה לצמוח. אתה רואה את זה כאן בשדרה החמישית - הרוח חיה. רצו שנבטל את המצעד והפעילו עלינו לחצים. סירבנו. ניו יורק לא בורחת. אנחנו חזקים ועומדים נחושים. זאת ניו יורק".
למצעד הגיעו כאמור שרים וחברי כנסת מישראל, בהם ישראל כ"ץ, עמיחי שיקלי, צגה מלקו, משה סולומן, בועז טופורובסקי ויפעת שאשא-ביטון, בנוסף לשגריר ישראל לאו"ם גלעד ארדן ולקונסול בניו יורק אופיר אקוניס.
אביבה סיגל, ששוחררה מהשבי לאחר 51 ימים בעוד שבעלה קית' עדיין מוחזק ברצועת עזה, הגיעה לניו יורק כדי להשתתף במצעד. היא אמרה כי "אנחנו צריכים להחזיר את כולם הרגע. אין יותר זמן, אין. כשהייתי בשבי הרגשתי ששולחים אליי אנרגיות ושאנשים עושים הכל כדי שאני אחזור הביתה. אני בטוחה שגם קית' מרגיש את זה עכשיו. המצעד הזה והתמיכה האדירה שאנחנו מקבלים כאן היא הוכחה נוספת לחשיבות של נוכחות היהודים ברחבי העולם. אנחנו זקוקים ליהודי כל העולם והעולם כולו בתקופה הזאת. ביחד נחזיר את כולם הביתה".
רובי חן, אביו של החלל החטוף איתי חן, הוסיף כי "כמי שנולד וגדל בניו יורק, אסון התאומים הראה לעולם איך תושבי ניו יורק עומדים יחד בכל מצב. עכשיו אני מבקש להודות לניו יורקרים שתומכים בי ובנו בתקופה הקשה הזו ובדרישה לשחרור 125 החטופים. אנחנו בימים קריטיים, זה הזמן למנהיגות. אני קורא לראש הממשלה נתניהו לקדם את העסקה שתחזיר את כל החטופים - החיים לשיקום והנרצחים לקבורה".
גם גלעד קורנגולד, אביו של טל שוהם שמוחזק בשבי חמאס, הגיע למצעד ביחד עם רעייתו ניצה. הוא מסר כי "כל המשפחות כאן מאוחדות לגמרי בדרישה להוציא לפועל את העסקה שממשלת ישראל בעצמה הציעה. אי אפשר יותר. צריך להחזיר את כל מי שעדיין בחיים עכשיו, ושלא נקבל רק גופות". קורנגולד הוסיף כי "האירוע הזה כאן כל כך מרגש. לראות כל כך הרבה אנשים אחרינו פה, זה נותן לנו את כל הכוח לדעת שאנחנו חייבים להחזיר את כולם עכשיו. לטל יש שני ילדים ששניהם היו חטופים, וכל יום הוא גיהנום עבורם. הם חיייבים את אבא שלהם. בנימין נתניהו הציע עסקה מדהימה ואנחנו חייבים לקבל אותה".
ליאת אריאל, קרובת משפחתו של החטוף שלומי זיו, ציינה כי במהלך הצעדה היו אזעקות בנהריה ויירוטים ליד ביתה, ומתחה ביקורת על הבכירים הישראלים שהגיעו למצעד: ״בזמן שישראל כ"ץ ואופיר אקוניס דואגים להצטלם עם משפחות חטופים ועם ראש העיר ניו יורק, אנחנו בטלפון עם הילדים שלנו שרצו בהיסטריה לממ״ד כי בנהריה היו כל היום אזעקות״. אוריה, קרובה של משפחת ביבס, אף פנתה לשר החוץ ושאלה: ״אתה פה כי את רוצה עסקה? אנחנו פה כי אנחנו רוצים עסקה״.
עם זאת, גם האירוע הזה לא פגם בתחושת החיבוק עצום שקיבלו משפחות החטופים. דני מירן, אביו של החטוף עמרי מירן, אמר כי "מעולם לא הייתי בכזה מצעד ולא הייתי מאמין שבחו״ל אני אתקל באהבה כזאת ובכזה קהל עצום לאורך קילומטרים עם ארגון למופת ונציגות של הרבה בכירים כולם חיבקו אותנו, ועל זה אני רוצה להגיד תודה״.
איש העסקים הארלי ליפמן, ה"גראנד מרשל" של הצעדה ומי שמימן מכיסו את הטסת יותר מ-70 בני משפחות החטופים לניו יורק, אמר כי ״חזרתי זה עתה מביקור בישראל, הייתי בקיבוצים ובישובים שחוו את הטבח, והזדעזעתי. השנה יש למצעד חשיבות מיוחדת, ואני שמח שניצולים ותושבים מאזור העוטף יכולים להשתתף באירוע שכולו תזכורת לקשר העמוק בין העם הישראלי לעם האמריקני. כולנו איתכם".
שר החוץ כ"ץ מסר כי "היום אנחנו צועדים קודם כל למען החטופים עם המסר הברור והמוסרי ביותר: אנחנו עושים ונעשה הכל כדי להשיב את כולם הביתה. העובדה שכולנו צועדים היום ביחד היא עדות ברורה לתמיכה הגדולה ולסולידריות של העיר ניו יורק וארה"ב במדינת ישראל". השגריר לאו"ם ארדן, שצעד יחד עם עמיתיו מרומניה, צ'כיה, אוסטריה, אלבניה, גואטמלה, אוקראינה ומולדובה, מסר: "בזמן שהאנטישמיות גואה בעולם, השנה היתה לצעדה חשיבות מיוחדת. צעדנו יחד עם שגרירים מרחבי העולם עם דגלי ישראל".
הקונסול אקוניס אמר כי "אנחנו מוכיחים שלישראל ולעם היהודי יש תמיכה אדירה בדעת הקהל האמריקנית. השדרה החמישית צבועה בדגלי המדינה ומשקפת את העמידה האיתנה לימין ישראל ומול המתקפות האלימות נגדנו בקמפוסים, שמאורגנים וממומנים על ידי תומכי חמאס וחיזבאללה. זאת הזדמנות אדירה גם לחיזוק הברית בין ישראל לבין ארה״ב' שמאויימות יחד על ידי תומכי ציר הרשע והקריאות שלהם, גם כאן ברחובות ניו יורק, 'מוות לאמריקה, מוות לישראל'״.
יו"ר ההסתדרות הציונית יעקב חגואל הותקף במהלך המצעד על ידי מפגינים פרו-פלסטינים שגידפו אותו ותקפו אותו פיזית. חבר הנהלת ההסתדרות הציונית יגאל ברנד וראש המועצה המקומית מיכאל קבסה חילצו את חגואל, ולאחר מכן שוטרים הפרידו בין הניצים.
כבר בשעות הבוקר המוקדמות נסגרו לחלוטין לתנועה כל הרחובות המובילים לשדרה החמישית, בהתגיייסות חסרת תקדים של משטרת ניו יורק וסוכנויות ביטחון פדרליות. ההיערכות כללה בין היתר שימוש במל"טים, מחסומים ונקודות כניסה ייעודיות לצופים.