בארה"ב ובבריטניה גובר החשש שבתמורה לטילים הבליסטיים שרוסיה קיבלה מאיראן, היא עשויה לחשוף בפניה "סודות גרעין" שיסייעו לטהרן לפתח נשק גרעיני. כך דווח אמש (מוצאי שבת) ב"גרדיאן" וברשת "בלומברג", ימים אחרי שמזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הזהיר שבצל עסקת הטילים איראן ורוסיה מגבירות את שיתוף הפעולה ביניהן גם בתחומים הקשורים לגרעין.
3 צפייה בגלריה
עלי ח'אמנאי, טיל איראני, ולדימיר פוטין
עלי ח'אמנאי, טיל איראני, ולדימיר פוטין
פוטין, חמינאי וטיל איראני. חשש שטהרן תקבל סודות גרעין בתמורה לנשק שהעבירה למוסקבה
(צילום: רויטרס, Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
לפי הדיווחים כעת, החשש הוא שרוסיה תספק סודות של ממש. ב"בלומברג" ציינו כי במערב מודאגים מהאפשרות ששיתוף הפעולה בין מוסקבה לטהרן יקרב את משטר האייתוללות ליכולת לייצר נשק גרעיני. גורמים מערביים, שמעורים בנושא וביקשו לשמור על עילום שם, הזהירו כי בחודשים האחרונים "הגביר" הקרמלין את שיתוף הפעולה עם איראן בכל הנוגע לשאיפותיה לפתח נשק גרעיני.
הגורמים ציינו כי החששות הללו נידונו בין פקידים אמריקנים ובריטים בימים האחרונים, במקביל לפסגה שערכו אמש הנשיא ג'ו ביידן וראש הממשלה הבריטי קיר סטרמר בבית הלבן – פסגה שבה הזהירו שאיראן ורוסיה מגבירות את שיתוף הפעולה הצבאי ביניהן, בתקופה שבה איראן ממשיכה להעשיר אורניום לרמות גבוהות ביותר.
ביום שלישי האחרון, נזכיר, אחרי חודשים ארוכים של חשש ממהלך שכזה, הודיע מזכיר המדינה בלינקן כי רוסיה קיבלה לידיה טילים בליסטיים מאיראן, וכי היא צפויה להשתמש בהם נגד אוקראינה כבר בשבועות הקרובים. לפי ארה"ב מדובר במשלוח של מאות טילים לטווח קצר של 120 ק"מ, מדגם "פאתח-360". הטילים מצטרפים לכטב"מים המתאבדים הרבים שאיראן שולחת לרוסיה כבר תקופה ארוכה, במסגרת מלחמתה באוקראינה. איראן ורוסיה, יצוין, אינן בעלות ברית באופן היסטורי, אבל מאז פרוץ המלחמה באוקראינה הידקה מוסקבה את יחסיה עם טהרן והיא מקבלת סיוע צבאי גם מצפון קוריאה.
3 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפסגה עם ראש ממשלת בריטניה קיר סטרמר ב הבית הלבן 13 בספטמבר
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפסגה עם ראש ממשלת בריטניה קיר סטרמר ב הבית הלבן 13 בספטמבר
ביידן ורה"מ הבריטי סטרמר בבית הלבן, ביום שישי. הסנקציות יהיו חמורות מספיק?
(צילום: רויטרס / Stefan Rousseau / Pool via REUTERS)
בהצהרתו השבוע הזהיר כאמור בלינקן שרוסיה משתפת עם איראן מידע הקשור לגרעין וגם לחלל. "זה רחוב דו-סטרי", ציין בהתייחסות לתמורה שמקבלת איראן עבור הטילים שלה. בלינקן אמר כי וושינגטון הזהירה לאחרונה את איראן בערוצים פרטיים שאם תספק לרוסיה טילים בליסטיים תהיה זו "הסלמה דרמטית", אך זו לא שעתה לאזהרות. ארה"ב, גרמניה, בריטניה וצרפת הודיעו שיטילו סנקציות חדשות על איראן בעקבות המהלך, בכלל זה על ענף התעופה שלה. גם האיחוד האירופי הודיע כי הוא שוקל סנקציות דומות.
במקביל לדיווחים אמש, שרי החוץ של מדינות ה-G7 פרסמו הודעה משותפת שבה גינו בחריפות את איראן על משלוח הטילים לרוסיה. "איראן חייבת לחדול מיידית מכל סיוע למלחמה הלא-חוקית והלא-מוצדקת של רוסיה נגד אוקראינה ולעצור משלוחים של טילים בליסטיים, כטב"מים וטכנולוגיה קשורה, אשר מהווים איום ישיר על העם האוקראיני כמו גם על האירופים ועל הביטחון הבינלאומי בהקשרו הרחב יותר", נמסר. שרי החוץ של ה-G7 – ארה"ב, איטליה, גרמניה, בריטניה, צרפת, קנדה ויפן – הבטיחו שאיראן "תישא באחריות" על מעשיה. "אנחנו כבר מגיבים עם סנקציות חדשות ומשמעותיות".
אבל לא ברור עד כמה חמורות הסנקציות הללו יהיו, ולפי "וול סטריט ג'ורנל" בכירים אירופים כבר שללו החזרה של סנקציות שהאיחוד הסיר במסגרת הסכם הגרעין עם איראן מ-2015 – הסכם שקרס לחלוטין מאז שארה"ב פרשה ממנו ב-2018. בתגובה, טהרן מפירה מאז את תנאיו ומעשירה יותר ויותר אורניום לרמה של עד 60% – כשהרמה הנדרשת עבור נשק גרעיני היא 90% (מדעני גרעין מסבירים כי כאשר מדינה מגיעה לרמת העשרה של 20% פירוש הדבר שהיא כבר בחצי הדרך לרמה של 90% – וכי הגדלת רמת ההעשרה מ-60% ל-90% מהירה יחסית). ההערכות העדכניות במערב מדברות על כך שאיראן זקוקה לכמה ימים בלבד, ולכל היותר שבועיים, כדי להעשיר מספיק אורניום לרמה של 90% – אם תחליט לפרוץ לפצצה.
3 צפייה בגלריה
מזכיר המדינה האמריקני ארה"ב אנתוני בלינקן מסיבת עיתונאים עם שר החוץ של בריטניה דייוויד לאמי טילים בליסטיים מ איראן ל רוסיה
מזכיר המדינה האמריקני ארה"ב אנתוני בלינקן מסיבת עיתונאים עם שר החוץ של בריטניה דייוויד לאמי טילים בליסטיים מ איראן ל רוסיה
איראן הוזהרה, והתעלמה. בלינקן כינה זאת "הסלמה חמורה"
(צילום: Alberto Pezzali/Pool/REUTERS)
כדי לפתח נשק גרעיני של ממש איראן תידרש לבנות מטען נפץ, תהליך סבוך לכשעצמו, אבל לאחרונה דווח על חשש שהיא פועלת להתקדם גם בהיבט הזה – ונראה שהדיווחים הערב רק מגבירים את החשש הזה. ב"גרדיאן" ציינו כי לא ברור כמה ידע טכנולוגי יש לאיראן בשלב זה עבור בניית פצצה, וכמה מהר היא תוכל לעשות זאת. בעיתון הבריטי מדגישים כי שיתוף פעולה עם מומחים רוסים או שימוש בידע רוסי עלולים לקצר את דרכה של איראן.
משטר האייתוללות מצהיר רשמית שאינו מתכוון לפתח נשק גרעיני, אבל לאחרונה נשמעים בטהרן קולות אחרים. בחודש אפריל, אחרי המתקפה הגדולה על ישראל שיורטה ברובה המוחלט, הצהיר גנרל איראני כי טהרן עשויה לשנות את הדוקטרינה הגרעינית שלה אם ישראל תפגע בתגובה במתקני הגרעין ברפובליקה האיסלאמית. בסופו של דבר דווח כי התגובה הישראלית הייתה סמלית בלבד, עם פגיעה במכ"ם בבסיס אווירי באזור איספהאן, שהיה חלק ממערך ההגנה על המתקן הגרעיני בנתנז.
שיגור הלוויין מהמדבר האיראני, עם טיל של משמרות המהפכה

במקביל לחשש מתוכנית הגרעין האיראנית, במערב גם מודאגים מכך שמשטר האייתוללות ממשיך לשכלל את הטילים הבליסטיים שלו – והבוקר שיגרה איראן לוויין חדש עם טיל של משמרות המהפכה. בדו"ח האיומים הגלובליים שפרסמה השנה קהיליית המודיעין האמריקנית נכללה גם אזהרה ולפיה פיתוח משגרי חלל על-ידי איראן עלול לקצר את לוח הזמנים שלה לפיתוח טילים בליסטיים בין-יבשתיים – כיוון שמדובר באותה טכנולוגיה. החשש הוא שעל טילים ארוכי טווח כאלו איראן עשויה בעתיד להציב ראשי קרב גרעיניים.
פורסם לראשונה: 23:52, 14.09.24