עדיין לא ברור כיצד בליכוד יצביעו בהצבעה השמית בנוגע לרפורמת "ממדים ללימודים", שצפויה לעלות במליאת הכנסת בשבוע הבא. השר לשעבר וחבר הכנסת יובל שטייניץ התייחס לביקורת בתוך מפלגתו לרצון להתנגד לרפורמת "ממדים ללימודים", שהקואליציה מתכוונת להעלות להצבעה ביום שני הקרוב. בריאיון באולפן ynet הבוקר (חמישי) התעקש שטייניץ כי "אין מרד בליכוד". לדבריו, "יש לפעמים חילוקי דעות וזה לגיטימי, ואנחנו מדסקסים ובסוף מקבלים החלטה סיעתית שמחייבת את כולם".
הוא הסביר כי הוא בכל אופן מאמין כי צריך להתנגד לחוק, על אף הביקורת הצפויה שתגיע בעקבות כך. "אני הגעתי למסקנה שאסור לנו לוותר ואנחנו צריכים לנהוג כמו שהאופוזיציה תמיד נהגה, בלי הנחות", אמר. לדבריו, "אני לא חלק מאלה שקוראים לתמוך. אנחנו נחזור לשלטון בקרוב ואנחנו נעשה את הרפורמה לא 66% (מימון של התואר), אלא 100%, ואולי נעשה את זה אפילו רטרואקטיבית".
עם זאת הוא התייחס לכך שבכירים בליכוד, כמו לדוגמא חברי הכנסת ניר ברקת ויואב גלנט, מאמינים כי יש להצביע באופן חריג יחד עם הקואליציה ואמר כי הוא סבור שברגע האמת הליכוד - כסיעה - תצביע נגד. "אני מאמין שהם (גלנט וברקת) יצביעו נגד - וכך אני גם נוהג בעצמי, כי אלה כללי המשחק, ובדמוקרטיה יש כללי משחק שצריך לשמור עליהם. אף אחד לא יצביע בניגוד להחלטת הסיעה. איזו החלטה נקבל? נחיה ונראה".
יו"ר הליכוד האשים אמש ח"כים מסיעתו כי "אמירות שלהם על תמיכה בחוק במתכונתו הנוכחית, הובילה לכך שהקואליציה הפסיקה את המו"מ להעלות המלגות". לפחות תשעה חברי כנסת מהליכוד מתנגדים לגישה שהובילו נתניהו ולוין. בעקבות ההתנגדות, יקיים נתניהו דיון עם ראשי מפלגות האופוזיציה - לפני דיון מתוכנן בסיעה ביום שני, היום שבו החוק אמור לעלות להצבעה.
שטייניץ ציין כי בתקופה שבה הייתה הליכוד בקואליציה והוא כיהן כשר האופוזיציה הצביעה נגד הצעות של הקואליציה למרות ש"מאחורי הקלעים הם אמרו שאני עושה את הדבר הנכון". הוא ציין: "אף פעם לא לעגתי להם ולא גיניתי אותם על זה, כי הבנתי שכך הם מתנהלים כאופוזיציה, שזה תפקידה של האופוזיציה, בסוף תפקידה של האופוזיציה זה לנגח ולערער את הממשלה". עם זאת הבהיר: "יש חריגים".
הוא הסביר כי גם הפעם מדובר ב"מצב לא נוח", כלשונו. "אני מתקומם על מה שקורה, ואם שקלתי בעבר, במקרים מסוימים להצביע עם הקואליציה, בהצעות חוק, אחרי שראיתי מה שקרה בשבוע שעבר, שאנחנו עזרנו להם בהימנעות או בתמיכה להעביר כמה הצעות חוק ובמקום לשבת בשקט ולהודות לנו, הם עשו סיבוב ניצחון. זה ניצול פוליטי נבזי".
הוא טען כי "במקום להודות לליכוד שסייע" יו"ר הקואוליציה בועז טופורובסקי כינה את חברי האופוזיציה "פרצופים מגעילים" בריאיון ברדיו. "אני בחיים לא שמעתי יושב ראש, לא סתם חבר כנסת, יושב ראש קואליציה, שמדבר ככה אל האופוזיציה".
- אבל מה זה מעניין את הציבור? בגלל שהקואליציה חגגה, אתה עכשיו מוכן לדפוק חיילים?
"מי שאחראי לחוסר התפקוד בכנסת זה הקואליציה ואל תשנו את העובדות. עכשיו כשאנחנו מוכנים לפעמים לשקול, עשינו את זה תקדים אחד ואולי לא היינו צריכים לעשות, אז עוד יורדים עלינו? זה כללי המשחק בכנסת".
"גם בתקציב היו המון דברים לטובת חיילי צה"ל או אלמנות ויתומים או כל מיני דברים אז בתפיסה הזו היינו צריכים גם לתמוך בתקציב? כי גם בתקציב היו הרבה דברים טובים. אני חושב שהיו גם הרבה שגיאות, אבל גם הרבה דברים טובים".
השרה כהן: "יותר קל להגיע להסכמה בנושא עם יו"ר רע"מ מאשר עם נתניהו"
לפני ההודעה של נתניהו אמש כתבו חברי כנסת מהליכוד סדרת ציוצים שבה קראו לתמוך ברפורמה, שגם ככה פועלת מאז 2016, אז עמד הליכוד בשלטון. ח"כ יואב גלנט, שהיה אלוף בצה"ל כתב: "חיילי צה"ל הם קיר הברזל הניצב בינינו לבין אויבנו". ח"כ גילה גמליאל אמרה ל-ynet: "אנחנו נילחם בסיעה להעביר ולתמוך בהצעת חוק ממדים ללימודים". ח"כ ניר ברקת קרא לנתניהו להביא לאישור הסיעה את חוק "ממדים ללימודים" לקראת ההצבעה בכנסת. "אין לי ספק שרוב מוחלט של חברי סיעת הליכוד יתמכו בהצעה חשובה זו", הוא אמר. גם חברי הכנסת אופיר אקוניס, פטין מולא, אלי כהן, אבי דיכטר וקרן ברק מתנגדים לגישת נתניהו-לוין.
בעוד בליכוד ממשיכים להתקוטט בנושא, מירב כהן, השרה לשוויון חברתי וגמלאים (יש עתיד), אמרה לאולפן ynet כי "אני חושבת שיש נקודות שבהן צריך לשים את הפוליטיקה בצד, ולקדם דברים שהם בקונצנזוס". היא הודתה: "אני לא חושבת שאנחנו פועלים בתנאים אופטימליים, זה ברור. אני יכולה להגיד לך שאני חברה בוועדת שרים לענייני חקיקה, וכשיש הצעות טובות וריאליות של האופוזיציה - אנחנו מעבירים אותן. אני שומעת את הקולות של חברי הליכוד שקשה להם עם זה".
- את אומרת שזה דבר שבקונצנזוס - אז איך אתם לא מצליחים להעביר את החוק?
"אני מאמינה שעוד נעשה את זה. לפעמים המציאות עולה על כל דמיון - יותר קל לנו להגיע להסכמה בנוגע לתמיכה בחיילים עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס מאשר עם נתניהו. יש נושאים שבהם לא צריך לערב שיקולים פוליטיים - לדוגמת המצב הביטחוני וסיוע לחיילים. אני חושבת שהמקרה המדובר הוא בדיוק כזה, ולכן אנחנו עדים להתמרדות בליכוד".