זן האומיקרון הוביל לקפיצה דרמטית בקצב ההדבקה של נגיף הקורונה ברחבי העולם, ולא רק בישראל משתרכים בימים האחרונים תורים ארוכים מחוץ למתחמי הבדיקות. במדינות רבות המתחמים הללו נמצאים על סף קריסה של ממש, וכמו בישראל, מנסים בהן השלטונות למצוא פתרונות. בין היתר, בארה"ב הממשל הפדרלי הודיע כי ישלח בדואר, בחינם לכל דורש, 500 מיליון בדיקות אנטיגן מהירות, בבריטניה פוטרים מי שנמצא חיובי בבדיקה המהירה מהצורך לעבור בדיקת PCR כדי לאשש את התוצאה, ודוחקים בתושבי הממלכה לדווח על התוצאות הביתיות באפליקציה ייעודית.
בישראל, נזכיר, הודיע אתמול משרד הבריאות כי במסגרת השינויים החדשים הגישה לבדיקות ה-PCR, אלו שנבחנות במעבדה ונחשבות למדויקות יותר מהבדיקות המהירות, תינתן רק לבני 60 ומעלה ולמי שנמצא בקבוצת סיכון לחלות באופן קשה. כל השאר ייאלצו להסתפק בבדיקות הפחות מדויקות, בין אם בערכות ביתיות שעליהן ישלם הנבדק, או במתחמים ציבוריים שבהם הבדיקות המהירות ייערכו בחינם. בעולם, כאמור, השיטות שונות ומגוונות: להלן סקירה של המצב בכמה מהמדינות שמתמודדות אף הן עם עומסים כבדים במערך הבדיקות.
בבריטניה מסתמכות הרשויות כבר תקופה ארוכה על בדיקות מהירות שנשלחות בדואר לבתי התושבים, שנדרשים כאמור לדווח על התוצאה שקיבלו באפליקציה או באינטרנט. הנתונים הללו נכללים במספרי הבדיקות היומיים שמפרסמות הרשויות. באזור אנגליה, למשל, 30% מכלל מספרי הנדבקים שדווחו שם ב-31 בדצמבר (כ-160,000) הגיעו מתוצאות של בדיקות מהירות שנערכו באופן פרטי.
אלא שבצל הזינוק הדרמטי בתחלואה בבריטניה – שבה מספר הנדבקים היומי כבר חצה בימים האחרונים את רף ה-200,000 – העומס הכבד מביא לכך שבריטים רבים מתקשים להזמין ערכות בדיקה דרך האינטרנט, וגם במתחמי הבדיקות הציבוריים יש עומס רב. בניסיון להקל את העומס הזה הרשויות באנגליה הודיעו השבוע כי מי שאובחן כחיובי בבדיקה מהירה לא נדרש עוד להיבדק שוב בבדיקת PCR מנת לאשש את התוצאה הזו. לפי הרשויות שם, הבדיקות המהירות יעילות למדי – ברמה של 80% – באיתור נדבקים בשלב שבו בגופם חווה עומס נגיפי, שלב שבו הם מידבקים יותר מכל שלב אחר במחלה.
בעקבות השינוי הזה, ההסתמכות של הרשויות המקומיות על הבדיקות הביתיות צפויה לגבור משמעותית, ואמש הן דחקו בתושבים למלא את חובתם ולדווח על התוצאות. "הרבה יותר חשוב כעת שאנשים ידווחו על תוצאות חיוביות בבדיקות המהירות, אחרת אף אחד לא יידע מה קורה. יש כבר עתה בעיה במספרים היומיים, כיוון שאנשים לא הולכים להיבדק או לא מדווחים על התוצאות", אמר ל"גרדיאן" פרופ' דווייד ספיגהאלטר מאוניברסיטת קיימברידג'.
פרופ' ג'ון אדמונס, חוקר מלונדון שעוסק במודלים מתמטיים של מחלות מידבקות, הוסיף בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי אין היגיון בבדיקות PCR שיאששו את תוצאות הבדיקות המהירות. "זה צעד שלא רק מבזבז זמן אלא עולה כסף רב ומנצל את משאבי המעבדות – שיכולות לנצל אותם למטרות אחרות", אמר.
עומסים קשים במערך הבדיקות מורגשים גם בארה"ב: כך למשל, בעיר אנהיים שבמטרופולין לוס אנג'לס, דווח כי ביום שישי ההמתנה בתור באחד ממתחמי ה"היבדק וסע" נמשכה שש שעות. התור שם השתרך על פני יותר מקילומטר וחצי, ובסופו של דבר המשטרה נאלצה לסגור את המתחם.
ממשלו של הנשיא ג'ו ביידן סופג כעת ביקורת מצד מומחי בריאות על כך שלא טרח להשקיע מספיק בחודשים האחרונים בהכנת מערך הבדיקות לזינוק שחווה גם אמריקה. על התוכנית לשליחת 500 מיליון בדיקות מהירות לכל דורש, דרך הדואר, ביידן הכריז כבר לפני מספר שבועות, אך היא טרם יצאה לפועל. ביום שלישי האחרון טען ביידן בשיחה עם כתבים כי השיג "התקדמות קטנה" בדרך ליישום התוכנית, אך לא אמר באיזה שלב נמצאת ההיערכות אליה.
גם בארה"ב מתמודדים עם העומס הרב באמצעות הקלה מסוימת בדרישות להיבדק. בשבוע שעבר הודיעו המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) על קיצור הבידוד למי שנדבק ולא פיתח תסמינים מעשרה ימים לחמישה. ההכרזה עוררה ביקורת במיוחד בשל העובדה שלא כללה דרישה להיבדק בתום חמשת ימי הבידוד, וברשת CNN דיווחו כי העומסים בתורים לבדיקות היו אחד מבין השיקולים שתרמו להחלטה להימנע מדרישה שכזו.
עדיף טוב ממושלם
"אם נדרוש בדיקה, אנשים יגידו, 'אבל מה אם אנחנו לא יכולים להיבדק?'", אמר גורם בכיר בממשל ל-CNN, תחת עילום שם. הוא אמר שיש להימנע ממצב שבו "המושלמות תהפוך לאויב של הטוב" – וציין כי ה-CDC כן תיקן בסופו של דבר את ההנחיות שלו, ולפיהן בתום הבידוד לא-סימפטומטים "ניתן" להיבדק, אך לא חובה לעשות כן.
גם בשכנה מצפון, קנדה, מערך הבדיקות קורס. "מספרי הנדבקים הולכים ליפול אל פי תהום – אבל לא בגלל שטף ההגבלות הציבוריות ברחבי המדינה, שהשפעתן טרם ניכרת, אלא בגלל שפקידי הבריאות הפסיקו לבדוק לקורונה את רוב הקנדים", נכתב במאמר שפורסם אתמול באתר תאגיד השידור הציבורי במדינה (CBC).
גם שם המומחים מזהירים שבמצב הנוכחי קשה מאוד לדעת מהו מצבה האמיתי של התפשטות הנגיף: "האומיקרון מתפשט כל-כך מהר עד שנהיה בלתי אפשרי לזהות בזמן אמת את ההיקף האמיתי של ההתפשטות", אמר ל-CBC ד"ר דייוויד ניילור, אחד מבכירי המומחים שמייעצים לממשלה באוטווה בטיפול במשבר הקורונה.
מומחה אחר, פרופ' לרפואה בשם דומיניק מרץ, אמר כי גם רוב החולים שכן פיתחו תסמינים כבר לא נבדקים כעת בקנדה. "הפסקנו לבדוק את אלו שנחשפו (למאומתים). צמצמנו משמעותית כל סוג של בדיקת א-סימפטומטים", הוסיף, "מספרי הנדבקים הפכו לחסרי משמעות".
אז מה הפתרון שמציעים בקנדה? יש שם מי שמציע לקבל למעשה את המצב הקיים, שבו לא ניתן לבדוק את כולם, ולהסתמך במקום זאת על שיעור הבדיקות החיוביות מבין כלל הבדיקות שמפוענחות. "שיעור החיוביים הולך להיות הדבר היחיד שישנה", אמר ד"ר אלכסנדר וונג, מומחה למחלות זיהומיות מבית חולים בעיר רג'יינה.
הצעה נוספת שמועלית שם היא להתמקד בניטור שרידי הנגיף במערכות הביוב ברחבי קנדה. "זו שיטה זולה, בעלת כיסוי נרחב ודיוק רב", אמרה רייוואת דאונדן, אפידמיולוגית מאוניברסיטת אוטווה. "היא לא תהיה מיידית ואישית, אבל במידה רבה תספק הבנה טובה יותר להתפשטות המחלה בקהילה – בגלל שהיא כוללת את כולם, ולא רק את מי שנבדק".
צרפת: לא מחוסן עם תסמינים? תשלם
מדינה אחת שבה נראה כי מערך הבדיקות מתמודד פחות או יותר עם הביקוש העצום היא איטליה, אם כי גם בה ניכרים כעת עומסים. הסיבה שבה מערך הבדיקות מתמודד טוב יותר ביחס למדינות אחרות היא כנראה העובדה שאצלה המערך נעזר ביותר מ-14,000 בתי מרקחת מקומיים, שם נערכות בדיקות מהירות.
בתי המרקחת הקימו לשם מבצע הבדיקות אוהלים או מתחמים זמניים אחרים מחוץ לסניפיהם, ומי שמאובחן שם כחיובי נשלח לבדיקת PCR כדי לאשש את התוצאה. איטליה עורכת בשיטה זו כמות עצומה של בדיקות, יותר ממיליון ביממה בכמה מהימים האחרונים. לפי שיעור לנפש היא עורכת יותר בדיקות מארה"ב, שבימים האחרונים מפענחת יותר מ-3.5 מיליון בדיקות ביממה.
"אני יכול לומר לכם שכמות הקפאין שלקחתי הגיעה לרמות דרמטיות", אמר לצוות של העיתון "וושינגטון פוסט" לוקה פאניולי, שבבעלותו בית מרקחת קטן ברומא. אצלו נערכות כ-100 בדיקות בכל יום, וכ-20 מהן חוזרות כעת חיוביות. אולם גם איטליה לא חפה מביקורת: חוקרים מאזור בולוניה הזהירו לאחרונה כי מערך הבדיקות האיטלקי לקוי, וכי נדבקים רבים שלא פיתחו תסמינים נשלחים בכל זאת לעבור בדיקת PCR, באופן שמקשה על מי שבאמת זקוק לבדיקות הללו לקבל אליהן גישה "בזמן הראוי". החוקרים הזהירו גם כי הבדיקות המהירות בבתי המרקחת אינן מדויקות דיין.
גם בצרפת נערכות בדיקות רבות בבתי מרקחת מקומיים, ושם דווח כי בחודש שעבר נערכו בשטחה 30 מיליון בדיקות בסך הכול – בדיקות PCR ובדיקות מהירות – והממשלה מימנה 28 מיליון מהן. המחיר לבדיקות הללו בחודש שעבר זינק לפי הדיווח ביומון הכלכלי Les Echos לכמיליארד אירו. בצרפת, שנשיאה עמנואל מקרון הצהיר כי האסטרטגיה שלו היא "לעצבן" כמה שיותר את הלא-מחוסנים, מי שלא קיבל את החיסון לקורונה נדרש במקרים רבים לשלם על הבדיקה – גם אם פיתח תסמיני מחלה – ומחוסנים זכאים לה במימון המדינה.