פנייה לבית הדין הבינלאומי נגד ישראל - תמורת הטבות כלכליות: דוח חדש טוען כי בתביעה שהגישה דרום אפריקה לבית הדין הבינלאומי בהאג, בטענה שישראל מבצעת רצח עם בעזה, הייתה מעורבות כספית ופוליטית של איראן וקטאר.
2 צפייה בגלריה
המנהל הכללי של המחלקה ליחסים בינלאומיים ושיתוף פעולה של דרום אפריקה זאן דנגור ושגריר דרום אפריקה בהולנד ווסימוזי מדונסלה בבית הדין הבינלאומי לצדק
המנהל הכללי של המחלקה ליחסים בינלאומיים ושיתוף פעולה של דרום אפריקה זאן דנגור ושגריר דרום אפריקה בהולנד ווסימוזי מדונסלה בבית הדין הבינלאומי לצדק
נציגי דרום אפריקה בדיון בהאג
(צילום: REUTERS /Yves Herman)
לפי המכון לחקר אנטישמיות גלובלית ומדיניות (ISGAP) שיושב בניו יורק, מפלגת השלטון בדרום אפריקה, הקונגרס הלאומי האפריקני (ANC), שהייתה על סף פשיטת רגל - קיבלה תרומת ענק מהמדינות - ימים לאחר שהגישה את התביעה בדצמבר אשתקד.
הדוח מציין ששר החוץ של דרום אפריקה, רונלד למולה, אף השתתף בטקס השבעת נשיא איראן החדש, מסעוד פזשכיאן, ביולי האחרון בטהרן. במהלך הביקור נפגש למולה עם עמיתו האיראני, עלי בגרי, ששיבח אותו על "תפקידו הבולט כדיפלומט בלתי נרתע וחדשני בקידום התיק על פשעי המשטר הציוני בבית הדין הבינלאומי בהאג". בגרי אף הדגיש כי איראן "תומכת באופן מלא בתפקידה החיוני של דרום אפריקה" במאבק המשפטי.
הגשת התביעה בבית הדין הבינלאומי דורשת מימון משמעותי. לפי ההערכות, רק ההגשה הראשונית דורשת כ-10.5 מיליון דולר, והכיסוי המשפטי הכולל מגיע ל-79 מיליון דולר, והצריך התערבות של רשת מומחים משפטיים בינלאומיים מורכבת. "בהתחשב בגודל העלות, קשה לפסול את הטיעון שדרום אפריקה נהנתה מתמיכה חיצונית ניכרת", נכתב בדוח ISGAP.
שמועות על מעורבות איראנית בהגשת התביעה התפשטו במהרה בדרום אפריקה בקרב מנהיגי אופוזיציה, אבל מנהיגי הקונגרס הלאומי האפריקאי, כולל נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה, סירבו לחשוף את מקור התרומה המסתורית ערב הגשת התביעה, שעזר למפלגה להתאושש מחובות של כמעט 30 מיליון דולר.
2 צפייה בגלריה
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה בחירות עצרת של מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני ANC
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה בחירות עצרת של מפלגת הקונגרס הלאומי האפריקני ANC
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה. סירב לחשוף את מקור התרומה ערב הגשת התביעה
(צילום: Chris McGrath/Getty Images)
לפי הדוח, היקף הסחר בין דרום אפריקה לקטאר זינק בעשור האחרון מכ-307 מיליון דולר לכמיליארד דולר. הנתון מעיד על התחזקות השותפות הכלכלית בין המדינות. איראן, נטען, רואה בדרום אפריקה מוקד אסטרטגי לעקיפת סנקציות מערביות. היא משתמשת בקשרים אלו כדי לנסות להשיג טכנולוגיות כמו יירוט לוויינים, האקינג והנחיית טילים.
בתמורה, דרום אפריקה סייעה לכלול את איראן בגוש הכלכלי בריקס (שמאחד את כלכלות ברזיל, רוסיה, הודו, סין, מצרים, איראן, אתיופיה ואיחוד האמירויות), שבו גם היא שותפה. צעד זה מאפשר לטהרן גישה למקורות מימון בינלאומיים חרף הסנקציות האמריקניות.
הדוח מציין כי מתוך 574 הציטוטים בתביעה הדרום-אפריקנית, לפחות 45 נלקחו מארגונים "אנטי-ישראלים מובהקים". הדבר מעורר שאלות על אמינות הטענות שהוצגו. בין אותם הארגונים נמנה "אל-חק", שמוגדר בישראל כארגון טרור, אך הטענה נדחתה בארה"ב ובאירופה. כמו כן, התביעה ציטטה את "המרכז הפלסטיני לזכויות אדם", בראשות ראג'י סוראני, שריצה בעבר עונש מאסר בישראל על חברותו בחזית העממית לשחרור פלסטין.