יומיים אחרי הטבח במסיבת יום ההולדת ה-16 (מסיבת ה"Sweet 16") של נערה באלבמה, כוחות הביטחון בארצות הברית עדיין אינם יודעים לומר מה היה המניע למסע ההרג שבו נרצחו ארבעה בני אדם ועוד 28 נפצעו. הערב (יום ב') עדכנו הרשויות כי תשעה מפצועי הטבח עדיין מאושפזים בבתי החולים, וכי מצבם של חמישה עדיין מוגדר קשה.
מסע הירי התחולל בשעה 22:30 ביום שבת (ראשון לפנות בוקר שעון ישראל) בסטודיו לריקודים בדיידוויל, עיירה בת 3,200 תושבים, כ-80 קילומטרים צפונית למונטגומרי, וכל הנרצחים בו היו תלמידי תיכון ומעלה. היום נחשפו שמותיהם של ארבעת ההרוגים, והם הנערה קקה סמית, הצעירים מרסיה קולינס בן ה-19 וקורבין הולסטון בן ה-23 – וגם פיל דוודל, אחיה בן ה-18 של הנערה אלכסיס דוודל שלכבודה נערכה מסיבת יום ההולדת. אמם של השניים נפצעה.
פיל דוודל היה שחקן בנבחרת הפוטבול של בית הספר התיכון שלו, ובעוד שבועות אחדים אמור היה להשלים את לימודיו ולעבור לאוניברסיטת המדינה של ג'קסונוויל כדי לשחק בנבחרת הפוטבול שלה ולפתח קריירת מכללות. "הוא היה ילד צנוע מאוד", סיפרה עליו סבתו. "הוא אף פעם לא הסתבך עם אף אחד, ותמיד היה עם חיוך על הפנים. חיוך של מיליון דולר". חבריו לנבחרת הפוטבול תיארו אותו כשחקן קשוח שהיווה אתגר לכל יריב, אבל מחוץ למגרש "היה האדם הכי נחמד בעולם".
גם כעת, יומיים לאחר הטבח, הרשויות באלבמה טרם הודיעו מה עלה בגורלו של החשוד במסע ההרג – האם הוא נעצר, נפצע או נמנה עם ההרוגים. במסיבת עיתונאים אתמול הסתפקה המשטרה באמירה שלא נשקפת עוד סכנה לציבור – אמירה שמשמעותה כי היורה מנוטרל בדרך זו או אחרת – וקראה לתושבים לדווח לה על כל פרט מידע שעשוי לשפוך אור על נסיבות הטבח.
קינאן קופר, שהיה הדי ג'יי במסיבה, העיד בשיחות עם כלי תקשורת בארה"ב כי כשעה לפני תחילת הירי נפוצה בין המשתתפים שמועה שאדם כלשהו הגיע למקום חמוש בנשק. לדבריו המסיבה נעצרה לכמה שניות, אותו אדם התבקש לעזוב את המקום, ולאחר מכן התחדשה החגיגה. לדבריו מכיוון שהאורות היו כבויים לא יכול היה לראות במי מדובר, אבל שעה אחר כך החל לפתע הירי, ובני הנוער קרסו לרצפה.
הטבח באלבמה התחולל אחרי כמה אירועי ירי קטלניים שפקדו בשבועות האחרונים את ארה"ב, בהם מסע הירי בטנסי שבו רצח אודרי הייל שלושה תלמידים בבית הספר שבו למד, ומרחץ הדמים בקנטקי שבו עובד הבנק קונור סטרג'ון ירה למוות בחמישה מעמיתיו, תוך שהוא מעביר את האירוע בשידור חי באינסטגרם. מאז תחילת השנה נרשמו בארה"ב כבר 163 אירועים של "ירי המוני", כלומר כאלה שבהם היו לפחות ארבעה נפגעים, לא כולל היורה.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסר אתמול כי הוא עוקב מקרוב אחרי ההתפתחויות בנוגע לטבח באלבמה. בהודעה שפרסם שאל: "מה קרה לארצנו שהיא הפכה למקום שבו ילדים אינם יכולים להשתתף במסיבת יום הולדת בלי חשש? הורים צריכים לדאוג בכל פעם שהילדים שלהם יוצאים לבית הספר, לקולנוע, לפארק? רובים הם גורם המוות מספר אחת של ילדים באמריקה, והמספרים רק עולים, לא יורדים. זה מקומם, וזה בלתי מתקבל על הדעת". הנשיא שב וקרא לקונגרס להקשיח את חוקי הנשק, בין השאר אלה הנוגעים לאחסון בטוח של רובים ולבדיקות הרקע הנערכות למי שנושאים אותם.
הקלות שבה יכולים אמריקנים להשיג נשק, נזכיר, נמצאת במוקד של ויכוח ציבורי בארה"ב כבר עשרות שנים: בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים, גם ממקרים שבהם הנשק אינו מאובטח היטב, וילדים נוטלים אותו לידיהם.
בינואר השנה נדהמה ארה"ב כשבאירוע חריג אפילו במונחים שלה ילד בן שש הגיע חמוש באקדח לכיתה בבית ספרו בווירג'יניה – וירה במורתו. המורה, אבי זוורנר, נפצעה קשה ואושפזה בבית החולים, אבל מאז השתפר מצבה והיא צפויה להשתקם. בשבוע שעבר, שלושה חודשים אחרי האירוע, הוגש כתב אישום נגד אמו של הילד. האם בת ה-25 מואשמת ברשלנות ובכך שלא אבטחה כנדרש את האקדח בבית המשפחה. זוורנר עצמה תובעת כעת מבית הספר פיצוי בסך 40 מיליון דולר, בטענה שביום הירי הוא התעלם שוב ושוב מאזהרות של מורים ועובדים אחרים במוסד החינוכי שלפיהן הילד חמוש ונראה תוקפני.