עיראק אישרה אתמול (שני) באופן רשמי כי המיליציות הפרו-איראניות הפועלות משטחה הפסיקו את התקיפות נגד ישראל, לפחות לעת עתה. מהמתקפות נגד הבסיסים האמריקניים כנקמה על התמיכה בישראל והפגזת "מטה המוסד" בכורדיסטן, דרך סימון העיר אילת כמטרה מובילה לשיגורים, ועד מתקפת הכטב"ם הקטלנית ברמת הגולן - כך נראתה החזית העיראקית של מלחמת "חרבות ברזל", שלב אחר שלב.
מלחמה "אמריקנית"
"ההתנגדות האיסלאמית בעיראק" - ארגון גג של מיליציות שתומכות באיראן - פתחו ב-17 באוקטובר 2023 בסדרת תקיפות נגד בסיסים אמריקניים תחילה - בתגובה לתמיכה של ארה"ב בישראל במלחמתה נגד חמאס ברצועת עזה. רקטות וכטב"מים שוגרו לעבר בסיס חיל האוויר עין אל-אסד במערב עיראק, שבו שוהים חיילים אמריקנים וחיילים זרים אחרים.
יום לאחר מכן, ב-18 באוקטובר נפצעו יותר מ-20 בני אדם במתקפת כטב"ם מעיראק על בסיס א-תנף בסוריה, ושבוע לאחר מכן, ב-23 באוקטובר, נאלץ נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לעזוב מסיבת עיתונאים בעקבות דיווח שהתקבל על תקיפה של שלושה בסיסים אמריקניים בעיראק במקביל. בחודשים הבאים יצאו משטח עיראק יותר מ-100 מתקפות נגד בסיסים אמריקניים ונגד השגרירות האמריקנית בבגדד.
22 בדצמבר 2023: אחרי שצה"ל פרסם תיעוד מהפלת כטב"ם בים בשטח לבנון, בזמן שהיה בדרכו לישראל, טענו המיליציות מעיראק כי היו אחראיות ל"תקיפה של אסדת כריש" - על אף שלא נרשמו פגיעות באסדה. צה"ל לא מסר מי הגורם שהיה אחראי לשיגור אותו כטב"ם.
לאורך חודשי הלחימה פרסמו מיליציות "ההתנגדות האיסלאמית בעיראק" שראו עצמן כחזית נוספת בציר האיראני הלוחם בישראל "כתמיכה בעזה", עשרות הודעות של קבלת אחריות על שיגורים לכאורה של כטב"מים וטילי שיוט לעבר מטרות בישראל. בין היתר נטען כי הותקפו "מטרות חיוניות" בתל אביב, במפרץ חיפה, באשדוד, בים המלח ובאזורים נוספים - אולם לא סופקו שום הוכחות וגם לא דווח על יירוטים, וכמובן שלא על פגיעות.
27 בדצמבר: לראשונה, כטב"ם ששוגר מעיראק התפוצץ בשטח ישראל - במנחת פיק, דרומית למושב אליעד ברמת הגולן. החברה הביטחונית "אלביט" משתמשת במנחת כדי לבדוק מטוסים ומערכות אוויריות מתוצרתה. אנשים ששהו בקרבת מקום לא נפגעו.
4 בינואר 2024: כטב"ם אמריקני חיסל ארבעה אנשי מיליציה איראנית בתקיפה ממוקדת ברחוב פלסטין בבגדד. משטרת עיראק ועדי ראייה דיווחו שמלבד הכטב"ם, מטה המיליציה, ששמה "אל-נוג'בא", הותקף גם בשני טילים לפחות.
בתקיפה חוסל בין היתר מושתק טאלב א-סעידי, המכונה "אבו תקווא". הוא שימש כסגן האחראי על הפעילות בבגדד של "אל-חשד אל ערבי" (כוחות הגיוס העממי), ארגון הגג של המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, ש"אל-נוג'בא" היא אחת המסונפות אליו.
16 בינואר: איראן שיגרה 11 טילים בליסטיים לכורדיסטן העיראקית, טענה כי "מפקדה של המוסד" הושמדה, והצהירה שזו הייתה "נקמה בישראל על חיסול בכיר במשמרות המהפכה". הכורדים דיווחו כי מיליונר נהרג עם בני משפחתו.
29 בינואר: שלושה חיילים אמריקנים נהרגו בבסיס "Tower 22" בירדן ממתקפת כטב"ם ששיגרו המיליציות הפרו-איראניות בעיראק. בתגובה, תקפה ארה"ב ב-2 בפברואר 85 מטרות של המיליציות בעיראק ובסוריה.
אילת והגולן על הכוונת
1 באפריל: לראשונה, כטב"ם מעיראק התפוצץ באילת - ופגע ישירות בבסיס חיל הים בעיר. איש לא נפגע, אך נגרם נזק למבנה.
20 באפריל: פעיל בארגון המיליציות הפרו-איראניות נהרג וכמה נוספים נפצעו בפיצוץ "אדיר" שהרעיד בסיס צבאי שלהן מדרום לבגדד. גורם עיראקי האשים את ישראל - אך בכיר ישראלי הכחיש, וכך גם ארה"ב.
30 ביולי: חוסיין עבדאללה מסתור א-שעבל, מומחה רחפנים חות'י שהגיע לעיראק כדי לאמן פעילים פרו-איראנים, חוסל בתקיפה אמריקנית יחד עם ארבעה נוספים. לפי הדיווחים, יעד התקיפה היה מפעל ייצור ועריכת ניסויים בכטב"מים - "אחד ממקורות האש המסוכנים ביותר שאיראן עשויה להשתמש בהם נגד ישראל".
20 בספטמבר: בתקיפת רכב בכביש נמל התעופה בדמשק, שיוחסה לישראל, חוסלו גורמים מ"גדודי חיזבאללה בעיראק".
22 בספטמבר: במקביל לאזעקות שהופעלו בערבה הודיע צה"ל על יירוט "שני טילי שיוט שעשו דרכם לישראל ממזרח". המיליציות מעיראק קיבלו אחריות על השיגורים. בערב חדר לפחות כטב"ם אחד לשטח ישראל מסוריה - ובמקביל הודיעו המיליציות על "שיגור נחיל כטב"מים לבקעת הירדן".
25 בספטמבר: שני כטב"מים מעיראק שוגרו לעבר אילת, חיל הים יירט אחד מהם ואילו השני התפוצץ בנמל אילת וגרם לפציעת שני גברים בני 68 ו-28 באורח קל.
2 באוקטובר: סמל דניאל אביב חיים סופר (19) מאשקלון, חניך במסלול ייעודי לקצונת קשר"גים בגדוד 13 של חטיבת גולני, ורב"ט טל דרור (19) מירושלים, מש"ק תקשוב בגדוד 13, נהרגו מפגיעת כטב"ם ששוגר מעיראק בצפון הגולן. 24 חיילים נוספים נפצעו בתקרית, בהם חייל ונגד מילואים מגדוד 13 באורח קשה, חייל נוסף באורח בינוני והיתר קל.
23 באוקטובר: חיל האוויר יירט שלושה כטב"מים ששוגרו מעיראק וניסו לחדור לישראל - שניים מהם יורטו במפרץ אילת והשלישי בשמי סוריה. באילת לא נשמעו אזעקות, על-פי צה"ל "בהתאם למדיניות", למרות שהכטב"מים חדרו למים הריבוניים של ישראל במפרץ אילת.
26 באוקטובר: לפי ה"ניו יורק טיימס", הגל הראשון של מבצע התקיפות "ימי תשובה" באיראן כלל גם תקיפות בעיראק - לפי הדיווח, הותקפו שם מערכות הגנה אווירית ומכ"מים כדי להימנע מניסיונות הפלה ויירוט של המטוסים שתוקפים באיראן.
הפסקת אש?
20 בנובמבר: לפי דיווח בערוץ הטלוויזיה הסעודי "אל-חדת'", ארה"ב הודיעה לעיראק כי היא "מיצתה את כל אמצעי הלחץ על ישראל למנוע תקיפה נגד בגדד", וכי "תקיפות אוויריות ישראליות יקרו בקרוב אם עיראק לא תמנע את תקיפות המיליציות הפרו-איראניות".
28 בנובמבר: גורמים ב"התנגדות האיסלאמית בעיראק" אמרו לעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, שמזוהה עם חיזבאללה, כי המיליציות ימשיכו בפעילות הצבאית שלהן נגד ישראל בימים הקרובים - וכי אין להן קשר להפסקת האש בלבנון. עם זאת, מאז כניסת הפסקת האש לתוקף לא נרשמו פעולות של המיליציות בעיראק נגד ישראל.
23 בדצמבר: העיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, דיווח כי מיליציית הנוג'בא הפרו-איראנית בעיראק הגיעה להסכם עם ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, על הפסקת הפעולות הצבאיות נגד ישראל.
30 בדצמבר: לראשונה - אישור רשמי מעיראק כי החזית נסגרה, לעת עתה. חבר ועדת הביטחון וההגנה בפרלמנט העיראקי, יאסר וותות, מסר לעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" כי עצירת פעולות המיליציות נגד ישראל במשך יותר מחודש נובעת מלחצים של הממשלה וגורמים פוליטיים-שיעים, לצד איומים שעיראק חשופה להם מגורמים חיצוניים. לפי וותות, "לעיראק הגיעו איומים מישראל וארה"ב עקב פעילות המיליציות, והאיומים האלה גם היו סיבה מרכזית לעצירת הפעולות".