הפתעה גדולה ליוותה אתמול (חמישי) את ראשי הקואליציה בעקבות הודעתה הדרמטית של ח"כ ג'ידא רינאווי זועבי ממרצ על פרישתה מהקואליציה – באופן שמותיר אותה במיעוט עם 59 ח"כים בלבד. מאז פרישתה של ח"כ עידית סילמן הם תחזקו אמנם באינטנסיביות את הקואליציה והתנהלו מדי יום בחשדנות שיא כלפי כל אחד ממרכיביה – מתוך נקודת מוצא שכל ח"כ הוא מועמד לעריקה – אבל בהסתכלות לאחור, ניתן לראות שסימני אזהרה למהלך הדרמטי היו שם, לכל אורך הדרך.
בחודשים האחרונים כבר הלך והתברר שהקואליציה, שהחלה את דרכה באווירה חגיגית לפני פחות משנה, מתחילה לחרוק. המכשול המרכזי שעמד בפניה בתחילת הדרך היה אישור תקציב המדינה, ועד שצלחה אותו בנובמבר אשתקד, כל מרכיבי הקואליציה צופפו שורות באופן יוצא דופן וחריג. אולם לאחר נרשמה לפתע "ירידת מתח" חדה – וההתרופפות ניכרה מכל עבר.
התפוררות של ממש, כך נראה, קרתה במהירות: הבורג הראשון שהשתחרר הגיע מהצד הימני של הממשלה, עם פרישתה לפני קצת יותר מחודש של סילמן – שכיהנה עד אז כיו"ר הקואליציה. באופוזיציה, נזכיר, הפעילו וממשיכים להפעיל לחץ כבד מאוד על אנשי ימינה שחשו מהרגע הראשון אי-נוחות כבדה מחברות עם מפלגות שמאל ורע"מ הערבית.
בקואליציה נרדמו אז בשמירה ולא רק שלא עסקו בעבודת תחזוקה – העצימו את ההתרופפות הקיימת ממילא: העימותים של שר האוצר אביגדור ליברמן ושר הבריאות ניצן הורוביץ עם החרדים לפני חג הפסח, שזכו לכינוי "סערת החמץ", היוו קרקע פורייה מבחינת סילמן לבנות עבורה "אליבי" שיצדיק את הפרישה.
גם היחס שלא קיבלה מראשי הקואליציה והתחושה שהיא לא מוערכת מספיק, כמו גם אופק פוליטי קודר עבורה, תרמו להחלטה הדרמטית. במקום לזהות את "כדור השלג" ולעצור אותו בשעה שסילמן סיפרה לכל שואל שהיא לא מתכוונת להחזיק עוד זמן רב, בקואליציה נתנו לתחושותיה הקשות להתנפח.
כך קרה למעשה גם במקרה של רינאווי זועבי, שמיום הקמת הממשלה חשה מיותרת משום שרוב הסמכויות בתחום הקרוב ללבה – סוגיות אזרחיות-ערביות – הועברו לעבאס. יותר מפעם אחת התלוננה כי ידיה כבולות וכי תקציבים לא מגיעים אליה למרות ההבטחות, והיא אף אמרה כי היא נבוכה לעמוד מול הקהל ששלח אותה שעה שהממשלה מנהלת מדיניות ימנית. אתמול בערב אף נפגשה עם ליברמן וניסתה לבחון אפשרויות לקבלת תקציבים.
הורוביץ ידע שיש עמה בעיה. נורות האזהרה הבהבו לאורך כל הדרך, כשלא חסכה בביקורת כלפי התנהלות שותפיה לקואליציה. נורות האזהרה הללו הפכו לאדומות בוהקות בינואר האחרון, כאשר הצביעה נגד חוק הגיוס בהפתעה גמורה – והביאה להפלתו. אבל גם כאן, כמו במקרה סילמן, הייתה התעלמות מהרמזים: היה אמנם ניסיון להוציאה מהכנסת באמצעות מינוי לתפקיד הקונסולית בשנגחאי, אך אישור המינוי הזה התעכב ונגרר, באופן שלפי גורמים פוליטיים תרם רבות להחלטתה לפרוש מהקואליציה.
רינאווי זועבי אמנם מכחישה זאת, ומסבירה את החלטתה לפרוש במניעים אידיאולוגיים כמו זעם על התנהלות המשטרה במהלך המהומות במסגד אל-אקצא ובהלוויית עיתונאית אל-גז'ירה שירין אבו עאקלה, אך ההערכות הן כאמור שלסוגיית המינוי היה חלק במהלך. חלק מחברי הקואליציה אף מיהרו להפנות אצבע מאשימה לעבר שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד, מי שהעניק לה את המינוי לקונסולית לאחר אותה הצבעה נגד חוק הגיוס. לטענתם, הוא גרר את אישור המינוי ולא דאג שתצא מהכנסת מהר ככל האפשר, או לפחות לא ניסה להרגיע את חששותיה בסוגיה.
בימים האחרונים שיתפה רינאווי זועבי את חבריה לספסלי הכנסת בעיכובים שונים שהתעוררו בהליך המינוי, ושלפיד לכאורה לא נתן להם מענה. בין היתר היא הבינה כי יהיה פער של כמה חודשים בין פקיעת כהונתה בכנסת בעקבות מינויה לקונסולית, לבין הזמן הדרוש עד אישור המינוי שלה בפועל בסין וכניסתה לתפקיד. לדברי הגורמים הפוליטיים, החשש מהפער הזה הוא שהכריע בסופו של דבר את החלטתה.
בקואליציה מקווים שניתן יהיה לשכנע אותה לשנות את דעתה ולקבל בכל זאת את המינוי לקונסולית, אם כי בהודעתה על הפרישה רינאווי זועבי הודיעה גם שהיא מוותרת על כל מינוי עתידי. על רקע התקווה הזו שוחח עמה הערב השר לפיד, וקבע להיפגש עמה ביום ראשון הקרוב. המטרה, לדבריו, היא "למצוא פתרון טוב למצב". הוא לא פירט מעבר לכך.
לפי שעה, יש להדגיש, לא ברור כיצד תפעל רינאווי זועבי בהמשך הדרך, אם תחליט לדבוק בפרישתה מהקואליציה. בריאיון לערוץ 12 אמש לא הבהירה אם תתמוך בהקדמת הבחירות. לדבריה, בהצבעה על פיזור הכנסת שתעלה האופוזיציה, ככל הנראה ביום רביעי הבא, היא תצביע על פי "צו מצפונה" – ולא שללה אפשרות שתתמוך בקואליציה מבחוץ.
יצוין כי אם בכל זאת תתמוך בפיזור הכנסת, גם קולה של סילמן יידרש על מנת להכניס את ישראל למערכת בחירות, שתהיה חמישית בפרק זמן של שלוש שנים. במקרה שכזה, כיוון שפירוק ממשלת החילופים יגיע גם מהצד של לפיד, נפתלי בנט יישאר ראש ממשלת מעבר.
המשבר הנוכחי הוא גם מכה קשה עבור יו"ר מפלגת מרצ, שר הבריאות ניצן הורוביץ, שהובך היום כאשר ניסה ליצור קשר עם רינאווי זועבי ולא קיבל ממנה מענה. הוא אף נאלץ לנסוע לביתה בנצרת, אך היא לא הייתה שם.
הורוביץ נמצא כעת במבחן חייו הפוליטיים: אם ח"כית שלו תוביל לפירוק הממשלה, זה יהיה אולי הסוף הפוליטי שלו, ואולי גם של המפלגה שלו – שאחרי 20 שנות גלות באופוזיציה לא השכילה לשמור על מעמדה כשותפה בממשלה. אף שגם לפיד מואשם כי נרדם בשמירה, עבורו יש פה גם הזדמנות: אם יצליח לשמור על רינאווי זועבי, הוא אולי ישפר במעט את מצבו בדרך לרוטציה.
פורסם לראשונה: 23:07, 19.05.22