שליט טורקמניסטן, גורבנגולי ברדימוחמדוב, הורה לממשלתו לפעול לכיבוי האש ב"שער הגיהינום", מכתש הגז הטבעי שבוער במדבר כבר 51 שנה ונחשב לאתר התיירות המפורסם ביותר של המדינה. ברדימוחמדוב הסביר את ההחלטה בנזק הבריאותי הנגרם לתושבי האזור וברצון להגדיל את ההכנסות מייצוא גז.
המכתש המכונה "שער הגיהינום" שוכן במדבר כרכום, מדבר מהגדולים בעולם, כ-260 קילומטרים מצפון לבירה הטורקמנית אשגבט. זהו יעד אהוד במיוחד על מעט התיירים הזרים שנכנסים אל טורקמניסטן, ש-30 שנה אחרי קריסת ברית המועצות היא עדיין אחת המדינות המסוגרות בעולם, והכניסה אליה קשה ביותר.
לטענת גורמים בטורקמניסטן, המכתש בוער מאז 1971, והבערה בו נולדה מטעות של מדענים סובייטים: לפי הטורקמנים, גיאולוגים סובייטים החלו אז לקדוח בו בור בניסיון לחפש גז, אבל לפתע גילו שקדחו במערה תת-קרקעית ושנוצר בולען ענקי. ציוד הקידוח נפל פנימה, ומחשש שהמכתש פולט גזים רעילים החליטו המדענים להציתו, במחשבה שהגז יישרף במהירות ואחר כך ייעלמו הלהבות. בפועל הן המשיכו לבעור יותר מ-50 שנה, והפכו סמל למאגרי הגז הענקיים של טורקמניסטן.
יש מי שאינם מאמינים לסיפור הזה. רשת BBC מציינת כי החוקר הקנדי ג'ורג' קורוניס, שבחן ב-2013 את עומקו של המכתש, פסק שאיש אינו יודע באמת כיצד החלה האש לבעור בו, ולפי גאולוגים טורקמנים האש החלה לבעור במקום רק בשנות ה-80 של המאה שעברה. כך או כך, בשנים שחלפו הפך המכתש לאתר הטורקמני המפורסם בעולם, ורבים מבקשים לעמוד על שפתו ולחזות מקרוב בלהבות המרהיבות. הרודן ברדימוחמדוב בעצמו הצטלם ב-2019 לטלוויזיה הממלכתית כשהוא נוהג ברכב שטח ומאיץ אותו בסמוך למכתש.
אלא שכעת מדווח העיתון הממלכתי "נייטרלני טורקמניסטן" כי ברדימוחמדוב הורה לממשלתו לחפש דרכים לכבות את האש, מכיוון שהיא גורמת נזק אקולוגי, פוגעת בבריאותם של תושבי האזור – וגם מונעת מהמדינה לייצא עוד גז שיניב לה הכנסות. "אנחנו מאבדים משאבי טבע יקרי ערך שמהם אנחנו יכולים לקצור רווחים משמעותיים שישפרו את רווחת תושבינו", אמר ברדימוחמדוב בטלוויזיה המקומית, לפי הדיווחים.
מדבר כרכום שבו שוכן המכתש מכסה 80% משטחה של טורקמניסטן שבמרכז אסיה. בקיץ הטמפרטורות בו עולות ליותר מ-50 מעלות צלזיוס ובחורף הן צוללות למינוס 20. במדבר אין שלטי הכוונה אל המכתש, שניצב בשדה גז טבעי, אולם מדריכי תיירים מקומיים יודעים את הדרך אליו.