אלפי בני אדם השתתפו אתמול (ראשון) ברצועת עזה בהלוויותיהם של שמונה צעירים פלסטינים שטבעו מול חופי תוניסיה לפני כמעט חודשיים כשניסו להפליג לאירופה. המקרה עורר ברצועה ביקורת ציבורית נדירה על חמאס.
נאהיל שעאת, שבנו בן ה-21 היה בין ההרוגים, אמר כי "הממשלה ששולטת בנו כאן היא הסיבה. היא האשמה. אני מאשים את כל הפקידים כאן שלא דואגים לצעירים או מספקים להם הזדמנויות תעסוקה".
המצור חנק את כלכלת עזה, ששיעור האבטלה בה עומד על קרוב ל-50%, והתושבים ממהרים בדרך כלל להאשים את ישראל בתנאים הקשים. אבל יותר ויותר משפחות החלו להתלונן על מנהיגות חמאס, תוך ציון המסים הגבוהים וזרם הולך וגדל של מנהיגים, כולל איסמעיל הנייה, שעברו לחו"ל למקומות נוחים יותר עם משפחותיהם. "הילדים שלנו טובעים בים והילדים שלהם נהנים מיוקרה. זה לא הוגן", אמרה אשתו של שעאת.
שמונת הצעירים שנקברו אתמול, כולם תושבי חאן יונס, היו בין כשני תריסר פלסטינים שטבעו בשלושת החודשים האחרונים בדרכם לאירופה. בשנים האחרונות, אלפי מהגרים ממדינות מוכות עוני או מלחמות באפריקה, המזרח התיכון ואפגניסטן נספו בחציית הים התיכון המסוכן.
שעאת אמרה שבנה למד ספרות אך לא מצא עבודה ראויה. גם כשהתקבל לעבודה במספרה מקומית, הוא הרוויח רק עשרה שקלים ליום. "אם הייתה כאן עבודה עבור אותם צעירים, האם הם היו עוזבים?", אמרה.
בנה הלך בדרך שעשו אלפים לפניו, ברח לטורקיה, אחת המדינות הבודדות שמקבלות פלסטינים מעזה, במסע מסוכן שבסופו תכנן להגיע לאירופה. מטורקיה הוא נסע למצרים ואחר כך ללוב. המשפחה אמרה שהיא איבדה את הקשר איתו ב-4 באוקטובר, מתוך תקווה שהוא הגיע איכשהו לבלגיה. אבל החדשות הרעות הגיעו ב-24 באוקטובר: הוא היה על סירה שטבעה מול תוניסיה.
גופותיהם של שמונת הפלסטינים שטבעו הוחזרו אתמול לעזה דרך מעבר רפיח בגבול עם מצרים. שמונה אמבולנסים נשאו את הגופות לבית חולים, שם הצטרפו אלפי אנשים מייללים להלוויה המונית. התהלוכה התפרקה להלוויות קטנות יותר כשכל משפחה לקחה את בנה הביתה לפרידה אחרונה לפני הקבורה.
משפחה נוספת, אל-שער, קברה את בנה מוחמד בן ה-21. אחיו הצעיר מאהר, בן 20, עדיין נעדר. הם היו על אותה סירה שטבעה. אמם, אמינה, האשימה את חמאס. "מה אנחנו רואים בעזה? אנחנו רואים רק דיכוי", היא אמרה. "הם חונקים את הצעירים והצעירים בורחים בגלל החנק שלהם".
פורסם לראשונה: 23:53, 18.12.22