טבח מפלצתי בדרום ארה"ב: 19 ילדים, בני 7 עד 10 בלבד, נרצחו אמש (שלישי) במסע ירי בבית הספר היסודי "רוב" בעיירה יובלדי שבטקסס. בנוסף נרצחו שתי מורות, וילדים אחרים נפצעו. מושל טקסס גרג אבוט מסר כי הרוצח הוא סלבדור ראמוס, תלמיד תיכון בן 18, והוא חוסל ביריות על-ידי השוטרים שהוזעקו לזירה. לפי דיווחים, לפני שנכנס לבית הספר הספיק ראמוס לירות גם בסבתו, והיא מאושפזת במצב אנוש. מדובר בטבח יוצא דופן בחומרתו אפילו במונחים של ארה"ב, המורגלת כבר במסעות ירי קטלניים.
המושל אבוט מסר כי ראמוס הוא תושב יובלדי, וכי הוא נטש את מכוניתו ליד בית הספר ואז נכנס אליו חמוש באקדח, ואולי גם ברובה. לפני שחוסל פתח באש לעבר אנשי משמר הגבול האמריקני שהגיעו להתעמת איתו, פצע קל שניים מהם, ואז התבצר בתוך בית הספר. הילדים שנפגעו הם כולם תלמידי כיתות ב' עד ד', ואחת המורות שנהרגו היא אווה מירלס, בשנות ה-40 לחייה.
בבית הספר רוב שבו התרחש הטבח רשומים קרוב ל-600 תלמידים, רובם ממוצא היספני, וגילם הוא חמש עד 11. הוא שוכן 133 קילומטרים ממערב לעיר סן אנטוניו. מיד אחרי תחילת מסע הירי, בשעת צהריים לפי השעון המקומי, נראו הורים נואשים מגיעים אל הכניסה למוסד החינוכי ומחפשים בקדחתנות את ילדיהם, בעוד הרוצח משתולל בפנים. עוצר הוטל על בתי ספר בכל האזור.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עודכן בפרטי האירוע בשעה שעשה את דרכו חזרה לארה"ב ממזרח אסיה במטוס הנשיאותי "אייר פורס 1", ובמהלך הטיסה שוחח עם מושל טקסס אבוט והציע לו סיוע. בעודו בדרך לארה"ב הורה ביידן להוריד את כל דגלי המולדת לחצי התורן למשך שלושה ימים. בהמשך הלילה, אחרי שנחת, נשא ביידן דברים, שלח את תנחומיו למשפחות הנרצחים ותקף את התיקון השני לחוקה, זה המגן על זכותם של אזרחי ארה"ב לשאת נשק.
"עוד טבח בארה"ב", אמר ביידן. "ילדים יפים ותמימים בכיתות ב' עד ד' נהרגו, ועוד עשרות ילדים קטנים היו עדים למה שקרה וראו את חבריהם מתים, כאילו הם בשדה קרב. מקרי ירי המוני מהסוג הזה מתרחשים לעתים רחוקות במקומות אחרים בעולם, למה? כעם, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו: מתי למען השם אנחנו הולכים לעמוד מול לובי הנשק? מתי למען השם נעשה את מה שכולנו יודעים עמוק בתוכנו שצריך לעשות? אנחנו חייבים לפעול נגד חוקי הנשק הקיימים". ביידן, שבעצמו איבד את בתו נעמי בתאונת דרכים כשהייתה בת שנה, ולאחר מכן את בנו בּו שמת מסרטן בגיל 46, הוסיף: "כשאתה מאבד ילד, זה כאילו קרעו לך חתיכה מהנשמה".
מושל טקסס גרג אבוט מסר מצדו: "תושבים ברחבי המדינה שלנו מתאבלים הלילה על קורבנות הפשע חסר ההיגיון הזה. אני ורעייתי ססיליה אבלים על האובדן המחריד, וקוראים לכל הטקסנים להתאחד ולהפגין את תמיכתנו חסרת הפשרות בכל מי שסובלים כעת".
הבוקר שלחה גם ממשלת ישראל תנחומים לארה"ב. ראש הממשלה נפתלי בנט מסר: "ישראל מתאבלת יחד עם העם האמריקני על הרצח המחריד של ילדים ומורים חפים מפשע בבית הספר היסודי ביובלדי. אנו מתפללים למען הקורבנות, בני משפחותיהם והעם האמריקני". שר החוץ יאיר לפיד פרסם גם הוא הודעה: "כולנו שבורים מהירי המזעזע בטקסס. תפילותיו של עם ישראל עם משפחות הקורבנות, תושבי יובלדי והעם האמריקני".
ב-CNN דווח הלילה כי הרוצח ראמוס עבד בסניף של רשת המסעדות וונדי'ס. "הוא היה טיפוס שקט, כזה שלא מדבר הרבה. הוא לא ממש התרועע עם העובדים האחרים", סיפר אדריאן מנדס, מנהל בסניף, שטען כי לא הרבה לראות את היורה בעבודה משום שהם עבדו במשמרות שונות. "הוא פשוט עבד, קיבל תשלום והגיע כדי לקבל את המשכורת שלו".
הדגל יורד לחצי התורן בבית הלבן:
חברו של ראמוס לספסל הלימודים סיפר כי לפני כמה ימים שלח לו ראמוס הודעות ובהן תמונות של נשק ושל תיק מלא בתחמושת. לדבריו, היורה ספג הקנטות מצד חבריו לכיתה בגלל הבגדים שלבש ובגלל מצבה הכלכלי של משפחתו, עד שהפסיק כמעט לחלוטין להגיע לבית הספר. לפי דיווחים, שלושה ימים לפני שיצא למסע הירי העלה ראמוס תמונות של נשק לחשבון האינסטגרם שלו.
ראש העיר יוסטון: "כמה ילדים עוד צריכים לאבד את חייהם?"
הירי בטקסס אירע שבוע וחצי בלבד אחרי הטבח בסופרמרקט במרכול בעיר באפלו שבמדינת ניו יורק, שבו רצח פייטון ג'נדרון בן ה-18 עשרה בני אדם. ג'נדרון היה גזען שהאמין בעליונות האדם הלבן, וניכר כי בטבח פעל לפגוע בשחורים. את מסע הירי הוא תכנן במשך חודשים, ולפני שיצא אליו פרסם מניפסט גזעני ואנטישמי שבו טען בין היתר כי השחורים "מחליפים" את הלבנים באמריקה. הוא העביר את המתקפה בשידור חי ברשת, ובמהלכה תועד מבקש סליחה מגבר לבן שהסתתר מפניו – על אי-הנעימות שגרם לו.
הטבח בבאפלו היה רק האחרון בשורה של מסעות רצח המוניים שפקדו את ארה"ב בשני העשורים האחרונים, כשברקע הוויכוח הבלתי נגמר בין רפובליקנים התומכים בזכות לשאת נשק, שמעוגנת כאמור בחוקה, לבין דמוקרטים הדורשים להחריף באופן דרמטי את ההגבלות על שימוש בכלים אלה.
מאז תחילת מגפת הקורונה ב-2020 חלה עלייה עקבית במספר המקרים של אלימות נשק בארה"ב, ולפי דו"ח שפורסם בחודש שעבר ירי מכלי נשק (בכלל זה התאבדויות, מעשי רצח ותאונות) הוא כעת סיבת המוות הראשית של ילדים ובני נוער בארה"ב – יותר מאשר תאונות דרכים, שהובילו את הרשימה עד לאחרונה. בשנת 2020, השנה האחרונה שיש נתונים מלאים לגביה, כ-4,300 קטינים אמריקנים מתו מפגיעות ירי.
בצל הוויכוח הציבורי על הזכות לשאת נשק פרסם הלילה ראש העיר יוסטון שבטקסס, סילבסטר טרנר הדמוקרטי, הצהרה שבה קרא, שוב, לחולל שינוי דרמטי בחוקי הנשק של ארה"ב. "לבי נשבר ואני מזועזע", כתב. "בשבועיים האחרונים לפחות 23 בני אדם איבדו את חייהם באירועי ירי המוני בבאפלו שבניו יורק ועכשיו ביובלדי שבטקסס. הקונגרס חייב לפעול, והמושלים והמחוקקים במדינות השונות של ארה"ב חייבים להעביר חוקים הגיוניים לבקרת נשק. המצביעים חייבים לדרוש זאת מהנציגים שלהם. כמה עוד ילדים צריכים לאבד את חייהם באלימות נשק חסרת היגיון?". דבריו של טרנר באים כשברקע ההכנות בארה"ב לבחירות אמצע הכהונה בנובמבר, שבהן ייבחרו בין השאר מושלים וחברים חדשים בקונגרס.
הטבח ביובלדי אמש מצטרף לשלל אירועי ירי קטלניים שנרשמו בבתי ספר בארה"ב בעשור האחרון. מסע הירי הגדול האחרון במוסד חינוכי היה זה שביצע אית'ן קרמבלי בן ה-15 באוקטובר במישיגן, ושבו רצח ארבעה בני אדם. אחרי האירוע התברר כי הוריו הם שקנו לו את האקדח ששימש אותו לירי, וכי הם התעלמו משלל סימני אזהרה ואף סירבו לקחת את בנם הביתה אחרי שזומנו לבית הספר בגלל התבטאויותיו המטרידות. בין השאר צייר כלי נשק על מבחן בגאומטריה וכתב "חיי חסרי ערך" ו"המחשבות לא פוסקות".
הטבח הקשה ביותר שאירע בבית ספר בארה"ב התרחש לפני כמעט עשור, בדצמבר 2012, בניוטאון שבקונטיקט, שם נכנס צעיר בשם אדם לנזה לבית הספר היסודי "סנדי הוק"' וירה למוות ב-26 בני אדם – 20 ילדים בני שש עד שבע ועוד שישה אנשי סגל מבוגרים. לפני צאתו לטבח רצח את אמו. הטבח הקטלני ביותר שאירע מאז במוסד חינוכי היה זה שבו נרצחו בשנת 2018 17 תלמידים ואנשי צוות בבית הספר תיכון בפארקלנד, פלורידה, על-ידי התלמיד לשעבר ניקולס קרוז. כעת מתברר כי תוצאות הטבח אמש חמורות אף יותר.
פורסם לראשונה: 23:14, 24.05.22