ההתקוממות האיראנית הגיעה למגרשי המונדיאל: כל שחקני נבחרת הכדורגל של איראן נמנעו אחר הצהריים (יום ב') מלשיר את ההמנון הלאומי של ארצם בפתיחת המשחק הראשון שלהם בגביע העולם בקטאר, נגד אנגליה, וזאת במחאה על הדיכוי האכזרי שנוקט משטר האייתוללות נגד המפגינים האיראנים המשתתפים ב"מחאת החיג'אב".
נוסף על שתיקת השחקנים, במהלך נגינת ההמנון לפני המשחק נשמע הקהל, ובו אלפים רבים של איראנים, קורא קריאות בוז אדירות, כנראה גם כן במחאה נגד המשטר. הטלוויזיה האיראנית הממלכתית הקפידה בזמן ההמנון שלא להציג על המסך את שחקני הנבחרת, כדי למנוע מהקהל בבית לראות כל סוג של מחאה מצדם.
מחאת החיג'אב באיראן, נזכיר, החלה באמצע ספטמבר בעקבות מותה של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני. אמיני בת ה-22 מתה בידי משטרת המוסר אחרי שבמהלך ביקור בטהרן נעצרה בטענה שהתרשלה בעטיית החיג'אב שלה, ושבכך הפרה את חוקי הצניעות של הרפובליקה האיסלאמית. בעקבות מותה יצאו המוני איראנים לרחובות, קראו "מוות לדיקטטור" נגד המנהיג העליון עלי חמינאי, ודרשו להרחיב את חירויות הפרט שלהם ולבטל חוקים מדכאים כמו אלה האוסרים על נשים לחשוף את שיערן בפומבי.
ההפגנות באיראן הובילו להתנגשויות קשות בין פעילי מחאה לבין כוחות הביטחון, ולפי דיווחים יותר מ-400 בני אדם כבר נהרגו בהן. המשטר האיראני טוען כי מי שמניעים את המהומות הם אויביה החיצוניים של איראן, בהם ארה"ב, ישראל ומדינות במערב אירופה.
ההתקוממות הנוכחית היא אחד האתגרים הגדולים ביותר שאיתם התמודד משטר האייתוללות מאז עלייתו לשלטון במהפכה האיסלאמית של 1979, ולאחרונה ניכר כי העובדה שהוא אינו מצליח למגר אותה מתסכלת אותו מאוד. המחאה באה כשברקע מצבה הכלכלי הקשה של איראן והמיאוס שחשים חלקים גדולים בציבור כלפי שלטון הדת הקיצוני והמושחת, המטיל הגבלות קשות על חייהם.
הקפטן הודה: "העם לא שמח, אנחנו עם משפחות ההרוגים"
מאז תחילת המחאה הביעו ספורטאים איראנים שונים תמיכה במפגינים, בין השאר באמצעות שתיקה בהמנון האיראני במהלך תחרויות, אך על כדורגלני הנבחרת האיראנית נמתחה ביקורת משום שנמנעו מיציאה נחרצת נגד המשטר, ואף קיימו בשבוע שעבר פגישה חגיגית עם נשיא איראן איברהים ראיסי. באחת התמונות מהפגישה הזו הם אף נראו קדים בפניו. אחד ממבקריהם החריפים של כדורגלני הנבחרת היה יחיא גולמוחמדי, מאמן קבוצת הכדורגל האיראנית פרספוליס מטהרן, שהתלונן כי הם "אינם משמיעים את קול העם המדוכא באוזני הרשויות".
בימים האחרונים, במסיבות עיתונאים שערכו בקטאר, כבר נשמעו שחקני הנבחרת מביעים ביקורת מסוימת, גם אם עדינה ומרומזת, נגד המשטר. כך למשל בסוף השבוע שלחו השוער המחליף חוסיין חוסייני והחלוץ ואחיד אמירי תנחומים למשפחות ההרוגים שנפלו במהלך המחאה, והביעו הזדהות איתן. במסיבת עיתונאים אתמול הצהיר גם קפטן הנבחרת האיראנית אחסן חג'ספי שהוא תומך בהרוגים.
"עלינו לקבל את העובדה שהמצב במדינה שלנו לא צודק ושהעם שלנו לא שמח", אמר חג'ספי. "אני מבקש להביע תנחומים לכל המשפחות השכולות באיראן. אנחנו רוצים שהן יידעו שאנחנו איתן, תומכים בהן ומזדהים איתן. אנחנו כאן (בקטאר), אבל זה לא אומר שאנחנו לא צריכים להיות הקול שלהן. אני מקווה שהעניינים ישתנו בהתאם לציפיותיו של העם".
נבחרת איראן שובצה במונדיאל לבית טעון מאוד עבורה מבחינה פוליטית: לשני משחקיה הראשונים נקבעו לה התמודדויות מול אנגליה ומול וויילס, שהן חלק מבריטניה, אחת המבקרות החריפות ביותר של המשטר בטהרן; והמשחק השלישי והאחרון, שעשוי להכריע את גורלה בטורניר, יהיה מול נבחרתה של ארה"ב, מדינה שמשטר האייתוללות מחשיב לאויבת הגדולה ביותר שלו ומכנה "השטן הגדול". השתיים כבר נפגשו במונדיאל 1998, ואז ניצחה איראן את האמריקנים 1:2.
פתיחת המשחק בין איראן לאנגליה אחר הצהריים עמדה בסימן מחאה נוספת – ומחאה שלישית שדוכאה: רגע לפני שריקת הפתיחה כרעו שחקני נבחרת אנגליה ברך, מעשה המזוהה עם המחאה נגד הגזענות, והפעם עשו זאת באופן מוצהר במחאה על הפגיעה בזכויות אדם בקטאר. מנגד, קפטן נבחרת אנגליה הארי קיין נאלץ לוותר על תוכניתו לענוד על זרועו סרט בצבעי הגאווה במחאה על דיכוי הקהילה הלהט"בית בקטאר, אחרי שפיפ"א איימה עליו ועל הקפטנים של שש נבחרות אירופיות נוספות כי אם יעשו זאת – יספגו כרטיס צהוב עוד לפני העלייה למגרש. עונש כזה היה מסכן את השתתפותם במשחקים עתידיים בטורניר ופוגע קשות בסיכויי ההצלחה של נבחרתם.
שחקניות הקולנוע הסירו את החיג'אב ונעצרו
בשבועות האחרונים הצטרפו למחאת החיג'אב לא רק ספורטאים איראנים, אלא גם רבים מכוכבי התרבות של איראן. רק בסוף השבוע הצהיר במאי הקולנוע זוכה האוסקר אסגר פרהדי כי הוא מצדיע לפעילי המחאה על האומץ ועל קריאתם לשינוי פוליטי. אתמול נודע כי המשטר עצר שתי שחקניות קולנוע וטלוויזיה איראניות מפורסמות, הנגמה גדיאני וכתאיון ריאחי, אחרי שהסירו את כיסוי הראש שלהן בפומבי לאות הזדהות עם המפגינים.
גדיאני בת ה-52 הודיעה כבר בסוף השבוע שהתביעה הכללית זימנה אותה לחקירה, ופרסמה בעמוד האינסטגרם שלה סרטון שבו היא נראית ללא חיג'אב: "יכול להיות שזה יהיה הפוסט האחרון שלי", כתבה. "מהרגע הזה ואילך, לא משנה מה יקרה לי, תדעו שכמו תמיד אהיה עם העם האיראני, עד נשימתי האחרונה". בפוסט אחר שפרסמה בשבוע שעבר היא האשימה את המשטר האיראני ברצח ילדים.
גדיאני וסרטון השיער החשוף ברחוב:
גם ריאחי, שחקנית בת 60, הביעה הזדהות עם המפגינים ועם הדרישה לבטל את החובה לעטות חיג'אב. בספטמבר התראיינה לערוץ טלוויזיה בינלאומי בפרסית המזוהה עם מתנגדיו של משטר האייתוללות, ועשתה זאת מבלי לעטות את כיסוי הראש.
דניאל סלאמה השתתף בהכנת הכתבה