יממה לאחר מתקפת הכטב"מים החריגה על מוסקבה – שלטענת הקרמלין אוקראינה עמדה מאחוריה – רוסיה דיווחה היום (ד') על מתקפות נוספות של כלי טיס בלתי מאוישים בשטחה, לצד פצועים בעקבות הפגזות על יישובים שסמוכים לגבול האוקראיני. במקביל, בתקשורת האוקראינית הופץ היום תיעוד דרמטי שבו נראים שרידי טיל או כטב"ם רוסי נופלים על כביש סואן בבירה קייב, בעקבות יירוט אוקראיני במהלך מתקפה רוסית שלשום על העיר. צפו בתיעוד בסרטון שבפתח הידיעה.
לדברי הרשויות במחוז קרסנודר שבדרום-מערב רוסיה, שני מתקני זיקוק נפט באזור נפגעו כל אחד מכטב"ם אחד: במתקן הזיקוק אפיפסקי נמסר כי הפגיעה בו במהלך הלילה האחרון חוללה שם שריפה שכובתה בהמשך, ובמתקן הזיקוק אילסקי נמסר כי הפגיעה לא גרמה לנזק או לנפגעים. שני מתקני הנפט שוכנים במרחק של כמה עשרות קילומטרים מנמל נובורוסיסק שלחופי הים השחור, שם שוכנים כמה ממתקני ייצוא הנפט החשובים ביותר עבור הכלכלה הרוסית.
הרשויות הרוסיות לא האשימו במפורש את אוקראינה במתקפות על מתקני הנפט, אבל לאורך החודשים האחרונים דווח על שלל מתקפות ופעולות חבלה נגד תשתיות במחוז הזה ובאזורים אחרים ברוסיה, בעיקר כאלו הסמוכים לגבול האוקראיני. מחוז נוסף שחווה כבר תקופה ארוכה שלל מתקפות – בראשן הפלישה הדרמטית של קבוצת "מורדים רוסים" בשבוע שעבר – הוא מחוז בלגורוד השוכן לצד הגבול האוקראיני, והבוקר דיווח שם המושל על הפגזות נוספות לעבר יישובים הסמוכים לגבול.
המושל, ויאצ'סלב גלדקוב, טען הבוקר כי ארבעה בני אדם נפצעו בעקבות "הפגזה מאסיבית" במהלך הלילה על העיירה שבקינו, מתקפה שבה לדבריו גם נגרם נזק לכמה מבני מגורים ולבית ספר. ההפגזה הלילה הגיעה לטענת מושל בלגורוד אחרי שאתמול פגעו באזור יותר מ-260 פגזים במתקפה אוקראינית נוספת. במתקפה אתמול, כך טען, נהרג אדם אחד ונפצעו עוד שניים. גלדקוב הזהיר כי המצב באזור "מתערער", והכריז כי בעקבות המתקפות שחווים התושבים הוחלט לפנות את הילדים משבקינו ומעיירה נוספת, גרייבורון (אחת העיירות שהמורדים הרוסים שפלשו למחוז בשבוע שעבר טענו כי הצליחו לחדור אליה). לדברי המושל, היום תפונה קבוצה ראשונה של 300 ילדים מהיישובים הללו, והם יועברו 250 ק"מ צפונית-מזרחית משם, לעיר וורונז'.
בצהריים דיווחו הרשויות במחוז רוסי נוסף שגובל באוקראינה, בריאנסק, על מתקפת כטב"מים שסוכלה, וכללה לפי הדיווחים עשרה כלי טיס. לא דווח על נזק או נפגעים. האשמה נוספת שהופנתה הבוקר כלפי אוקראינה הגיעה מצד הממשל הרוסי שמינתה מוסקבה במחוז לוהסנק הכבוש במזרח אוקראינה: הרשויות שם טוענות שהאוקראינים הפציצו הלילה כפר באזור, וגרמו למותם של חמישה בני אדם ולפציעתם של 19 נוספים. לדבריהן, המתקפה בוצעה בעזרת רקטות HIMARS מתוצרת אמריקנית, שפגעו בחווה בכפר בשם קרפטי.
אוקראינה טרם הגיבה להאשמות האחרונות, אבל היא הכחישה בעבר שוב ושוב (כמו מוסקבה), שהיא פוגעת בכוונה ביעדים אזרחיים. כלי תקשורת בעולם מדגישים כי קשה מאוד לאמת את הטענות השונות של הצדדים במלחמה, ולפיכך יש להתייחס אליהן בחשדנות.
המתקפות האחרונות היום מגיעות כאמור אחרי מתקפת הכטב"מים החריגה שאירעה אתמול בבוקר במוסקבה, ושלטענת משרד ההגנה הרוסי לקחו בה חלק שמונה כלי טיס בלתי מאוישים, אם כי לפי דיווחים אחרים ולא-רשמיים ברוסיה המספר היה גדול הרבה יותר, כ-25 כלי טיס. כך או כך, רוסיה טוענת כי הצליחה ליירט את הכטב"מים, אם באופן ישיר או באמצעות מערכות שיבוש אלקטרוניות שגרמו להם לסטות ממסלולם. במתקפה נגרם לפי רוסיה נזק קל בלבד לכמה בניינים ושני בני אדם נפצעו. האזור שבו נפגעו הבניינים נחשב לאמיד במיוחד, ושוכנים בו בתים בבעלותם של הנשיא ולדימיר פוטין ובני האליטה הרוסית.
איך כטב"מים הגיעו עד למוסקבה? הביקורת וההבטחה "לשפר את ההגנה"
רוסיה מאשימה כי קייב עמדה מאחורי המתקפה, ופוטין הצהיר אמש כי מדובר ב"פעולת טרור" שמטרתה הייתה להפחיד את תושבי ארצו. אוקראינה הכחישה מעורבות "ישירה" במתקפה, אבל היא עומדת לפי החשד מאחורי שלל מתקפות בעומק רוסיה, בהן כמה וכמה פעולות חבלה או התנקשויות – וגם שלל מתקפות כטב"מים, כשהאחרונה והבולטת ביותר הייתה זו שבה נגרם נזק קל לגג במתחם הקרמלין בתחילת החודש.
גם במערב מעריכים כי קייב אחראית לפעולות הללו, וב"ניו יורק טיימס" אף דווח לאחרונה כי ייתכן שפעולות מסוימות, כמו המתקפה על הקרמלין, נעשו על ידי יחידות אוקראיניות מיוחדות מבלי שאלו עדכנו את הנשיא וולודימיר זלנסקי – באופן שמאפשר לו ולבכירים אחרים בקייב להכחיש אחריות. את ההערכה שאוקראינה היא שעמדה מאחורי מתקפת הכטב"מים אתמול מחזקות גם תמונות של כלי הטיס בדרכם למוסקבה, ובהן נראים כטב"מים מהדגם האוקראיני UJ-22, שיכול להגיע למרחקים של מאות ק"מ ולשאת עמו חומרי נפץ.
כך או כך, העובדה שמוסקבה שוכנת מרחק רב מהגבול האוקראיני הביאה ביממה האחרונה לתהיות באשר ליכולותיהן של מערכות ההגנה האווירית של רוסיה – ולביקורת נוספת על הצבא הרוסי מצד גורמים רוסיים ניציים, שנוהגים למתוח עליו ביקורת כבר חודשים ארוכים בעקבות המפלות המשפילות שספג בשדה הקרב באוקראינה. אחד מהם הוא יבגני פריגוז'ין, ראש ארגון שכירי החרב האכזרי "קבוצת וגנר", שמנהל מאבקי כוח עם בכירי הצבא הרוסי ותיאר אותם אמש כ"חלאות" וכ"חזירים" על כך שלדבריו נכשלו להגן על מוסקבה. היום שב ותקף אותם, והכריז כי ביקש מהתביעה הרוסית לחקור את ה"פשעים" שלהם לכאורה.
אולי על רקע הביקורת הזו הנשיא פוטין הצהיר כבר אמש כי מערכות ההגנה במוסקבה "יחוזקו", והיום בצהריים הוסיף דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי אף שהמערכות פעלו בצורה אפקטיבית – יש לדבריו "מקום לשיפור".
מארק קנסיין, מהמרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון, הסביר כי ייתכן שאחת הסיבות לכך שהכטב"מים הצליחו לחצות את כל הדרך עד למוסקבה מבלי שזוהו היא שמערכות ההגנה הרוסיות ממוקדות ביירוט כלי נשק מתקדמים כגון טילים או מטוסים, ולא ביירוט של כטב"מים שטסים בגובה נמוך מעל הקרקע. "מערכות ההגנה האווירית של רוסיה פשוט לא מתוכננות לזה", הסביר. הוא מעריך כי כדי לתגבר את ההגנה האווירית סביב מוסקבה, רוסיה תידרש כעת להעביר לשם סוללות שמוצבות בחזית באוקראינה – דבר שיהפוך את הכוחות הרוסיים המוצבים שם לפגיעים יותר לקראת מתקפת-הנגד שאוקראינה צפויה לצאת אליה בקרוב.
"ספינת המלחמה האחרונה" של אוקראינה הושמדה?
במסיבת העיתונאים שלו בצהריים תקף דובר הקרמלין פסקוב את "היעדר הגינוי" מצדן של ארה"ב ובריטניה למתקפה על מוסקבה, ואמר כי רוסיה "רושמת" זאת לפניה. בוושינגטון הבהירו אמש כי הם מתנגדים למתקפות בתוך רוסיה ותומכים רק בזכותה של אוקראינה לשחרר מידיה שטחים כבושים, אבל לא גינו את המתקפה מפורשות.
אמירה בוטה הרבה יותר השמיע הבוקר הנשיא הרוסי לשעבר דמיטרי מדבדב, בעל בריתו הקרוב של פוטין שמכהן כיום כסגן ראש המועצה לביטחון לאומי. מדבדב כינה את בריטניה, מהתומכות הבולטות ביותר של אוקראינה במערב, "אויבת נצחית" – והאשים שהיא מובילה למעשה "מלחמה לא-מוכרזת" נגד רוסיה. הוא איים כי משמעות הדבר היא שגורמים בלונדון, צבאיים או אזרחיים, עשויים להוות "יעד לגיטימי" למתקפה צבאית. את האיום השמיע בתגובה לדבריו של שר החוץ הבריטי ג'יימס קלברלי, שבניגוד לוושיגטון הצהיר כי לקייב יש את הזכות להפעיל כוח מעבר לגבולותיה. תמיכה בזכותה של קייב לתקוף ברוסיה השמיע הבוקר גם דובר הממשלה בברלין, שמסר כי מתקפות שכאלו לגיטימיות על פי דיני המלחמה.
יצוין כי מדבדב – שכנשיא רוסיה לפני יותר מעשור הידק דווקא את הקשרים מול המערב אבל מאז שינה את עורו וכיום הוא מהתומכים הנלהבים ביותר בפלישה לאוקראינה – משמיע כבר חודשים ארוכים שלל איומים חריפים כלפי המערב, כולל בדבר אפשרות של שימוש בנשק גרעיני, ולמרות הקרבה שלו לפוטין לא ברור עד כמה משקל יש לייחס לאיומים שלו.
בתוך כך, משרד ההגנה הרוסי טען בצהריים כי השמיד את "ספינת המלחמה האחרונה" של הצי האוקראיני, במתקפת טילים ששיגר שלשום לעבר נמל אודסה. לדברי המשרד, ספינת הלוחמה האמפיבית "יורי אולפירנקו" הופצצה כשעגנה בנמל. הוא לא סיפק פרטים נוספים על המתקפה. באוקראינה לא אישרו את הטענה, אך גם לא הכחישו אותה.