יומיים לאחר חשיפת"ידיעות אחרונות" בנוגע לממלא מקום נשיא העליון יצחק עמית, הודיע שר המשפטים יריב לוין לחברי הוועדה לבחירת שופטים כי על פי הפרסומים מתקיימת בדיקה משטרתית בעניין. זאת בעוד שהוועדה הייתה אמורה להתכנס מחר ולבחור בעמית לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, לאור דד-ליין שהציב בג"ץ למינוי נשיא קבוע. בתוך כך, הודיעה יועמ"שית הוועדה כי נדרש זמן נוסף לבחינת החומר.
הפרסום שלשום ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" חשף כי בשנים האחרונות השופט יצחק עמית היה צד בכמה הליכים משפטיים אזרחיים הנוגעים לדירה שבבעלותו ובבעלות אחיו בדרום תל אביב, וזאת תוך שימוש בשמו הקודם, יצחק גולדפריינד, מבלי לדווח על כך כנדרש ומבלי שעורכי הדין יודעים שהם מייצגים שופט עליון. באחד מההליכים אף הוגש נגדו כתב אישום, שבהמשך עיריית תל אביב חזרה בה ממנו.
היועצת המשפטית של משרד המשפטים, עו״ד לאה רקובר, תבדוק במהלך הימים הקרובים 15 פרשיות הקשורות לתלונות שנמסרו לוועדה לבחירת שופטים ביחס להתנהלות נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית. זו הסיבה שבגינה החליט השר לוין לעכב את כינוס הועדה לבחירת שופטים במטרה למנות את עמית כנשיא בית המשפט העליון מחר, והודיע על כך לבג״ץ.
לפי שעה צפויים להתקיים שני תרחישים. הראשון, אם בג״ץ ידחה את תשובת השר, לוין יכנס מחר את הוועדה תחת מחאה כבדה וימנה את עמית.
התרחיש השני הוא שבג״ץ יסכים לבקשת השר, והיועצת המשפטית של משרד המשפטים תבדוק את 15 המקרים, ורק אז תכונס הוועדה לבחירת שופטים כדי להחליט אם השופט עמית ימונה או לא.
בין המקרים שייבדקו על ידי היועצת רקובר: כתבה שפורסמה אתמול ב-ynet ו״ידיעות אחרונות״ המעלה חשד לדעת השר לוין על פעולה של עמית בהיותו מצוי בניגוד ענינים, הסתת מידע, אי-מסירת מידע ואי-דיווח שלו; 13 טענות על מקרים שהועלו בשתי ישיבות בשבוע שעבר של הוועדה לבחירת שופטים על ידי ארגונים המקורבים לימין אודות תיקים שבהם ישב השופט עמית בדין לכאורה, במצב של ניגוד עניינים; פרסום בערוץ 14 ממנה ,אומר השר לוין עולה חשד לפיו בביתו של עמית בוצעו עבירות בנייה.
בתנועה לאיכות השלטון הגיבו להודעה ומסרו: "שר המשפטים יריב לוין מנסה להתחמק מקיום פסיקת בג"ץ באמצעות המצאת סמכויות בדיקה שלא הוקנו לו בדין. פסיקת בג"ץ הייתה חד משמעית - על הוועדה לבחירת שופטים להתכנס ולבחור נשיא לבית המשפט העליון. שיקול הדעת בעניין המועמדים והבחירה נתון באופן בלעדי לוועדה, ולא לשר המשפטים. נמשיך לעמוד על המשמר ונפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו למען אכיפת שלטון החוק. אנו דורשים משר המשפטים לחדול מיד מהתנהלותו המזלזלת בפסיקת בג"ץ ולכנס את הוועדה לבחירת שופטים באופן מיידי. במידה והשר ימשיך בהפרת פסיקת בג"ץ, נפעל להכרזה על ביזיון בית המשפט״.
״החשיפה מטלטלת״
בתגובתו לחשיפה, לוין דרש מעמית תשובות - רגע לפני כינוס הוועדה שאמורה לבחור אותו לנשיא העליון. "החשיפה מטלטלת, הטענות חמורות ביותר", כתב לוין. מאוחר יותר ענה עמית ללוין כי לא פעל בניגוד עניינים. המשטרה בוחנת את הטענות שעלו נגד השופט - ולפיהן בין השאר הוא הופיע בשם אחר בהליך משפטי ולא דיווח.
שלשום הגיבה לראשונה גם עיריית תל אביב, והודיעה כי היא זו שחזרה בה מיוזמתה מהאישום נגד השופט עמית לאחר דיון ראשון בתיק, שבמהלכו התברר לה כי מדובר בנאשם שהוא שופט - ועקב העובדה שלא ביקשה תחילה את אישור היועמ"שית. "כך היינו עושים בכל מקרה של שופט באשר הוא. בשים לב להתחייבות בעלי הדירות הרבים בתיק (38 במספר) להמשיך ולקדם את הסרת הליקויים בנכס, ולאחר שבוצע הנדרש בפועל, בוטל כתב האישום כפי שנעשה ברוב המכריע של תיקי מבנים מסוכנים", מסרה העירייה.
בעקבות תגובת העירייה, השיב גם השופט עמית למכתבו של לוין וכתב: "הטענה לקיומו של ניגוד עניינים אין בה ולא כלום". בנוגע לשימוש בשם משפחה אחר שלו נכתב מטעמו: "לעניין 'ההסתרה' כביכול – הסיבה שבגינה השופט עמית מופיע בהליכים תחת שם משפחתו הקודם (גולדפריינד), היא כי ככל הנראה נתוני בעלי הזכויות נלקחו מנסח הטאבו, שם מופיע שם זה. בייפוי הכוח שניתן על-ידי השופט לאחיו, נכתב במפורש יצחק עמית, ולא יצחק גולדפריינד, כך שהטענה שהשופט עמית 'הסתיר את זהותו מופרכת, חסרת כל פשר ואין בה ולא כלום".
במכתב שהעביר לוין לעמית ציין כי בכתבה מאת נטעאל בנדל שהתפרסמה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", "עלו טענות חמורות נוספות מגובות במסמכים, באשר למספר מקרים שביחס אליהם נטען כי לא קיימת את חובת הדיווח המוטלת עליך, וכן דנת בתיקים במצב שמהווה לכאורה ניגוד עניינים".
"הטענות האמורות, ככל שיתברר שהן מוצדקות, מקיימות עילה להעמדה לדין משמעתי ובכלל זה בגין הפרה לכאורה של כללי האתיקה", הוסיף לוין. "לאור זאת, קיימת חובה להניח בפני הוועדה לבחירת שופטים את מלוא התשתית העובדתית והמשפטית הרלוונטית, תוך מתן הסבר מפורט ביחס לכל מקרה ומקרה. אציין, כי עצם העובדה שאותם עניינים שבכתבה לא הובאו מבעוד מועד לידיעת הוועדה היא כשלעצמה עניין חמור על פניו".
במקביל כתב לוין ברשת כי "אלמלא המאבק הארוך הזה, נשיא העליון היה נבחר כבר לפני חודשים רבים, והחשיפה המטלטלת היום הייתה מגיעה אחרי שהבחירה נשלמה זה מכבר. הדברים שנחשפו כוללים טענות חמורות ביותר, בפרט כשמדובר בשופט העליון המועמד לעמוד בראשו. אלה טענות, שאם יימצאו מוצדקות, יש בהן כדי להקים עילה אף לקובלנה משמעתית".
"פניתי זה עתה, כמתחייב, לכבוד השופט עמית, על מנת שימסור לוועדה לבחירת שופטים תשובות מפורטות לטענות שהועלו, וכן על מנת שימציא את רשימת המניעויות שלו וכל הודעה שמסר בעניינן", הוסיף לוין. "אני מצפה כי המידע המלא יימסר לחברי הוועדה לבחירת שופטים ואליי כבר היום. אמשיך לפעול בעניין זה כפי שעשיתי תמיד, כמתחייב מתפקידי וכמתחייב בחוק. ללא מורא ומתוך מחויבות לעשיית הצדק ולתיקון מערכת המשפט".
המשטרה בוחנת את הטענות נגד השופט עמית שעלו בפרסום, ובסיום הבחינה יועברו המלצות לראש אגף חקירות ומודיעין, שיחליט אם קיימת הצדקה לפתיחת חקירה פלילית.
במקביל, חברת הוועדה לבחירת שופטים, השרה אורית סטרוק (הציונות הדתית), דורשת לעכב את מינויו של עמית לנשיא בית המשפט העליון בעקבות הפרסומים. היא פנתה לחברי הוועדה בדרישה לבדוק את נושא ניגוד העניינים של השופט, והציעה למנות קודם את נציב תלונות הציבור על שופטים, להעביר לבדיקתו היסודית והמהירה את התלונות נגד עמית - ורק אז לקיים את הליך הבחירה, לאור תוצאות הבדיקות.