המסיבה הגדולה של הקהילה הגאה: 170 אלף בני אדם השתתפו היום (שישי) במצעד הגאווה בתל אביב. אחרי ההזנקה מבמת ההתכנסות בספורטק צפון והצעידה הססגונית בשדרות רוקח - הגיעו הצועדים לגבעת המופעים בפארק גני יהושע - שם נערכו מופעים מרכזיים עד שעות אחר הצהריים. ynet ליווה את מצעד הגאווה בתל אביב בשידור חי.
על הבמה המרכזית הופיעו אגם בוחבוט, שחר סיאול, אנה זק, האחיות כרכוכלי, הראל סקעת, ואלרי חמתי, זהבה בן, יסמין מועלם, מיכאל בן דוד, נונו, נסרין קדרי, דניאל גבאי, רביב כנר, לירן דנינו ורוני דואני. את האירוע מנחות בל אגם ומגי אזרזר.
"אנחנו כאן כל אחד ואחת מאיתנו לחגוג את הצבעוניות שלנו, לדרוש את זכותנו בביטחון במרחב הציבורי, להראות את עצמנו ואת הזכות שלנו לשוויון זכויות מלא במדינת ישראל", אמר ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי שהזניק את המצעד עם הילה פאר, יו"ר שותפה של האגודה למען הלהט"ב.
נטלי מון סיפרה כי "אני עוד הייתי במצעדים כשהלכנו בטיילת וירקו עלינו. התקדמנו אמנם מאוד, אבל בשנים האחרונות רואים עלייה בהומופוביה. אנחנו רואים מגמה גלובלית של אנשים שרוצים לקחת את הזכויות שלנו, אבל אני חושבת שאנחנו בקרב מאסף. זו המכה האחרונה שלהם, אנחנו ננצח. אני אם יחידנית, השנה לא נסעתי למצעד בירושלים. בתל אביב אני מרגישה בטוחה יותר".
לינוי אהרון אמרה: "באתי לחגוג גאווה ולהראות נוכחות ובעצם להילחם על הזכויות שלנו בתור להט"בים במדינה שלצערי בשנה הזאת לא שווים לכלל האזרחים. באופן אישי התחתנתי לפני כמה חודשים עם בת הזוג שלי, נתקלנו לצערי בלהט"בופוביה כשחלק מהמשפחה לא באו. בתור זוג נשוי אנחנו נתקלות כל הזמן בזה שאנחנו מרגישות לא שוות. באתי לכאן כדי לשמוח ולהגיד תודה על מה שיש לנו".
המנחים בבמת ההזנקה - שלמור שטרוזמן, נדב בורנשטיין וסוזי בום - התייחסו בדבריהם לשורת הדיווחים על תקיפות מיניות בתוך הקהילה בשנה החולפת. "באנו לחגוג גאווה מאוחדת ומאוחדים. נחשפו פרשיות, הטרדות ופגיעות מיניות. עברנו טלטלות, אנחנו קהילה חזקה. כוחנו באחדותנו להציב גבולות ולדרוש חופש שוויון ושחרור מיני". על הבמה הופיעו אתי ביטון, לישי שלמן, סטפן לגר ואריקה היסטריקה.
כמה פוליטיקאים הגיעו לתמוך בצועדים. השרה לשוויון חברתי מירב כהן (יש עתיד) אמרה: "בשנתיים האחרונות אנחנו פועלים כדי שגם אנשים שהם לא בתל אביב יוכלו לחיות איך שבא להם. אנחנו דואגים לפתוח בתים גאים בכל רחבי הארץ.
"יש ראשי רשויות שלא משתפים פעולה, אבל בממשלה יש לנו את הזכות לתת ידיים ולשים פוליטיקה בצד כדי שהדברים יקרו. אנחנו לא ניכנע לאנשים שמפעילים אלימות, שמאיימים, שמפעילים טרור. כל דבר כזה ייענה מצדנו בעוד תקציבים, בעוד השקעה. לא ניתן לאף אחד לפחד במדינה שלנו, תמיד נספק הגנה לאנשים שחיים כאן במדינה".
יו"ר מפלגתה של כהן, ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד, הזכיר לנוכחים כי לפני שנה הוא הוביל את תליית דגל הגאווה בבניין משרד החוץ בירושלים ובנציגויות ישראל בחו"ל. "חבר הכנסת איתמר בן גביר שלח אז מכתב ליועץ המשפטי לממשלה ודרש לאסור עליי לתלות את הדגל על משרד החוץ, ותגובתי הייתה 'מי שואל אותך?'", אמר השר לפיד.
הוא הוסיף: "פה נמצאת התשובה האמיתית. אנחנו מנצחים את המאבק למען הקהילה אבל הוא לא נגמר, אנחנו צריכים להמשיך לנהל אותו כי כל עוד יש ילד להט"בי אחד בפריפריה שזקוק להגנה שלנו, לכבודו אנחנו נצעד. אנחנו מנצחים מפני שאנחנו הטובים".
"אין דבר יותר מרגש מזה"
יו"ר מפלגת העבודה ושרת התחבורה מרב מיכאלי אמרה: "תסתכלו על עצמכם ותבינו למה קוראות וקוראים לזה גאווה. אני ממש מתרגשת יותר מהרגיל משום שבפעם הראשונה המצעד יצא משינקין לפני למעלה מ-20 שנה והגיע לכאן. אנחנו חוזרים הנה לצעוד בגאווה, אין דבר יותר מרגש מזה.
"חברות וחברים, אנחנו כאן שמחים וגאים הולכים בכל הכוח, אבל יש כאלה שלא כאן משום שיש כאלה שעדיין מנסים להפחיד אותם ולדבר דברי בלע נגדם. אנחנו לא ניתן להם, פשוט לא ניתן להם. חופש בחירה באהבה, לא נוותר על זה בשום פנים ואופן. שוויון אומר זה שמותר לנו להיות כל אחד ואחת מיוחדת בדרכה".
ח"כ מיכל שיר (תקווה חדשה) אמרה: "לא פספסתי כמעט אף מצעד מהמצעד הראשון, המעמד הזה לנאום כאן מולכם מהממים ומהממות שכמותכם כל כך מרגש עבורי. תודה לכם על מי שאתם ועל המאבק הכל-כך חשוב הזה. אתם מהממים ונותנים כוח ואומץ. אני גאה להיות כאן כנציגה של תקווה חדשה בראשות גדעון סער- המפלגה היחידה בימין שתומכת באופן מוצהר בזכויות הקהילה".
נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר לרגל פתיחת אירועי חודש הגאווה: "בחודש הזה, כולנו יכולים להביט על ההישגים המרשימים של הקהילה, על התרומה המשמעותית של בנות ובני הקהילה לחברה, למדינה בכל התחומים, וגם על התהליך שעברה החברה הישראלית, שעברנו כולנו, ביחס אל הקהילה הגאה, אל ייחודה וכן, גם אל זכויותיה.
"אני מסתכל על המשפחות הגאות החיות בישראל, מסורות ואוהבות, אני רואה את נציגיה של הקהילה, הממלאים תפקידים בכירים במגזר הממלכתי והציבורי, המככבים מעל כל הבמות, בארץ ומעבר לים, התורמים בדרך, בכל דרך להפיכתנו למי שאנו כעם וכמדינה, ובטוח שיש לנו במה להיות גאים".
כמיטב המסורת מלוות את הצועדים משאיות ועליהן מיטב הדיג'ייז מחיי הלילה של קהילת הלהט"ב בעיר ורקדנים בשלל תלבושות מפוארות. לבאי המצעד ציפה מזג אוויר חמים עם טמפרטורה של 30 מעלות ואחוזי לחות גבוהים. מפקד מחוז תל אביב במשטרה ניצב עמי אשד אמר ל-ynet כי לא התקבלו התרעות על גורמים הומופוביים שינסו לפגוע במצעד.
ארגון הנוער הגאה איגי יחד עם בית דרור והמרכז הגאה של עיריית תל אביב-יפו הקימו לקראת המצעד השנה את "משאית הנוער" ועליה חניכות וחניכי הארגונים. באיגי אמרו: "אנחנו מודות לעירייה על ההזמנות לשים את הנוער והצעירים במרכז המצעד, להביא את העתיד לתוך חגיגת הגאווה שמתרחשת מדי שנה בתל אביב ולהראות לכל מי שעדיין מפחדת או מפחד שאנחנו כאן ובכל מקום וכמה שמחה יכולות להיות חלק מהחיים שלו או שלה".
יעל סיני, מנהלת בית דרור, אמרה: "בפעם הראשונה במצעד בתל אביב יש משאית נוער עליה יעלו בוגרים ובוגרות של בית דרור. המשאית היא פרי של שיתוף פעולה מתמשך בין בית דרור ואיגי לאורך כל השנה ובתמיכה המדהימה שאנחנו מקבלים מהעירייה והמרכז הגאה. האפשרות של הנוער לצעוד בגאווה ולא להתבייש במי שהם מרגשת".
ממד"א נמסר כי בצל מזג האוויר הלוהט טופלו במהלך החגיגה 70 מהמשתתפים שסבלו מהתייבשות, חולשה או חבלות קלות, ו-14 מתוכם פונו לבתי חולים במצב קל.
המשטרה נערכה בכוחות מתוגברים לקראת המצעד לצורכי אבטחה ושמירת הסדר הציבורי, וכן להכוונת והסדרת התנועה. שדרות רוקח נחסמו לתנועה מרחוב שטרית עד רחוב אבן גבירול בשני הכיוונים עד לשעה 19:00 בערב. במשטרה קראו למשתתפים להימנע מהגעה לתוך תל אביב ברכב פרטי.
רחוב בני אפרים/קק"ל נחסם לכיוון שדרות רוקח (מערב) ונפתח לתנועה בשעה 18:00. גם דרך נמיר נסגרה בשני הכיוונים, מצומת גלילות ועד שלמה גורן (ההלכה), ונפתחה לתנועה ב-14:30.
מחלף רוקח נחסם אף הוא ב-5:30 ונפתח לתנועה בשעה 18:00. מחלף מרכז הירידים נחסם בין השעות 10:00 ועד השעה 18:00. מאתמול בבוקר ועד הערב ב-18:00 לא התאפשרה חניה בחניונים הבאים: המימדיון, גני יהושע, מתחם זהירות בדרכים (גן הבנים), רכבת האוניברסיטה, הספורטק, הגולפיטק ומרכז הטניס הפועל תל אביב.
במשטרה המליצו לנהגים לעשות שימוש בחניונים הבאים: אזור התעשייה בני ברק, ברחוב הירקון בבני ברק; אצטדיון רמת גן ברחוב ששת הימים; אזור התעשייה, סמוך לאם המושבות; קריית שאול אזרחי+צבאי ברחוב משה סנה/בני אפרים בתל אביב; חניונים ברחוב הברזל/ראול ולנברג בתל אביב; חניוני אצטדיון האתלטיקה הדר יוסף ברחוב שטרית בתל אביב; רפידים בתל אביב; חניוני הדרייב אין ברחוב אייזיק רמבה בתל אביב (הגישה אליהם התאפשרה עד השעה 10:00); חניוני סמולרש, ברושים, נכס ומדעי החברה ברח'וב ג'ורג' וייז בתל אביב; וחניון רכבת ארלוזורוב ברחוב על פרשת דרכים בתל אביב.
בהכנת הכתבה השתתף רועי רובינשטיין
פורסם לראשונה: 10:57, 10.06.22