תחקיר מקיף של ה"ניו יורק טיימס" חושף את שיטות הלחימה של ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה, המתבססות על טקטיקות גרילה והסוואה בקרב אוכלוסייה אזרחית. התחקיר, המבוסס על ניתוח סרטוני קרב של חמאס וריאיונות עם לוחמי חמאס וחיילי צה"ל, מציג תמונה של ניצול שיטתי של אזרחים ותשתיות אזרחיות למטרות צבאיות – ומאשים למעשה את חמאס בהמשך הלחימה, ההרס, המוות וריבוי העקורים ברצועה.
לפי התחקיר, חמאס משתמש במערכת מנהרות מסועפת באורך של מאות קילומטרים, שהיקפה הפתיע את מפקדי צה"ל. המנהרות משמשות להעברת לוחמים ואמצעי לחימה ברחבי הרצועה מבלי להיחשף לכוחות ישראליים. בנוסף, חמאס מסתיר מחבלים, כניסות למנהרות ומחסני תחמושת בבתי מגורים, מתקנים רפואיים, משרדי או"ם ומסגדים, תוך טשטוש הגבול בין אזרחים וטרוריסטים.
התחקיר חושף כי מחבלי חמאס לובשים בגדים אזרחיים, לעתים סנדלים או חליפות ספורט, לפני שהם יורים על חיילי צה"ל, מצמידים מוקשים לכלי רכב, או משגרים רקטות מאזורים אזרחיים. הם גם ממלכדים בתים נטושים במטעני חבלה ומלכודות, ולעתים מפתים חיילים להיכנס למבנים אלה על ידי פיזור סימנים מכוונים לנוכחות חמאס.
אסטרטגיית הלחימה של חמאס כוללת גם שימוש באזרחים, כולל ילדים, כצופים וכמודיעים. הארגון מסמן בתים המשמשים כמחסני נשק או כניסות למנהרות באמצעות סימנים מוסכמים, כמו בד אדום התלוי מחלון או גרפיטי, כדי לאותת לאנשיו.
התחקיר מדגיש כי טקטיקות אלו של חמאס תורמות להמשך ההרס והגדלת מספר העקורים ברצועה, ומציין שהחוק הבינלאומי אוסר על שימוש בתשתיות אזרחיות. לפי הדיווח, אסטרטגיה זו נועדה להאריך את הלחימה ולהגביר את הביקורת הבינלאומית על ישראל, גם במחיר פגיעה מתמשכת באזרחים פלסטינים.
גורמי צבא ישראליים טוענים כי טקטיקות אלו מקשות על הלחימה ומסבירות את הפגיעה הנרחבת בתשתיות אזרחיות. לדבריהם, הם נאלצים להיכנס לבתים רבים ולהרוס תשתיות אזרחיות בשל החשש ממלכודות והסתרת אמצעי לחימה.
מנגד, ב"ניו יורק טיימס" מובאות טענות של בכירים בחמאס שמכחישים חלק מההאשמות. מוסא אבו מרזוק, בכיר חמאס השוהה בקטאר, טען כי הביקורת על שימוש חמאס בבגדים אזרחיים ואחסון נשק בבתים אזרחיים מסיטה את תשומת הלב מפעולות ישראל ברצועה.
התחקיר מציין כי למרות האבדות הכבדות בקרב האוכלוסייה האזרחית בעזה, האסטרטגיה של חמאס סייעה לארגון להשיג חלק ממטרותיו. המלחמה פגעה במוניטין של ישראל בחלקים נרחבים בעולם, העמיקה מחלוקות בחברה הישראלית, והחזירה את שאלת המדינה הפלסטינית לשיח הגלובלי.
חשוב מכל עבור חמאס, לפי התחקיר, דוקטרינת המלחמה שלו אפשרה לו לשרוד. מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר, ורוב מפקדיו הבכירים עדיין בחיים (הכתבה פורסמה לפני ניסיון חיסול מוחמד דף), וישראל טוענת כי הרגה יותר מ-14,000 מתוך 25,000 לוחמי חמאס - מספר שלא ניתן לאימות ושנוי במחלוקת, אך אם הוא נכון מרמז כי אלפים רבים עדיין פעילים.