התקדמות בדרך לפטור מוויזה לארה"ב: שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג והשגריר האמריקני בישראל טום ניידס חתמו אתמול (רביעי) על "הסכם הדדיות" שמהווה תנאי לקבלת ישראל לתוכנית לפטור מוויזה. כחלק מההסכם, ישראל הודיעה על פיילוט שיחל היום לכניסת אמריקנים ממוצא פלסטיני ליהודה ושומרון ולרצועת עזה דרך נתב"ג.
ראש המטה לביטחון לאומי (המל"ל) של ישראל, צחי הנגבי, אמר בתגובה לחתימת ההסכם כי הוא "מחזק את הקשרים הבלתי ניתנים לערעור בין שתי המדינות ותורם במישרין לביטחון ישראל". לדבריו, "זה ציון דרך רב חשיבות, המקרב אותנו לעמידה מלאה בתנאים של ממשלת ארה"ב בנוגע למועמדות לתכנית הפטור".
לפי גורם ישראלי רשמי, ישנם בין 70 אלף ל-90 אלף אזרחים אמריקנים ממוצא פלסטיני, ומתוכם כ-20-15 אלף תושבי יהודה ושומרון. למערכת הביטחון היו לא מעט הסתייגויות מביצוע הפיילוט לאור הסיכון הביטחוני, אך האמריקנים ראו בהדדיות תנאי מרכזי לצירוף ישראל לתוכנית הפטור מוויזה. לבסוף, בהנחיית הדרג המדיני, נמצאו פתרונות לשביעות רצון השב"כ, וישראל התחייבה שאותם אמריקנים יוכלו להיכנס דרך נתב"ג ללא אפליה וללא עיכובים.
מחלקת המדינה האמריקנית מסרה לאחר החתימה על ההסכם כי "ארה"ב מברכת על הודעתה של ישראל כי היא משנה את נוהלי הנסיעה של אזרחי ארה"ב הנוסעים לישראל לביקורים קצרי טווח, כולל קונקשן. אנו מבינים ששינויים אלה נועדו להבטיח יחס שווה לכל אזרחי ארה"ב, ללא קשר למוצא לאומי, דת או אתניות. מדיניות הנסיעות המעודכנת תאפשר לכל אזרחי ארה"ב לנסוע לישראל דרך כל נמלי הכניסה, כולל נתב"ג. מדיניות זו חלה על כל אזרחי ארה"ב, כולל פלסטינים אמריקנים במרשם האוכלוסין הפלסטיני".
מחלקת המדינה הדגישה כי "על מנת להיכנס לתוכנית הפטור מוויזה, יש לעמוד ברשימה המלאה של הדרישות. אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם ממשלת ישראל במאמציה לעמוד בדרישות אלו, למען המטרה המשותפת שלנו שישראל תצטרף לתוכנית הפטור מוויזה כשהיא עומדת בכל דרישות התוכנית. ארה"ב תמשיך בקשר הדוק עם ממשלת ישראל ותעקוב אחר יישום מדיניות הנסיעות המעודכנת".
עד כה, אמריקנים ממוצא פלסטיני נאלצו לרוב לטוס לירדן ולהיכנס משם ליהודה ושומרון, ופעמים רבות נתקלו בקשיים אם רצו להיכנס לשטח ישראל. לפי גורמים אמריקנים רשמיים, הפיילוט יצטרך להראות שאמריקנים ממוצא פלסטיני או ערבי לא מתוחקרים בצורה מפלה על ידי אנשי הביטחון הישראלים בנתב"ג.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית מתיו מילר אמר אתמול כי "אנו מצפים שישראל תודיע על שינויים במדיניות להבטחת טיפול זהה לכל האזרחים האמריקנים ללא קשר למוצאם", ואישר כי מדובר ב"תנאי לתוכנית הפטור מוויזה". לדבריו, "בשבועות הקרובים ננטר את המדיניות והתנאים של תוכנית הפטור, ועד ה-30 בספטמבר הממשל יקבע אם ישראל עומדת בתנאים להתקבל לתוכנית".
בתגובה לדברים שנשמעו ממחלקת המדינה, אמר בכיר ישראלי כי "אנחנו ב-100% היענות לתוכנית האמריקנית, כי אין סיבה שלא. אין פה שום דבר פוליטי, הכול מקצועי. עכשיו יהיה פיילוט והאמריקנים יבחנו שאנחנו עומדים בכל התנאים". עם זאת, הבכיר הבהיר כי "ישראל תשמור על זכות הסירוב להכניס אמריקנים לשטחה, וכך גם ארה"ב. למשל, ישראלים שגורשו מארה"ב בעבר לא יוכלו להיכנס בשנית".
אולם, גורם שמעורה בפרטים ציין כי אמנם ישראל תמנע מאמריקנים שמוגדרים על ידה כ"סיכון ביטחוני" מלהיכנס לשטחה, אך היא לא מתכננת לאסור באופן גורף על כניסת אמריקנים ממוצא פלסטיני שתומכים ב-BDS.
נושא התוכנית לפטור מוויזה עלה גם בפגישה של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא המדינה יצחק הרצוג בבית הלבן שלשום, כך לפי גורם שמעורה בפרטי הפגישה. "הם סקרו את ההתקדמות שנעשתה בנושא, והייתה ציפייה שהתהליך יושלם בקרוב", אמר הגורם.
פורסם לראשונה: 23:15, 19.07.23