בחודשים האחרונים חלה תפנית דרמטית במציאות של האסירים הביטחוניים בישראל, בעקבות המדיניות של נציב שב"ס רב-גונדר קובי יעקובי. בעוד שבעבר הצליחו לשמור על קשר עם העולם החיצוני ולקבל מידע בקלות יחסית, כיום הפכה המשימה לכמעט בלתי אפשרית. אולם, בשירות בתי הסוהר מזהים מגמה מדאיגה ממקור לא צפוי: עורכי דין המבקרים במתקני הכליאה מנסים להעביר מסרים לאסירים, ורק בשבועות האחרונים נחשפו 16 מקרים כאלה.
2 צפייה בגלריה
האסירים הביטחוניים יוצאים מכלא דמון
האסירים הביטחוניים יוצאים מכלא דמון
כלא דמון
(צילום: גיל נחושתן)
לכן, בצעד חריג ובשל הסיכון הביטחוני ממעשים אלו, בתי המשפט החלו להיעתר לבקשות שב"ס להרחיקם לתקופות ממושכות מבתי הסוהר, ובפועל הורו למנוע מחלקם להיכנס למתקנים. גורם בשב"ס מציין כי "עורכי הדין המעבירים מסרים מגיעים עם החומר המשפטי שאותו הם צריכים לצורך מתן ייעוץ לאסיר, ובין החומר המשפטי חלקם מטמיעים מסרים סמויים, מתוך הבנה שיש קושי לדפדף במסמכים".

"ציר מרכזי בהעברת מסרים - שתרם להסלמה הביטחונית"

אחד מעורכי הדין שכניסתו נאסרה הגיש עתירה, שנדחתה. שופט בית המשפט לעניינים מנהליים בנצרת, יוסף בן-חמו, קבע: "מדובר במעורבות עמוקה וממשית ולא באירוע חד-פעמי. צבר הידיעות העולה מהמידע הינו חמור ומצדיק המשך מניעת מפגשים. החומר המודיעיני מצביע על מעורבות ישירה של המשיב בהעברת מסרים באירועים שליליים שיש בהם כדי להביא להתססה ולפגיעה בניהול בתי הסוהר". השופט הוסיף כי "הזכות שיש לעורך דין נועדה למתן ייצוג ושירות משפטי. כאשר המפגשים מנוצלים למטרות זרות ופסולות, אין הצדקה לאפשר קיומם".
במקרה נוסף, מנע בית המשפט לעניינים מנהליים בנצרת מעורכת דין להיכנס לכלא. בהחלטת השופט בן-חמו נכתב: "הנכונות לעשות שימוש ברישיון עו"ד כדי לאפשר העברת מסרים בין אסירים ביטחוניים, בינם לבין עצמם או בינם לבין החוץ, הוא מעשה פסול המצדיק מניעת מפגשים. המשיבה מייצגת אסירים ביטחוניים מטעם 'מועדון האסיר הפלסטיני' המשויך לרשות הפלסטינית, וככל הנראה היא ממומנת על ידי הרשות. ידיעות קונקרטיות מצביעות על כך שהמשיבה הייתה ציר מרכזי בהעברת מסרים של הסתה ותיאום עמדות בין האסירים והאסירות, וכן בהעברת מסרים מחוץ לכלא, דבר שתרם באופן ישיר להסלמה במצב הביטחוני".
2 צפייה בגלריה
כלא רמון
כלא רמון
כלא רמון. ארכיון
(צילום: הרצל יוסף)
היועץ המשפטי של שב"ס, תת-גונדר עירן נהון, פנה לאחרונה במכתב ליו"ר לשכת עורכי הדין עמית בכר, והתריע: "זכות ההתייעצות עם עו"ד היא מרכיב חשוב בזכות הגישה לערכאות משפטיות, גם עבור אסירים. לכן, ביקורי עו"ד במתקני הכליאה הם חלק בלתי נפרד מהשגרה בבתי הסוהר בישראל. אולם לאחרונה אנו עדים למקרים חמורים בהם עו"ד חברי לשכה מעורבים בפעילות אסורה, כמו העברת מסרים בכתב במהלך פגישותיהם עם אסירים ביטחוניים. העברת מסרים זו אינה חלק מהשירות המקצועי שלשמו מאפשרת פקודת בתי הסוהר מפגשים בין עו"ד לאסירים, ואינה מתיישבת עם הוראות חוק לשכת עורכי הדין לשמירה על כבוד המקצוע".
נהון הוסיף כי "התנהלות עורכי הדין מעלה חשד כי פגישותיהם עם אסירים ביטחוניים מאפשרות העברת מידע בין האסירים לגורמים מחוץ לבתי הסוהר, באמצעות עו"ד. בחלק מהמקרים עולה החשש כי העברת המידע קשורה לקידום פעילות של ארגון טרור או מתבצעת בהכוונתו. חומרת מעשיהם של עורכי הדין מתעצמת לאור המלחמה מאז 7 באוקטובר, שהובילה את שב"ס לנקוט צעדים נוקשים יותר בנוגע להחזקת האסירים הביטחוניים, כדי למנוע מהם קבלת או העברת מידע העלול להכווין פעולות טרור".
המכתב סוכם בדברים הבאים: "לאור זאת, שב"ס נדרש לוודא כי לא נעשה שימוש לרעה בזכות לקיום מפגשים מקצועיים בין אסירים לעורכי דין. זאת בשל חששות של גורמי המודיעין כי בעת הזו, כשנשמעים איומים קונקרטיים לפגיעה בסגל, האסירים הביטחוניים, ובמיוחד אסירי חמאס, ינסו להשתמש בכל אמצעי, כולל מפגשים עם עורכי דין, לצורך קבלת מידע חיצוני, העברת מסרים, תיאום הפרות סדר ברמה הארצית ואף הכוונת פעילות חבלנית מתוך הכלא".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר בתגובה: "אני מברך את שירות בתי הסוהר והעומד בראשו, רב-גונדר קובי יעקובי, על הפעילות הנחושה מול עורכי הדין שמנסים לסייע באופן בלתי חוקי ללקוחותיהם המחבלים - ובהתאם למדיניותי נוהגים מולם ביד ברזל ובאפס סובלנות. החגיגות של המחבלים בבתי הסוהר הסתיימו על שלל היבטיהן - מה שהיה, הוא לא מה שיהיה".