השיגורים מלבנון נמשכים בימים האחרונים ברחבי הצפון, ולעיתים גם במרכז הארץ ובשרון - אך בצה"ל אומרים כי ממוצע הירי ירד בימים האחרונים לפחות מ-100 רקטות ביממה, לעומת יותר מ-150 לפני כן. הם מייחסים זאת ללחץ הצבאי המתגבר על יכולות השיגור של חיזבאללה, שכולל פגיעה במשגרים וגם ביכולת האש. נציין כי ב"יום השהיד", שהתקיים ביום שני האחרון, היו 200 שיגורים, ונכון לשעה 18:00 היום לקח חיזבאללה אחריות על 18 אירועים.
תקיפות בדאחייה, היום

יירוטים מעל חיפה, היום
(צילום: אודי בוך, דוברות איחוד והצלה)

2 צפייה בגלריה
הריסות בעקבות תקיפות נרחבות בלבנון, דאחייה ביירות
הריסות בעקבות תקיפות נרחבות בלבנון, דאחייה ביירות
"השאלה - האם ניתן לסגור את האירוע כעת". הדאחייה בביירות
( צילום: AP /Hussein Malla)
"יש יותר מ-2,250 הרוגים לחיזבאללה מתחילה הפעולה הקרקעית, לצד מפקדים רבים שחוסלו - ובהתאם הוא מתקשה לבצע פעולות נגדנו", אומרים בצה"ל, על רקע התמרון של שלוש אוגדות שונות בדרום לבנון, כעת כבר בקו הכפרים השני. "אנו מחזקים את ההישג ובכל יום פוגעים בעוד משגרים שמיועדים לירי לצפון".
המחירים כבדים: מתחילת הפעולה הקרקעית נהרגו 67 בני אדם בגלל פעולות חיזבאללה, 16 מתוכם אזרחים ו-51 חיילים. 41 מהחללים נפלו בשטח הלבנוני.
"מאז אמש היו לנו חמש היתקלויות", אומרים בצה"ל. "תכננו מהלכים לשבועות הבאים, ואנחנו מקווים שיהיה סנכרון בין המאמץ הצבאי למהלך המדיני. יש לתיאום הזה חשיבות". כמו כן, התייחסו גם לריבוי ההיתקלויות בשטח בנוי עם מחבלי חיזבאללה, ואמרו כי "אנחנו מתחקרים כל אירוע כזה, ועושים מופעי למידה והפקת לקחים בין כל הכוחות. הלחימה בשטח בנוי היא מורכבת, ועדיין כמות הנפגעים בין הכניסות למבנים היא נמוכה מאוד יחסית למספר היעדים".
עיקר הפעילות הקרקעית כרגע הוא בקילומטר החמישי והשישי מהגבול, בגזרה המערבית והמזרחית של דרום לבנון. "יכולות להיות חדירות של חוליות מלבנון לגליל גם בעוד שנים קדימה", אומרים בצה"ל, ובניגוד לדברי שר הביטחון ישראל כ"ץ חידדו: "אנו נכנסים קרקעית למקומות שבהם הפצצות חיל האוויר יכולות להשיג רק הישג חלקי, כמו קומפלקס תת-קרקעי בין מבנים שיש בו עשרות אמצעי לחימה מתקדמים. לא נגיע לפצמ"ר האחרון ועלינו לרדד ולהרחיק האויב ככל שניתן. אנו בשלבים טובים של המהלך".
שר האנרגיה אלי כהן אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "ישראל קרובה כיום יותר להגיע להסדר עם חיזבאללה מכפי שהייתה מאז פרוץ המלחמה, אך עליה לשמור על חופש הפעולה שלה בלבנון בכל מקרה של הפרה של ההסכם". הנקודה המרכזית מבחינת ישראל, אמר, היא האפשרות לחופש פעולה אם חיזבאללה ישוב לאזור הגבול - שם הוא עלול להיות איום על היישובים. "נהיה פחות סלחניים מבעבר על ניסיונות ליצור מעוזים בשטח שליד ישראל", אמר כהן.
2 צפייה בגלריה
מראות הרס בבעלבכ
מראות הרס בבעלבכ
3.4 מיליארד דולר - רק מפגיעה במבנים. בעלבכ, היום
(צילום: Nidal SOLH / AFP)
גורם ישראלי שמעורה בפרטי המגעים להסדרה אמר כי "אנחנו קרובים יותר לכך מאתמול, אבל לא קרוב מספיק כדי להגיד שזה ייסגר מהר מאוד". לדבריו, אחד השיקולים המרכזיים הוא צבאי - האם ניתן "לסגור את האירוע כעת", או רק אחרי טיהור הקו השני של הכפרים. "זה לא ייסגר ברמה של ימים, אבל רוצים שיסתיים לפני כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן", הוסיף.
בתוך כך, היום העריך הבנק העולמי כי היקף הנזק של לבנון ביותר משנה של מלחמה נאמד כבר על יותר מ-8 מיליארד דולר – ובדו"ח שפרסם צוין כי כמעט 100,000 בתים במדינה ניזוקו בהפצצות או בקרבות. הדו"ח עוסק בתקופה שבין 8 באוקטובר 2023 – אז הצטרף חיזבאללה לחמאס והחל לתקוף את ישראל – ועד 27 באוקטובר השנה. נטען כי לפחות 99,209 "יחידות דיור" נפגעו, בעיקר בדרום לבנון. 81% מהבתים שנהרסו או ניזוקו נמצאים במחוזות צור, א-נבטיה, צידון, בינת ג'בל ומארג' עיון.
לפי הדו"ח, הנזק לכלכלת לבנון שנגרם בשל פגיעה בענפים כמו תיירות וחקלאות עומד על 5.1 מיליארד דולר לפחות, והנזק מהפגיעה במבנים עומד על לפחות 3.4 מיליארד נוספים. בדו"ח הודגש כי היקף הנזק הסופי ללבנון צפוי להיות בסופו של דבר גבוה הרבה יותר. הפגיעה הכלכלית הקשה, נזכיר, מגיעה על רקע המשבר הכלכלי החמור שלבנון מתמודדת עמו ממילא, מאז שנת 2019, ובמסגרתו רוב האוכלוסייה ירדה אל מתחת לקו העוני.
מלבד הנזק הכלכלי, בלבנון ישנם כ-1.6 מיליון עקורים שגרו בתוך מתחמי חיזבאללה והתפנו מבתיהם לאור דרישת צה"ל.