לאחר שהורשעו ברשלנות, בית משפט השלום בתל אביב גזר את דינם של חמישה אחראים לניסוי שהשתבש ביריד בכיכר רבין בת"א לפני כשמונה שנים, שבו נפגעו שלושה ילדים. המורשעים, חמישה מתוך שבעה נאשמים נענשו בחודשיים עד שלושה של עבודות שירות, וכל אחד מהם חויב לשלם פיצוי כספי לנפגעים בסך של 130-97 אלף שקלים. בסך הכך, שלושת הנפגעים יקבלו פיצויים בגובה של 585 אלף שקלים.
לאור עברם הנקי של המורשעים ומשך הזמן הרב שהתנהל התיק, ביקשה הפרקליטות להטיל על כולם שבעה חודשי עבודות שירות, ולחייב כל אחד מהם במתן פיצוי מירבי של 258 אלף שקלים, בנוסף לתשלום קנס למדינה. השופט ירון גת הטיל עליהם עונש קל יותר ביחס לבקשת הפרקליטות, ובמקביל דחה את בקשת סנגורי החמישה, בהם עורכי הדין ניצה דיקובסקי וגדי זילברשלג, לבטל את ההרשעה ולהמיר אותה בתקופת מבחן שבמהלכה הם יהיו תחת בחינה של הרשויות.
התאונה התרחשה באירוע "יריד המדע" שהתקיים במרץ 2014 בכיכר רבין בתל אביב. האירוע, שהופק על ידי רשת "אורט", כלל ניסוי עם אלכוהול שבמהלכו פרצה אש שאחזה בשלושה ילדים וגרמה להם לכוויות וחבלות, שבעקבותיהן נזקקו לטיפול רפואי ולאשפוז. שני אחים בני שבע ותשע נפגעו באורח קשה מכוויות בפניהם ובצווארם וילד נוסף בן תשע נפצע באורח קל מכוויות בגופו. שלושת הילדים נכוו ונזקקו לטפול ממושך, ושניים מהם נותרו עם צלקות על פניהם.
במתן גזר הדין, גת לא חסך ביקורת מהמורשעים: "הם כולם כשלו בחובת הזהירות באירוע של ניסוי באש שבוצע על ידי קטין בנוכחות קהל של קטינים אחרים. במסגרת תרבות 'הסמוך', הנאשמים לקחו סיכון מיותר והתעלמו מאורות אדומים מובהקים. לאירוע אף לא מונה מנהל". השופט הוסיף כי "היה ניתן למנוע את הסכנה ביריד בקלות אילו הניסוי באש היה מבוטל. זה לא היה פוגע באירוע עצמו בכלל, במיוחד שמעולם לא התקיימו בישראל ירידים דומים שכללו ניסוי באש".
כאשר נימק את דחיית בקשת הסנגורים לביטול ההרשעה, גת הדגיש: "יש צורך חיוני להטמיע נורמות חברתיות על ידי הרשעת הנאשמים. המטרה היא לייצר הרתעה כדי למנוע מאירועים דומים להתרחש".
בדצמבר אשתקד, השופט גת הרשיע את שרונה קלדרון (52) מרמת גן, ראש תחום פרויקטים מיוחדים ברשת "אורט", סמדר אור (58) מראשון לציון, ראש היחידה לחונכות לימודית במסגרת מנהל ומחקר ברשת "אורט", רן סופר (68) מפרדס חנה, ראש המכון להשבחת ההוראה והלמידה במסגרת מנהל ומחקר ברשת "אורט", גלעד באיו (49) מתל אביב, מנהל חברה פרטית להפקת אירועים, וסולומון טקסיר (72) מחדרה, מהנדס הבטיחות ביריד המדע.
קלדרון, אור וסופר הורשעו בעבירה של מעשה פזיזות ורשלנות, ובאיו וטקסיר הורשעו בעבירה של חבלה ברשלנות. שני נאשמים נוספים מרשת "אורט", אלונה אייזנברג ושמעון לוינזון, זוכו מחמת הספק. השופט הדגיש כי גם הם היו מעורבים ברשלנות שהביאה לתאונה, אך לא היו די ראיות נגדם.
בהכרעת הדין, השופט מתח ביקורת קשה על הנאשמים ואימץ את עמדת נציג הפרקליטות, עו"ד איתי פרוסט, תוך שהוא קובע כי "התאונה היא פרי באושים מקומם של רשלנות ממשית ומתמשכת, התעלמות מסוגיית הבטיחות והיעדר הפעלת שיקול דעת בטיחותי בסיסי מצד האחראים לאירוע ומצד האחראים על תוכן הפעילות ועל התלמידים המציגים".
בסיום הכרעת הדין ציין השופט כי "איש מהנאשמים לא בחר לקחת על עצמו אחריות, ולו אחריות ניהולית כללית, לתאונה המצערת ולחבלות החמורות שנגרמו לילדים נפגעי העבירה. איש מהם אף לא הביע אמפתיה אמיתית לסבל הרב והמתמשך של הילדים נפגעי העבירה ושל בני משפחותיהם".
בניסוי, שביקש להדגים תנועה של סירת קיטור, נעשה שימוש בצמר גפן טבול בחומר דליק המחמם מים בצינורית וכך נוצר קיטור המשתחרר בלחץ מפתח הצינורית ומניע את הסירה. עם תחילת היריד, הגיעו לאוהל ביריד ל' ושני ילדיה הקטנים, בני שבע ותשע, וכן חברתה ה' עם בנה בן התשע, כדי לצפות בניסוי שערך תלמיד עם דגם סירת הקיטור.
במהלך הניסוי שם לב התלמיד שצמר הגפן אינו נדלק בהתאם לצורך הניסוי, ושפך עליו כמות גדולה של כוהל. כתוצאה מכך פרצה אש גדולה שאחזה בשלושת הילדים, שעמדו בסמוך למקום עריכת הניסוי, בעוד שתי האימהות מנסות לכבות את האש שאחזה בילדיהן.
ל' אמרה לאחר הכרעת הדין כי "אחרי כמעט שמונה שנים קשות שהעברנו לבדנו, כאילו זה קרה רק לנו, כאשר רשת 'אורט' לא לוקחת אחריות, לא מתעניינת בשלומם ולא דואגת לעזור לנו בשיקום הילדים, כאילו לא מדובר ברשת חינוך, הקביעה של בית המשפט מבשרת בשורה טובה לכל ילדי ישראל, בתקוה שילמדו את האחריות והזהירות שמגיעה לכל הילדים בישראל".
בסיום דבריו במתן גזר הדין, השופט פנה באופן אישי לנפגעים: "התאונה הארורה, שקרתה כשהייתם ילדים קטנים, פגעה קשות בכם ובמשפחות שלכם. המחשבה עליכם ליוותה את בית המשפט לאורך כל הדרך. דעו לכם שזכיתם בהורים אמיצים שנלחמו בכל הכוח כדי להשיג צדק עבורכם".