מדי ערב, בימים שחלפו מאז הטבח במג'דל שמס ביום שבת שבו נרצחו 12 ילדים ונערים מפגיעת רקטה, מתאספים יחד צעירי הכפר הדרוזי במגרש הכדורגל בו אירע האסון ומדליקים נרות לזכר חבריהם. אחרי שהמבקרים הרבים שעולים ליישוב הצפוני לנחם ולהביע הזדהות עוזבים, הם מתכנסים ומנסים לעבד יחד את חוויית השכול הקשה.
"הם מנסים להרגיש קצת יחד, מעלים זיכרונות מהחברים שלהם שנספו", סיפר היסאם סראיאלדין, תושב הכפר. "זה קורה בספונטניות, בלי מעורבות של גורמי רווחה וחוסן. אי אפשר לתאר עד כמה התחושות בכפר קשות ועד כמה גדול הכאב. האסון הזה בלתי נתפס, כולם פה בטראומה".
ימים אינטנסיביים ומורכבים עוברים על בני המקום ועל שכניהם בכפרים הדרוזים בצפון הגולן. מאז שבת בלילה הקימו צוותי חירום של מרכז החוסן "משאבים" מערך טיפול מיידי ועיבוד ראשוני, כדי לסייע לתושבים להתמודד עם השבר והטראומה שעוד מוקדם להעריך את היקף נזקיה.
לילה סועאד, מומחית טראומה וחוסן בכירה במרכז "משאבים", הסבירה כי "כמעט כל היישוב הוא חלק ממעגלי הפגיעה. משפחות ההרוגים, משפחות הפצועים, עדי הראייה וגם אלו ששמעו על האירוע - כולם זקוקים לתמיכה ועיבוד של האירוע הקשה הזה".
העובדים הסוציאליים ומומחי הטיפול בטראומה של מרכז משאבים מלווים את התושבים ואת החמ"ל שפועל בבניין מועצת הכפר לטובת ניהול אוכלוסייה בחירום, יחד משרדי הרווחה, הבריאות והחינוך. בתום ההלוויות ההמוניות ביום ראשון, הוקם בכפר גם מרכז דחק לסיוע נפשי שפועל 12 שעות ביום וקולט עשרות תושבים במצוקה נפשית.
"מגיעות לכאן בעיקר אמהות עם ילדים קטנים שחוו את הטראומה ומבקשות לקבל כלים", אמרה סועאד, "וגם מבוגרים ונערים שהיו חשופים למראות הנוראיים שהיו שם. כולם רואים באירוע הזה אסון וטראומה קולקטיבית, לא רק עבור מג'דל שמס אלא גם עבור כל הכפרים הדרוזים הסמוכים".
מחלקות הרווחה והחינוך היישוביות מפנות תושבים אל מרכז החוסן, ובעקבותיהם מגיעים אליו גם תושבים נוספים שנחשפו לטיפול שעד כה היה נחשב לטאבו בקרב חלקים בחברה הערבית. "יחסית לחברה הערבית יש היענות לא רגילה", הוסיפה סועאד, "והיא הולכת וגוברת ככל שאנחנו מתרחקים מההלם הראשוני ואנשים חשים כי הם 'לא מצליחים לצאת מזה'".
קרוב ל-200 איש הגיעו עד כה לקבל סיוע, עוד בתום ימי האבל. לדבריה, "אנחנו זקוקים לעוד ועוד מטפלים, כי מגיעות אלינו עוד ועוד משפחות שמבקשות לקבל כלים וסיוע להתמודד עם המצב הנפשי המורכב. ככל שמגיעים יותר אנשים ומקבלים סיוע, הם מעודדים אחרים להגיע גם".
האסון אירע ביום שבת אחר הצהריים, כשרקטה שנותרה מלבנון התפוצצה במגרש כדורגל ליד גן שעשועים במג'דל שמס, בזמן שילדים שיחקו במקום. מלבד הפצועים הרבים, הפגיעה הישירה גבתה את חייהם של פג'ר ליית אבו סאלח (16), אמיר רביע אבו סאלח (16), חאזם אכרם אבו סאלח (15), ג'ון וודיע אבראהים (13), איזיל נשאת איוב (12), ויניס אדהם ספדי (11), יזן נאיף אבו סאלח (12), אלמא אימן פכר אלדין (11), נאג'י טאהר חלבי (11), מילאר מעדאד אלשעאר (10), נאזם פאחר סעב (14) וג'יפארא אבראהים (10) - שזוהה רשמית רק יותר מ-30 שעות אחרי האסון.