יום אחרי שנפגש בקרמלין עם ולדימיר פוטין הגיע היום (ג') עמנואל מקרון לפגישה בקייב עם נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי. מקרון משקיע בימים אלה מאמצים גדולים כדי למנוע מלחמה בין רוסיה לאוקראינה, ואחרי הפגישה עם זלנסקי הוא הגיע לברלין - שם ייפגש עם קנצלר גרמניה אולף שולץ.
מקרון, שצפוי להתמודד באפריל על כהונה שנייה כנשיא צרפת, מנסה להפוך למתווך הראשי בין רוסיה למערב בעניין המשבר האוקראיני, וארצו השמיעה בשבועות האחרונים בכמה הזדמנויות סקפטיות בנוגע להערכות של ארה"ב ובריטניה שרוסיה עומדת לפלוש לאוקראינה "בכל רגע".
היום אמר מקרון שהוא מאמין ששיחות בין מוסקבה לקייב, שלטענתו יכולות להביא לסיום המשבר, אפשריות. הוא הוסיף שהוא מאמין ב"פתרונות מעשיים" להרגעת המתיחות בין רוסיה למערב.
מקרון אמר בקייב שהוא מאמין שניתן לנקוט צעדים שיביאו לרגיעה, וקרא לצדדים לגלות איפוק. "בואו לא נהיה נאיביים", אמר מקרון, והדגיש שהדרך לפתרון דיפלומטי ארוכה. "מתחילת המשבר צרפת לא נוטה להגזים, אבל במקביל, אני לא מאמין שניתן לפתור את המשבר הזה בכמה שעות".
על רקע החשש מפלישה רוסית לאוקראינה טען נשיא צרפת שבשיחה בקרמלין עם פוטין - שנמשכה יותר מחמש שעות - נשיא רוסיה הבטיח לו שלא יגרום להסלמה בגבול של רוסיה עם אוקראינה. "הוא לא ייזום הסלמה. אני חושב שזה חשוב", הצהיר מקרון היום במסיבת העיתונאים עם זלנסקי.
פוטין – שדורש שנאט"ו תסכים לדרישות הביטחוניות שלו – אמר אחרי השיחה עם מקרון שמוסקבה "תעשה הכול כדי להגיע לפשרות שיתאימו לכולם". לדבריו השיחה עם מקרון הייתה "מועילה" וכי רבים מהרעיונות של מקרון ריאליים ויכולים לשמש בסיס לצעדים המשותפים העתידיים. לצד זה הזהיר כי אם אוקראינה תצטרף לנאט"ו, מדינות אירופה ייגררו לעימות צבאי עם רוסיה.
מקרון אמר היום שהוא לא ציפה ל"מחוות" מצד פוטין בפגישתם אתמול, וציין שמטרתו בביקור בקרמלין הייתה "למנוע הסלמה ולפתוח נקודות מבטח חדשות. המטרה הזאת הושגה". לפי מקרון, פוטין "טמן מלכודת קולקטיבית" לארה"ב ולנאט"ו, כשדרש שישיבו בכתב לדרישות הביטחוניות של רוסיה, שאותן הציבה כתנאי להרגעת המתיחות בגבול אוקראינה. התשובות - שבהן הציעה ארה"ב לחלוק עם רוסיה מידע על פריסת טילים באירופה כדי להרגיע את המתיחות - דלפו לתקשורת. פוטין טען שהמערב סירב לדרישות של רוסיה, ושארה"ב מנסה לגרור את ארצו למלחמה מול אוקראינה.
"בהיסטוריה של הדיפלומטיה מעולם לא היה משבר שנפתר באמצעות חילופי מכתבים שלאחר מכן פורסמו", אמר מקרון וציין שזו הסיבה שהוא החליט לנסוע למוסקבה ולהיפגש עם פוטין בקרמלין.
בעקבות דברי מקרון על "הבטחה" מפוטין למניעת הסלמה, וציטוטים מארמון האליזה, פורסמו דיווחים לפיהם מקרון ופוטין הגיעו להסכם של ממש על רגיעה בגבול רוסיה-אוקראינה - כולל הבטחה רוסית לא לערוך תרגילים צבאיים באזור. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הכחיש את הפרסומים, ואמר כי "במצב הנוכחי מוסקבה ופריז לא יכולות להגיע לשום הסכם".
מקרון ציין שפוטין וזלנסקי אמרו לו שהם מחויבים לעקרונות של "הסכמי מינסק" - הסכמים שנחתמו ב-2014 וב-2015, במטרה להביא להפסקת אש במזרח אוקראינה בין כוחות הביטחון האוקראיניים לבדלנים הפרו-רוסים. מוסקבה וקייב מאשימות זו את זו בהפרה של סעיפי ההסכם.
נשיא אוקראינה זלנסקי אמר היום בקייב שהוא מטיל ספק בהבטחות שקיבל מקרון מפוטין. "אני לא ממש מאמין למילים. אני מאמין שכל פוליטיקאי יכול לגלות שקיפות באמצעות נקיטת צעדים קונקרטיים", אמר זלנסקי והוסיף: "פתיחות זה דבר נהדר - כל עוד לא מדובר במשחק".
זלנסקי אמר שהשיחה שלו עם מקרון הייתה "פורה מאוד" והוסיף: "יש לנו לנשיא מקרון נקודת מבט משותפת על האיומים והאתגרים שנשקפים לביטחונה של אוקראינה, לאירופה כולה ולעולם". זלנסקי ציין שהוא מקווה שבעתיד הקרוב יתקיים מפגש פסגה של מנהיגי אוקראינה, רוסיה, צרפת וגרמניה.
רוסיה, נזכיר, פרסה בחודשים האחרונים כ-140 אלף חיילים בסמוך לגבולות שלה ושל בלארוס עם אוקראינה. גורמים במערב טוענים כי היא נערכת לפלוש לאוקראינה, בתירוץ שעליה להגן על המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה מפני מתקפה של הצבא האוקראיני. לטענת גורמים מערביים, בפועל משמשת אוקראינה כקלף מיקוח עבור רוסיה, ובאמצעות האיום בפלישה אליה רוצה מוסקבה לגרום למערב להיענות לדרישתה שנאט"ו תחדל להתפשט מזרחה ותסיג כוחות ממזרח אירופה. ארה"ב ובעלות בריתה דוחות את הדרישה הזו בתוקף.
וושינגטון ושאר חברות נאט"ו שללו את האפשרות שהן עצמן ישלחו כוחות לאוקראינה כדי להילחם נגד הרוסים במקרה של פלישה, אבל הודיעו כי יגיבו על מתקפה רוסית בסנקציות חריפות על מוסקבה, במשלוחי נשק לאוקראינה ובתגבור כוחות נאט"ו במדינות אחרות במזרח אירופה. בשבוע שעבר הורה נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לשלוח קרוב ל-3,000 חיילים אמריקנים לפולין ולרומניה, ושלשום הודיעה גרמניה כי תשלח 350 חיילים לליטא, כדי לתגבר כוח נאט"ו המוצב שם. מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, הזהיר שלשום את רוסיה כי הברית שבראשה הוא עומד תשקול להגביר את הנוכחות הקבועה של חייליה בדרום-מזרח אירופה בתגובה לפריסת הכוחות הרוסית בגבול אוקראינה. "אם רוסיה רוצה פחות כוחות נאט"ו קרוב לגבולותיה, היא תקבל את ההפך", איים מזכ"ל הברית הצבאית.