בבוקר שאחרי הניצחון הנאה בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, אנשיו של עמנואל מקרון משנסים היום (ב') מותניים ונערכים לקרב הגדול האמיתי: הסיבוב השני והמכריע מול מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן בעוד שבועיים. בהצבעה אתמול אמנם הקדים מקרון את לה פן בפער של 4.7% (27.8% לעומת 23.1%), נתון יפה יותר משצפו לו רבים מהסקרים, אבל בקרב הישיר ב-24 באפריל חוזים לו כעת חלקם יתרון של כ-2% בלבד, עמוק בטווח טעות הדגימה. כדי לא לאבד את השלטון יצטרך מקרון לשכנע המוני מצביעים, בראש ובראשונה מהשמאל, לתת לו את קולם ולחסום את דרכה של לה פן לארמון האליזה.
במערכות בחירות קודמות שבהן זכה הימין הקיצוני להישגים גדולים, הן במישור הארצי והן ברמה האזורית והמקומית, נהגו מצביעי הימין והשמאל המתון בצרפת להתאחד ולהקים מה שמכונה "חומה רפובליקנית" שתחסום את עליית הקיצונים לשלטון. אלא שהפעם המשימה הזו לא תהיה קלה: רבים בשמאל הצרפתי סולדים כעת ממקרון, שאמנם נבחר ב-2017 לנשיא בזכות מצע שהציג אותו כאיש מרכז, אך מאז נקט שורה של צעדים כלכליים וביטחוניים שנתפסו כימניים יותר.
עדות לקושי שצפוי לנשיא ניתנה כבר אמש אחרי פרסום המדגמים: מנהיג השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון, שרשם השיג אדיר כשהגיע למקום השלישי עם 22%, אמנם מיהר לקרוא לתומכיו שלא לתת ולוּ קול אחד ללה פן, אך נמנע מלקרוא להם מפורשות להצביע למקרון. זו בעיה קשה עבור הנשיא המכהן, בהתחשב בכך שלפי סקר IPSOS שפורסם אמש 66% מבוחרי מלנשון אינם מתכוונים להצביע לו. מהסקר הזה עולה שכ-30% מהם מתעתדים להצביע ללה פן, ו-36% מתכוונים שלא להצביע כלל.
"הפוליטיקה של מקרון חיזקה את הימין הקיצוני", אמרה הלילה לאה, מצביעה בת 27, במטה הקמפיין של מלנשון. היא מספרת שב-2017 הצביעה למקרון, אבל בסיבוב השני בעוד שבועיים תימנע. תומכים אחרים של מלנשון העידו שהם עדיין אינם בטוחים מה יעשו. "אראה מה יקרה בשבועיים הקרובים", אמר גיום ראפי, מפיק מוזיקלי ממונפלייה. "אם הסקרים באמת ילמדו על יתרון 51%-49% למקרון, נכון לעכשיו אצביע לו".
שברירי אחוזים לא יספיקו
הבוקר ניכר כי אנשיו של מקרון כבר יוצאים למערכה, כששר האוצר ברונו לה מר הצהיר: "השמאל והימין הפוליטי בצרפת של היום נעלמו, למונחים האלה אין כבר שום משמעות". בחיזור ברור אחרי מצביעי השמאל אמר לה מר כי שינויי האקלים ואיכות הסביבה יהיו מהנושאים המרכזיים בקמפיין-הבזק שיתנהל לקראת ההצבעה בסיבוב השני, והדגיש כי יהיה זה קרב בין שני חזונות מנוגדים לעתידה של צרפת.
כל מנהיגי השמאל והימין המתון שנשרו בסיבוב הראשון של הבחירות אתמול מיהרו לקרוא לתומכיהם להקים "חומה רפובליקנית" ולהצביע בסיבוב השני למקרון כדי לחסום את דרכה של לה פן לנשיאות. מנהיגת מפלגת הרפובליקנים מהימין ולרי פקרס, שהתרסקה בסיבוב הראשון והגיעה למקום החמישי עם 4.8% בלבד, הזהירה אמש בהודעת התמיכה שלה במקרון: "הימין הקיצוני מעולם לא היה קרוב כל כך לשלטון בצרפת. עלינו לומר לא לקיצונות". מועמדת המפלגה הסוציאליסטית מהשמאל-מרכז, אן אידלגו, אמרה בנאום ההפסד שלה: "כדי שצרפת לא תיפול שוב לשנאה של כולם נגד כולם, אני קוראת לכם להצביע ב-24 באפריל נגד הימין הקיצוני של מרין לה פן". מועמד הירוקים יאניק ז'אדו הכריז: "אני מפציר במצביעים למנוע מהימין הקיצוני לעלות לשלטון".
גם איגוד העובדים הגדול ביותר בצרפת, CFDT, קרא אמש לחבריו להתגייס ולהצביע למקרון בסיבוב השני כדי לחסום את דרכה של לה פן לנשיאות. "הקריאה הזו איננה תמיכה במעשיו של מקרון או בתוכנית שלו", הבהיר. המועמד היהודי אריק זמור, איש ימין קיצוני, היה היחיד מבין המועמדים המובילים בבחירות שקרא אמש לתומכיו להצביע בסיבוב השני ללה פן.
גם אם מנהיגי הימין והשמאל המתון יצליחו לאחד את תומכיהם סביב מקרון, התוצאות העלובות שהשיגו בסיבוב הראשון (איש מהם לא גרף יותר מ-4.8%, ורובם אף הסתפקו בנתון נמוך בהרבה) מרמזות שתמיכת הבוחרים האלה עלולה שלא להספיק לנשיא. סקר Ifop שפורסם אמש, ושהתבסס על תשאול מצביעים בקלפיות בסיבוב הראשון, הראה שבסיבוב השני זוכה כעת מקרון ל-51% לעומת 49% של לה פן, נתון שכאמור נמצא עמוק בטווח טעות הדגימה, וזו עדות לכך ש"החומה הרפובליקנית" נמצאת בקריסה. לשם השוואה, בסיבוב השני של הבחירות ב-2017 הביס מקרון את לה פן עם 66% לעומת 34%.
לה פן כבר לא "מפחידה"
לה פן ומפלגת "האיחוד הלאומי" שלה אמנם מזוהים עדיין בעיני רבים בצרפת עם גזענות ואנטישמיות, אבל בחמש השנים שעברו מאז הבחירות לנשיאות 2017 הצליחה מנהיגת הימין הקיצוני לרכך מאוד את תדמיתה בציבור, תוך שהיא מתמקדת פחות בתוכניות שלה נגד המהגרים ונגד האיחוד האירופי, ויותר בהצעותיה הכלכליות. סקר Ifop שפורסם בחודש מרץ הראה שכעת פחות מחצי מהצרפתים רואים בלה פן מועמדת "מפחידה". בנאומה אמש בפני תומכיה אף הציגה עצמה כדמות מאחדת, והבטיחה לאחות את "השברים" של צרפת ולשים קץ ל"כאוס", כדבריה, שהביא מקרון למדינה. את הנשיא, איש המערכת הבנקאית לשעבר, היא מציגה כמי שמגלם את "שלטון הכסף" ושפועל כדי להיטיב עם מעטים מהצרפתים בלבד.
בריאיון בסוף השבוע קרא מקרון לצרפתים שלא להתפתות להאמין שלה פן שינתה את דרכיה, וטען כי היא עודנה אשת ימין קיצוני. "האמונות הבסיסיות שלה לא השתנו: יש לה תוכנית גזענית שמטרתה לפלג את החברה, והיא אכזרית מאוד", אמר נשיא צרפת. לה פן השיבה שהיא "המומה" מההאשמה, וכינתה את מקרון "אגרסיבי".
המצע של לה פן, יש לציין, עדיין כולל עמדות חריפות נגד זרים, מהגרים ומוסלמים, ובין השאר היא מבקשת לאסור לחלוטין את השימוש בחיג'אב (כיסוי הפנים המוסלמי) במקומות ציבוריים, ולסלק מצרפת אזרחים זרים שאינם מוצאים בה עבודה. "העובדה שאתה צרפתי צריכה לתת לך זכויות רבות יותר מאשר לאזרח זר", הסבירה בשבוע שעבר בריאיון לרדיו הצרפתי. מעבר לכך היא מבטיחה לבטל כמה תוכניות רווחה לזרים ולתת עדיפות לצרפתים בתעסוקה ובדיור.
את השבועיים הקרובים יקדיש כמובן מקרון לחיזור לא רק אחרי מצביעי שמאל, אלא גם אחר מצביעי ימין שנדדו אל מחנה לה פן או לפאתיו. כבר היום הוא יסייר באזורים התעשייתיים של צפון צרפת, מעוז צווארון כחול של לה פן, והוא צפוי לתקוף שם את תוכניתה הכלכלית, הכוללת הצעה להוריד את גיל הפרישה מ-62 ל-60 עבור מי שמתחילים לעבוד לפני גיל 20, לבטל את מס ההכנסה למי שטרם מלאו להם 30 ולהפחית את המע"מ על האנרגיה מ-20% ל-5%. מקרון יטען כי תוכניתה של לה פן פופוליסטית ואינה ניתנת למימון, ויקרא למתלבטים לסמוך על תוכניות הרווחה שלו, שלדבריו ייטיבו עם הגמלאים, בתי הספר ובתי החולים.
"בואו לא נתבלבל", אמר אמש לתומכיו אחרי פרסום המדגמים, בניסיון לשלהב אותם לקראת הקרב המכריע. "שום דבר לא הוכרע עדיין. אנחנו צריכים למנוע את עליית הימין הקיצוני. אני קורא לכולם, גם למי שלא הצביע לי בסיבוב הראשון, להתאחד סביבנו".
בינתיים, קולות מודאגים כבר החלו להישמע היום מחוץ לגבולות צרפת. שר החוץ של לוקסמבורג, ז'אן אסלבורן, אמר כי תוצאות הבחירות אמש מדאיגות, וכי עלייה של לה פן לשלטון תשנה את האיחוד האירופי שינוי דרסטי. "אני מודאג, אני מקווה שלא נקבל את לה פן כנשיאת צרפת", אמר לפני ישיבת שרי החוץ של האיחוד בלוקסמבורג. "זה לא יהיה רק התנתקות מערכי הליבה של האיחוד האירופי, זה יהיה שינוי כיוון מוחלט. הצרפתים צריכים למנוע את זה". לה פן אמנם זנחה את איומי העבר שלה להוציא את צרפת מהאיחוד האירופי ולהפסיק את השימוש במטבע היורו, אבל היא עדיין מציעה צעדים העומדים בסתירה לתקנות האיחוד, בהם החזרת בקרת הגבולות הלאומיים של צרפת.