האיראנים, כמו רבים ברחבי העולם, חלוקים בדעתם בנוגע לאופן שבו תיראה כהונתו השנייה של דונלד טראמפ: בעוד רבים שם חוששים ממלחמה כוללת בין טהרן לוושינגטון, על רקע המתיחות הגואה ממילא מול ישראל, אחרים מקווים שאולי המנהיג הלא-צפוי יצעד בדרך דיפלומטית. אבל למרות אי-הבהירות בנוגע למדיניות שבה ינקוט נשיא ארה"ב הנבחר, לכל האיראנים ברור דבר אחד: תחתיו, השינוי יבוא.
בטהרן ניסו ביממה האחרונה לשדר כלפי חוץ שניצחון טראמפ בבחירות אינו מדאיג את המשטר, אבל לכל ברור שאיראן מודאגת מחזרתו לשלטון של האיש שהוביל בכהונתו הראשונה מדיניות של "לחץ מקסימלי", במסגרתה פרש מהסכם הגרעין, חידש סנקציות כלכליות מוחצות – והורה על חיסול הגנרל האיראני קאסם סולימאני, מעשה שעד היום המשטר לא סלח עליו, וחיפש דרכים להתנקש בטראמפ כנקמה.
ניצחונו של טראמפ הוכרז רק ברביעי בבוקר, ולכן עיתוני איראן שמשמשים כשופרו של המשטר לא הספיקו לדווח על כך, אבל אתמול (חמישי) הם הדפיסו שערים שמעידים על כך שהזעם באיראן על חיסולו של מפקד כוח קודס ב-2020 לא נעלם. בשער העיתון "המשהארי" הוצגה תמונה ערוכה שבה הוצג טראמפ במדי אסיר עם ידיים אזוקות מאחורי גבו, תחת הכותרת "שובו של הרוצח". בעיתון "ג'אוון" דיווחו על כך שטראמפ "חוזר לזירת הפשע".
הקיצונים יסכלו הסכם? "טראמפ יכעס יותר"
"זה זמן טוב לאיראן להגיב – הרוצח של הגיבור שלנו חזר", אמר לסוכנות הידיעות AP תושב טהרן רזא סולטני, בן 39. "בסופו של דבר, הוא ישלם על הפשע שלו". אולם הדעות ברחובות הבירה מגוונות, ויש שם כאלו שדווקא מאושרים מתוצאות הבחירות. "אני מאוד שמח שטראמפ ניצח, בגלל שהוא אדם מאוד חזק", אמר פטם קאווה, בן 40. "אני רואה בו מודל לחיקוי מבחינת האישיות שלו, ואני תמיד קורא את הפוסטים שלו, בגלל שאני מאמין בו. אני מאוד שמח שהוא ניצח".
זורה נגהאבי, בן 36 שעובד בחנות בגדים, הביע מצדו תקווה שניצחון טראמפ יביא בסופו של דבר לסיום המלחמות בעזה ובלבנון – כפי שהנשיא הנבחר הבטיח שיעשה לאורך הקמפיין. נגהאבי הוסיף שהמשמעות של הדבר תהיה שאיראן כבר "לא תשקיע את הכסף שלנו שם", כלומר בעזה ובלבנון. "אלו חדשות טובות".
הפרשן הפוליטי זיידבדי העריך כי ייתכן שטראמפ עשוי להפתיע, כפי שעשה בכהונתו הראשונה מול רודן צפון קוריאה קים ג'ונג און, ויחתור למסלול דיפלומטי מול איראן – אם כי ראוי לזכור שטראמפ מצהיר כל העת שזו כוונתו. "בגלל שהוא שואו-מן, הוא עשוי לרצות לשוחח עם פזשכיאן (נשיא איראן) פנים אל פנים", אמר – אך הביע שחשש שהגורמים הקיצוניים בטהרן לא יאפשרו התקדמות ממשית לעבר הסכם, "וזה עלול להכעיס את טראמפ עוד יותר".
מאז הסנקציות שטראמפ הטיל מחדש אחרי הפרישה מהסכם הגרעין, ב-2018, איראנים רבים עדיין מתקשים להתמודד עם הנטל הכלכלי הכבד – והחשש מניצחונו כנראה רק גבר כאשר המטבע האיראני קרס שלשום לשפל כל הזמנים, 703,000 ריאל לדולר אמריקני אחד, אם כי בהמשך השתקם מעט. "אני חושבת שלאיראן אין ברירה אלא לעשות שלום עם טראמפ, בהתחשב בשער המטבע ובמחייתם של האזרחים והמחירים הגבוהים", אמרה ל-AP סינה חאלדין, אחות בת 32. "יש מחסור בתרופות ובטיפול רפואי. הם חייבים לעשות את זה. אני חושבת שהיכולת של המדינה להחזיק מעמד מוצתה".
האיתות מנשיא איראן, והשנאה של חמינאי
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, שבשבוע הבא יציין 100 ימים ראשונים בתפקיד שאליו נבחר – תחת ההבטחה להושיט יד למערב ולהביא להסרת הסנקציות – התייחס הערב לראשונה לניצחונו של טראמפ, ואותת כי לא יסגור את הדלת בפני שיחות עתידיות. "לא נהיה צרי אופקים בכל הנוגע לפיתוח היחסים שלנו עם מדינות אחרות", אמר בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית IRNA, מבלי להסביר אם הוא מתכוון לארה"ב. לצד זאת, הוא ניסה להמעיט בחשיבות הניצחון של טראמפ: "עבורנו, זהות המנצח בבחירות האמריקניות לא משנה כלל – בגלל שהמדינה שלנו והמערכות שלה נסמכות על כוח פנימי ועל אומה גדולה ומכובדת".
גם אם פזשכיאן יחתור בעתיד למו"מ מול ארה"ב, הוא יידרש לקבל קודם אור ירוק מהמנהיג העליון עלי חמינאי – שלו שמורה המילה האחרונה בכל ענייני השלטון ברפובליקה האיסלאמית, בפרט בתחומי ביטחון וחוץ. חמינאי, שאסר בעבר על קיום יחסים ישירים מול ארה"ב אך לא על קשרים עקיפים מולה, הביע לא אחת בעבר את סלידתו הרבה מטראמפ.
"אני לא רואה בטראמפ אדם שראוי לחילופי מסרים כלשהם. אין לי שום תשובה אליו – ואני לא אשיב לו בעתיד", אמר עוד ב-2019, במפגש עם ראש ממשלת יפן המנוח שינזו אבה. שנה אחר כך הגיע חיסול סולימאני, שהיה יד ימינו של חמינאי, ומאז כאמור הבטיחה איראן לנקום בטראמפ וגם במזכיר המדינה דאז מייק פומפאו. באתר הרשמי של חמינאי ניתן למצוא עד היום סרטון שבו מוצג חיסול דמיוני של טראמפ באמצעות הפצצת כטב"ם, בעת משחק גולף יחד עם פומפאו.
אולם הגישה הנוקשה שטראמפ עשוי לנקוט בה עם חזרתו לבית הלבן, כך אמרו לסוכנות רויטרס שני גורמים איראנים, עשויה בסופו של דבר לאלץ את חמינאי לאשר משא ומתן מחודש מול ארה"ב – בין אם בשיחות ישירות או עקיפות. באיראן גם חוששים מהאפשרות שטראמפ יעניק לישראל יד חופשית יותר בעימות מולה, ושאול אף יאפשר לה לתקוף את מתקני הגרעין – מהלך שהוא קרא לה לעשות בפומבי אחרי מתקפת הטילים הבליסטיים ב-1 באוקטובר. אבל מנגד, טראמפ גם מצהיר כאמור כי מטרתו היא "לסיים מלחמות" ולא להתחיל חדשות – ואותת שבכוונתו להגיע להסכם חדש מול איראן.
לסוגיה התייחס הערב מסעד בולוס, איש עסקים לבנוני-אמריקני שמאז שבנו מייקל נישא לבתו של טראמפ טיפאני, הפך לגורם משמעותי במעגל המקורבים של טראמפ. בולוס, שסייע לטראמפ לחזר אחר קולותיהם של ערבים-אמריקנים במדינות המפתח בבחירות – במהלך שהתברר כמוצלח למדי – אמר הערב בריאיון לרשת LBCI הלבנונית כי טראמפ נערך להסכם חדש מול הרפובליקה האיסלאמית.
"זה יהיה הסכם מקובל על האיראנים, על המדינות השכנות ועל ארה"ב", אמר. בולוס, שתואר בריאיון על ידי הרשת הלבנונית כ"יועץ טראמפ לענייני ערבים", הדגיש כי מדיניותו תהיה לקדם שלום למזרח התיכון. לגבי סוגיית לבנון אמר כי עבור פתרון עתידי אין בעיה עם החזקת נשק "אישי או בינוני" על ידי גורמים לבנונים, וכי הבעיה היא עם "נשק אסטרטגי וכבד" – זה שנמצא בידי חיזבאללה.
ליאור בן ארי השתתפה בהכנת הכתבה