אליזבת בורן, פוליטיקאית ואשת מרכז, מונתה לראש ממשלת צרפת, והפכה לאישה השנייה בתולדות המדינה שמחזיקה בתפקיד. בורן בת ה-61, שהייתה שרת העבודה בממשלתו הקודמת של נשיא צרפת עמנואל מקרון, יורשת את התפקיד מז'אן קסטקס, שהתפטר אתמול (שני).
בורן היא בתו של ז'וזף בורנשטיין, פליט יהודי מפולין שבמהלך מלחמת העולם השנייה ברח עם משפחתו מהנאצים לבלגיה ואחר כך לצרפת, שם השתלב בתנועת ההתנגדות הצרפתית, הרזיסטאנס. ב-1944 גורש עם אביו ושניים מאחיו למחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, והאב והאחים הוצאו שם להורג. ז'וזף בורנשטיין שרד וחזר עם אח נוסף לצרפת, שם הקים משפחה. הוא הלך לעולמו ב-1972, כשאליזבת בורן הייתה בת 11 בלבד.
בורן דיברה אתמול זמן קצר לאחר מינויה, וציינה את ההתרגשות שחשה כשנבחרה לתפקיד הבכיר ביותר שאישה החזיקה אי-פעם בהנהגה הפוליטית הצרפתית. "אני אשמח להקדיש את הבחירה בי לכל הילדות הקטנות בכך שאומר להן: 'לכו בעקבות החלומות שלכן!'. שום דבר לא צריך לעצור את המאבק על מקומן של נשים בחברה שלנו", אמרה. מקרון ובורן צפויים למנות ממשלה חדשה בימים הקרובים.
הבחירה של מקרון בבורן עוררה ביקורת בקרב פוליטיקאים בחלק ממפלגות השמאל ותומכיהם. איש השמאל הקיצוני ז'אן לוק מלנשון אמר שהמינוי שלה מסמל "תקופה חדשה של טיפול גרוע בתחום הסוציאלי והאקולוגי", וטען בציוץ בטוויטר שהמורשת שלה מסתכמת ב"הפחתה בקצבאות של מיליון מובטלים".
המשימה הראשונה של בורן תהיה לוודא שמפלגת המרכז של הנשיא מקרון ובעלות בריתה יעברו בהצלחה את הבחירות לפרלמנט הצרפתי בחודש יוני. הבחירות, שייערכו בשני סבבים, יקבעו איזה מחנה יחזיק ברוב המושבים בבית התחתון ("האספה הלאומית") של הפרלמנט, שהוא בעל המילה האחרונה בתהליכי החקיקה בצרפת.
מקרון הבטיח בנוסף להגיש הצעת חוק הנוגעת לעליית יוקר המחיה בצרפת, בין השאר במחירי המזון והאנרגיה. החוק יוכן על ידי ממשלתו החדשה, והיא צפויה להציג אותו מעט לאחר הבחירות לפרלמנט.
אם מפלגתו של מקרון תשיג רוב באספה, בורן תצטרך לוודא לאחר מכן שהשינויים שהבטיח הנשיא בפנסיות יעוגנו בחוק, כולל העלאת גיל הפרישה המינימלי מ-62 ל-65. השינויים המוצעים ספגו ביקורות מצד עובדים, איגודים מקצועיים ומצביעי שמאל.
מקרון גם הבטיח שראש הממשלה החדשה תהיה אחראית ישירות על "תכנון ירוק" במטרה להאיץ את יישום מדיניות האקלים של צרפת, והתחייב להתקדם "במהירות גבוהה פי שניים" בריסון פליטת גזי החממה בקדנציה השנייה שלו בתפקיד.
בעיני רבים לבורן יש רקורד בעייתי, והוא עורר ביקורת מצד עובדים, איגודים מקצועיים ומצביעי שמאל. כשרת התחבורה, החל משנת 2020, היא יישמה שינויים שהקשו על מובטלים לקבל הטבות, והפחיתה את התשלומים החודשיים עבור חלקם. בשנת 2018, כשהייתה שרת התחבורה של צרפת, היא התמודדה עם שביתה גדולה מצד חברת הרכבות הלאומית הצרפתית (SNCF), במחאה על הכוונה לפתוח את רשת הרכבות לתחרות ועל שלילת זכותם של עובדים חדשים להחזיק במשרות ובהטבות לכל החיים. בסופו של דבר, היא הצליחה להעביר את החוק.
יצוין כי בורן מעולם לא כיהנה בתפקיד שנבחרים אליו על ידי הציבור. כשהייתה קרובה יותר לשמאל הצרפתי המסורתי בתחילת הקריירה שלה, היא עבדה כראש סגל של שרת הסביבה לשעבר, סגולן רויאל, תחת נשיא צרפת פרנסואה הולנד הסוציאליסט. בשנת 2015 היא מונתה למנכ"לית האיגוד האוטונומי של התחבורה הפריזאית (RATP), שמפעיל את הרכבת התחתית בבירה. בשנת 2017 בורן הצטרפה למפלגת המרכז של מקרון. היא מונתה לשרת התחבורה ולאחר מכן לשרת השינוי הסביבתי במהלך כהונתה של ממשלתו הראשונה.
בורן היא כאמור האישה השנייה להחזיק בתפקיד של ראש הממשלה במדינה, אחרי אדית קרסון, שכיהנה בתפקיד בשנים 1992-1991 תחת הנשיא פרנסואה מיטראן הסוציאליסט. קרסון נהייתה מאוד לא-אהודה עקב עליית מחירים ואבטלה גבוהה, והחזיקה בתפקיד במשך פחות משנה.
מוקדם יותר אתמול הגיע ראש הממשלה היוצא קסטקס לארמון האליזה, מעונו של נשיא צרפת, כדי להגיש באופן רשמי את התפטרותו, והיא התקבלה על ידי הנשיא מקרון. מקרון הודה לו ולצוותו בציוץ בטוויטר, וכתב כי קסטקס "פעל בתשוקה ובמסירות כדי לשרת את צרפת".
קסטקס מונה לראש הממשלה ביולי 2020, עמוק בתוך משבר הקורונה, והחליף בתפקיד את אדוארד פיליפ. הוא ביקש לסייע לעסקים ולהחיות את הכלכלה הצרפתית, שספגה נזק בגלל התפרצות הנגיף והסגרים במדינה. בצרפת שכיח שלנשיאים יש יותר מראש ממשלה אחד במהלך כהונתם.