ארונה של המלכה אליזבת השנייה הועבר אחר הצהריים (יום ד') מארמון בקינגהאם בלונדון, שבמשך 70 שנות שלטונה שימש כמקום משכנה הראשי, אל עבר ארמון ווסטמינסטר בבירתה של בריטניה. בארמון הזה יישאר שם הארון עד ליום הלווייתה של המלכה ביום שני הקרוב, ומהערב ועד הבוקר של יום הלווייה מאות אלפי בריטים יחלפו שם על פני הארון על מנת לחלוק למלכתם הנערצת כבוד אחרון.
התהלוכה אחר הצהריים הייתה האירוע הגדול והמפואר ביותר מבין שלל הטקסים השונים שנערכו עד כה לזכר המלכה בשבוע האחרון. ארונה של אליזבת הועבר בתהלוכה איטית על גבי כרכרת תותח, ונעטף בנס המלכותי. הונח עליו "כתר האימפריה", אחד מתכשיטי הכתר. מאחורי הארון צעדו בנה של המלכה, המלך צ'רלס השלישי, ובניו יורש העצר הנסיך וויליאם והנסיך הארי. גם שלושת אחיו של המלך – הנסיכה אן, הנסיך אנדרו והנסיך אדוארד – צעדו בתהלוכה. בת זוגו של המלך, המלכה-רעיה קמילה, קייט מידלטון ומייגן מרקל ליוו את הארון במכונית.
רבבות בריטים, שחלקם הגיעו ללונדון מאזורים אחרים בממלכה, הצטופפו בצדי מסלול התהלוכה על מנת לצפות בארון. בכל דקה במשך התהלוכה ירו תותחים בהייד פארק מטחי כבוד, ומגדל הביג-בן צלצל אף הוא מדי דקה. על מנת למנוע רעשים ממטוסים בזמן התהלוכה, נמל התעופה הית'רו הודיע על שינויים בלוחות הזמנים שלו וחברת בריטיש איירווייז נאלצה לבטל 16 טיסות. שיבושים דומים צפויים גם ביום ההלוויה.
תור של עד 16 ק"מ, ו"משמרת נסיכים"
השיירה יצאה מארמון בקינגהאם בשעה 16:22 (שעון ישראל) והגיעה לארמון ווסטמינסטר, מקום מושבו של הפרלמנט, ב-17:00. בארמון הוצב הארון על גבי במה מוגבהת בהיכל ווסטמינסטר - העתיק מבין שלל המבנים שיחדיו מרכיבים את ארמון ווסטמינסטר. בהיכל, שנבנה על ידי המלך וויליאם הראשון בשנת 1097, ערך הארכיבישוף מקנטרברי טקס דתי קצר.
החל מ-19:00 לפי שעון ישראל, ועד השעה 08:30 בבוקר ההלוויה ביום שני הקרוב, תאפשר בריטניה להמונים לחלוף על פני הארון 24 שעות ביממה. בכירים במשפחת המלוכה צפויים לעמוד על המשמר בשלב כלשהו סביב הארון – מסורת המכונה "משמרת הנסיכים".
בבריטניה מעריכים כי בסביבות 750 אלף איש יבקשו להיפרד מהמלכה, ונערכים לתור שאורכו יגיע עד ל-16 ק"מ. אלו שיחכו בו נקראו להיערך לשעות ארוכות של המתנה, אולי אפילו לילה שלם, והם יקבלו צמיד צבעוני שיאפשר להם לעזוב אותו לרגעים קצרים על מנת להתפנות או להצטייד מזון. ב"גרדיאן" דיווחו כי ההערכות הן שלא כל מי שימתין בתור יספיק לעבור על פני הארון, לפחות לא מי שיגיע לקראת הסוף. על מנת למנוע מאותם אנשים שימתינו אכזבה כבדה, אחרי שעות של עמידה בתור, הרשויות יחלו לסגור את חלקיו האחוריים מוקדם יותר.
אלפים מחכים כבר עתה בתור, כשלעיתים יורד עליהם גשם. כדי להיות מבין הראשונים שיזכו לחלוף על פני ארון המלכה חלקם ממתינים שם מאז אמש. מארק בונסר בן ה-59 הגיע ללונדון מדונקסטר שבצפון אנגליה, וסיפר כי עבורו ועבור כל הבריטים, המלכה אליזבת הייתה בגדר "אמא שנייה": "היא נתנה לכולנו 70 שנה מחייה. אני בטוח שאני יכול לתת 24 שעות מחיי, רק בשביל לתת לה כבוד", אמר. לכמה מהממתינים בתור פנה הארכיבישוף מיורק, סטיבן קורטל, וניסה לעודד אותם: "אנחנו מכבדים שתי מסורות בריטיות גדולות – לאהוב את המלכה ולאהוב את התור".
המלכה אליזבת מתה ביום חמישי בטירת בלמורל בסקוטלנד, מעון הקיץ שלה, בגיל 96. ארונה הועבר תחילה לבירה הסקוטית אדינבורו, על מנת לאפשר גם לתושבי החבל הזה לחלוף על פני הארון, ואמש הוא הוטס ללונדון. הלווייתה של המלכה תיערך כאמור ביום שני, ותחל בשעה 11 לפי השעון המקומי. הארון ייצא לפני כן בתהלוכה נוספת, הפעם מארמון ווסטמינסטר אל מנזר ווסטמינסטר הסמוך, שם יתאספו כ-2,000 נכבדים וראשי מדינות זרים לטקס האשכבה.
לפי הדיווחים בבריטניה, להלוויה הוזמנו כ-500 ראשי מדינות ונכבדים זרים. את ישראל ייצג בטקס הנשיא יצחק הרצוג. ראשי המדינות התבקשו להגיע בטיסות אזרחיות ללונדון, ומי שיבקש להגיע בטיסה פרטית לא יוכל לנחות בנמל התעופה הית'רו. ראשי המדינות לא יורשו להתנייד באמצעות מסוקים בתוך לונדון, ויידרשו להגיע לטקס בהסעות אוטובוסים. בתום האשכבה במנזר ווסטמינסטר יועבר ארון המלכה לטירת ווינדזור שמחוץ ללונדון, שם תיטמן. בטירה הזו נטמן גם בעלה הנסיך פיליפ, שהלך לעולמו בשנה שעברה בגיל 99.
פורסם לראשונה: 16:22, 14.09.22